Home Blog Life Transforming Habits Μόχλευση: Έτσι θα γίνεις παντοδύναμος στο γραφείο

Μόχλευση: Έτσι θα γίνεις παντοδύναμος στο γραφείο

Μόχλευση: Έτσι θα γίνεις παντοδύναμος στο γραφείο

Για να θριαμβεύσεις στις τακτικές του γραφείου, να σου φέρονται με σεβασμό οι συνάδελφοι και συνεργάτες, να είσαι γνωστός ως ο αξιόπιστος εργαζόμενος πρέπει να έχεις μόχλευση και να την χρησιμοποιείς κατάλληλα. Καταρχάς χρειάζεται καλή κατανόηση του τι σημαίνει η έννοια «μόχλευση». Πολύ απλά θα λέγαμε ότι είναι η ισχύ που έχεις ώστε να πείθεις τους άλλους να κάνουν αυτό που θέλεις, η «βαρύτητα» που έχεις μέσα στην εταιρία ως εργαζόμενος

Δεν χρειάζεται να το μπερδεύεις με την εξουσία που έχει το αφεντικό (αν και σίγουρα το αφεντικό έχει μόχλευση), γιατί υπάρχουν και άλλοι τρόποι να την αναπτύξεις. Για αυτό αν η λέξη, σου φέρνει κατά νου εικόνες ισχύος, τότε πρέπει να αλλάξεις άποψη. Όσοι προσπαθούν να επιβληθούν στους άλλους με προσβλητικούς και εξουσιαστικούς τρόπους είτε αποτυγχάνουν μακροχρόνια είτε κάποιος άλλος τους μαχαιρώνει πισώπλατα με την πρώτη ευκαιρία. Όταν όμως αυξάνεις τη μόχλευση σου με πιο ήπιους τρόπους, τότε είναι εύκολο να ανήκεις και εσύ στους Νικητές.

Όλη μας η καθημερινότητα έχει να κάνει με τη μόχλευση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σκέψου για παράδειγμα, ότι θες να ζητήσεις αύξηση από το αφεντικό σου. Πότε είναι πιο πιθανό να την πάρεις:

α. Όταν είσαι ένας πιστός υπάλληλος που εργάζεται εκεί πέντε χρόνια ή
β. Όταν έχεις μια άλλη προσφορά για εργασία;

Ξεκάθαρα, η μόχλευση σου αυξάνεται όταν το αφεντικό καταλάβει ότι είσαι περιζήτητος και σε θέλουν και άλλες εταιρίες.

Επιπλέον παράδειγμα: Πες ότι θέλεις να πείσεις κάποιον συνάδελφο να σε βοηθήσει σε ένα project. Πότε είναι πιο πιθανό να σε βοηθήσει;

α. Αν τον έχεις βοηθήσει κι εσύ στο παρελθόν ή
β. Αν ο ίδιος πρόκειται να χρειαστεί τη βοήθειά σου στο άμεσο μέλλον;

Η απάντηση είναι και τα δύο. Γιατί και οι δύο επιλογές, από άλλη μεριά η καθεμία, αυξάνουν τη μόχλευση σου.

Ακόμα και αν δεν έχεις ξαναχρησιμοποιήσει αυτό τον όρο, είμαι σίγουρος ότι σου είναι οικείος ως έννοια. Αν ας πούμε προκειμένου να γίνει η δουλειά σου και να μην τεμπελιάσουν οι συνάδελφοι, στο email που τους έστειλες κοινοποίησες και τον διευθυντή, τότε αυτό που έκανες δεν ήταν τίποτα άλλο παρά απόπειρα να αυξήσεις τη μόχλευση σου.

 

ΠΩΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ

 

Ανά πάσα ώρα και στιγμή, πρέπει να ξέρεις πόση μόχλευση έχεις στην εργασία σου. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στα office politics από το να κάνεις λάθος υπολογισμό…

Μάλιστα, λάθη δεν γίνονται μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο τμημάτων. Όταν σε μια μεγάλη αμερικάνικη αεροπορική εταιρία οι πιλότοι μετά από μια απεργία διαπραγματεύτηκαν αυξήσεις μισθών, αποφάσισαν και οι αεροσυνοδοί να κάνουν το ίδιο. Έτσι κατέβηκαν και αυτές σε απεργία, όμως αντί να λάβουν κάποια αύξηση, το μόνο που κατάφεραν ήταν να απολυθούν. Ήταν εύκολο για την εταιρία, να τις αντικαταστήσει (σε αντίθεση με τους πιλότους) με άλλο προσωπικό. Ουσιαστικά δηλαδή δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν ότι δεν είχαν την ίδια μόχλευση που είχαν οι πιλότοι, των οποίων η δουλειά είναι πολύ εξειδικευμένη και απολύτως αναγκαία για την αεροπορική εταιρία.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, αν δεν υπολογίσεις καλά τη μόχλευση που έχεις στην εταιρία σου μπορείς να υποπέσεις από ντροπιαστικές  γκάφες μέχρι σε ολική καταστροφή της καριέρας σου. Για να αποφύγεις τέτοια προβλήματα, αλλά και προκειμένου να ενισχύσεις την θέση σου στον οργανισμό που δουλεύεις παραθέτουμε τους παράγοντες που αυξάνουν τη μόχλευση σου.

Έχεις περισσότερη μόχλευση όταν:

 • Έχεις υψηλή θέση (αναμενόμενο)
 • Παραμένεις προσλήψιμος από άλλες εταιρίες
 • Έχεις κάτι που ο συνάδελφος χρειάζεται
 • Είσαι ο μόνος πάροχος κάποιου πόρου
 • Γνωρίζεις τρόπους και διαδικασίες που άλλοι δεν γνωρίζουν
 • Οι συνάδελφοι βασίζονται πάνω σου για κάποιο κομμάτι της δουλειάς
 • Θεωρείσαι «γνώστης» στον τομέα σου
 • Θεωρείσαι αξιόπιστος στη δουλειά σου
 • Δεν έχεις ανταγωνισμό σε αυτό που κάνεις
 • Επηρεάζεις τα άτομα με εξουσία
 • Έχεις ικανότητες που δύσκολα αντικαθίστανται
 • Έχεις καλή φήμη ή καλές επιδόσεις
 • Δεν έχεις συναισθηματική προσκόλληση
 • Έχεις θετικές σχέσεις με τους άλλους

Όπως έχουμε ξαναγράψει όμως,  για να κατανοήσεις πόση μόχλευση έχεις, πρέπει να μπορείς να δεις τον εαυτό σου καθαρά. Αν πχ υπερεκτιμάς τις ικανότητές σου για λόγους εγωισμού, τότε δεν θα έχεις πλήρη αίσθηση της κατάστασης.

 

 

Μόχλευση: Έτσι θα γίνεις παντοδύναμος στο γραφείο

ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ…

 

Για να είσαι πάντα μέσα στα πράγματα, πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι η δύναμή σου μέσα στην εταιρία αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου. Δεν σημαίνει ότι επειδή κάποτε θεωρούσουν το «αστέρι», αυτό θα συμβαίνει για πάντα. Επίσης υπάρχουν αλλαγές στη μόχλευση και για εξωτερικούς παράγοντες. Όποτε γίνονται προαγωγές, συνταξιοδοτήσεις ή αναδιοργανώσεις, οι συσχετισμοί στον χώρο εργασίας αλλάζουν. Για παράδειγμα, αν το παλιό σου αφεντικό φύγει και έρθει κάποιο καινούριο που δεν έχει κάποια προϊστορία στην εταιρία, τότε τα πάντα στο γραφείο αλλάζουν και όλες οι δυναμικές ξεκινούν σχεδόν από την αρχή.

Τέτοιες αλλαγές μπορούν να συμβούν για πολλούς λόγους, όπως αλλαγή συνθηκών στην αγορά, αυξημένος ανταγωνισμός, νέοι νόμοι ή κανονισμοί, ή ακόμα και εκλογή κάποιας άλλης κυβέρνησης. Όσοι είναι καλοί στα office politics, παραμένουν σε επιφυλακή κάτι που τους επιτρέπει να αναμένουν τις αλλαγές και να αντιδρούν ή να τοποθετούνται κατάλληλα.

Επίσης, πρέπει να υπολογίζεις που θα ξοδεύεις την ενέργειά σου. Κάθε μέρα που εργάζεσαι έχεις στη διάθεσή σου περιορισμένη ενέργεια και χρόνο.  Μπορείς και πρέπει να επιλέξεις που θα διαθέτεις την ενέργειά σου, με προτίμηση σε πράξεις που βελτιώνουν τη θέση σου στην εταιρία ώστε να μπορέσεις να εκπληρώσεις τους στόχους σου.

Θυμάμαι ένας φίλος, που εργαζόταν στο τμήμα πληροφορικής μιας εταιρίας, πάντα έσπευδε στη βοήθεια όσων συναδέλφων είχαν ανάγκη από τεχνική υποστήριξη, παρόλο που δεν ήταν στα καθήκοντά του. Όταν από το τμήμα του προήχθη κάποιος άλλος εργαζόμενος αντί αυτού, συνειδητοποίησε ότι τρέχοντας προς βοήθεια όλων, δεν είχε φροντίσει να ικανοποιεί τους στόχους του και να δίνει καλή εικόνα στα αφεντικά του.

 

ΠΩΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗ ΜΟΧΛΕΥΣΗ ΣΟΥ

 

Ασφαλώς και υπάρχουν τρόποι να αυξήσεις τη μόχλευση σου στο γραφείο, άρα και την επιρροή και βαρύτητα που έχεις ως εργαζόμενος. Ιδού κάποιοι τρόποι.

 

 1. Φέρνεις αποτελέσματα

Το πιο παραδοσιακό και αναμενόμενο. Όσο φέρνεις αποτελέσματα, εκπληρώνεις τις εργασίες που σου ανατίθενται και γενικά βοηθάς να γίνει η εταιρία για την οποία εργάζεσαι πιο ανταγωνιστική και αποτελεσματική τόσο αυξάνεται η μόχλευση σου. Ειδικά αν με την εργασία σου ικανοποιείς τους ανθρώπους κλειδιά, δηλαδή αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις.

Αν μπορείς να κλείσεις ένα μεγάλο deal, ή να δημιουργήσεις ένα νέο προϊόν/υπηρεσία, είναι σαφές πως αυξάνεις πολύ το «βάρος» σου στην εταιρία. Αλλά ακόμα κι αν δεν είσαι σε θέσεις με τέτοιες αρμοδιότητες, μπορείς απλά να κάνεις σωστά τη δουλειά σου (θα εκπλαγείς με το πόσοι λίγοι είναι οι εργαζόμενοι που το κάνουν αυτό). Και πάλι θα αυξήσεις τη μόχλευση σου, καθώς θα είσαι αυτός στον οποίο όταν αναθέτουν κάτι οι προϊστάμενοι θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

 

 1. Έχεις ειδική γνώση

Με αυτό δεν εννοούμαι πως πρέπει να είσαι κάποιος απόλυτα εξειδικευμένος σπεσιαλίστας του στυλ πυρηνικός φυσικός, αλλά ότι έχεις ειδική γνώση για κάποια κομμάτια της δουλειάς όπως γίνονται στην εταιρία για την οποία εργάζεσαι. Αυτό θα κάνει τους άλλους να σε βλέπουν ως έναν πολύτιμο πόρο.

Θυμάμαι μία εργαζόμενη σε μεγάλη τράπεζα που γνώριζε απέξω και ανακατωτά όλες τις διαδικασίες και τους κανονισμούς, με αποτέλεσμα όλοι να στρέφονται κατά διαστήματα σε αυτήν για να την συμβουλευτούν και να δουν αν τους διαφεύγει κάτι. Εννοείται πως με αυτό τον τρόπο είχε μεγάλο ειδικό βάρος και οι προϊστάμενοι δεν της χαλούσαν χατίρι. Το ίδιο θα ίσχυε για κάποιον πωλητή, που ξέρει τα πάντα για τους πελάτες της εταιρίας.

 

 1. Έχεις καλή φήμη

Ακόμα κι αν δεν έχεις κάποια ειδική γνώση, μην απελπίζεσαι. Πάντα μπορείς να αυξήσεις τη μόχλευση σου εξαιτίας της καλής φήμης που θα αναπτύξεις. Αρκεί να είσαι ο τύπος ανθρώπου με τον οποίο οι άλλοι άνθρωποι χαίρονται να δουλεύουν μαζί: φιλικός, αξιόπιστος, συνεπής, βοηθητικός, συνεργάσιμος. Και ακόμα και όταν έχεις παράπονα, καλό είναι να μην αντιδράς φορτισμένα, αλλά και αυτά να τα εκφράζεις ήρεμα και επαγγελματικά. Έτσι θα έχεις ένα προφίλ επαγγελματία με καλή φήμη.

 

 1. Είσαι ψύχραιμος

Ενώ το να δείχνεις πάθος στη δουλειά σου είναι κάτι καλό, αν το παρακάνεις γίνεται δυσλειτουργικό. Αν είσαι απλά προσηλωμένος στα καθήκοντά σου δείχνεις αξιόπιστος, αλλά αν επενδύεις πολύ συναισθηματικά, γρήγορα θα γίνεις αμυντικός και άκαμπτος. Οι άνθρωποι που υπερ-αντιδρούν στην κριτική ή στις εποικοδομητικές προτάσεις είναι πιο δύσκολοι στο να δουλεύεις μαζί τους. Έτσι η ικανότητά σου να αποστασιοποιείσαι από τα γεγονότα και τα συναισθήματά σου επαγγελματικά θα σε βοηθήσει, καθώς θα μπορείς να βλέπεις τα πράγματα όπως έχουν στην πραγματικότητα.

Και όταν αρχίσεις να γίνεσαι γνωστός για την ψυχραιμία σου και την αντικειμενικότητά σου, θα διαπιστώσεις, ότι οι άλλοι εργαζόμενοι θα ζητούν τη συμβουλή σου όλο και πιο συχνά.

 

 1. Δικτυώνεσαι με τους συναδέλφους

Όσοι έχουν Πολιτικό IQ  γνωρίζουν ότι μέρος της εργασίας τους είναι να χτίζουν θετικές σχέσεις με τους συναδέλφους, τόσο προς τα πάνω όσο προς τα κάτω. Οι Νικητές διατηρούν πάντα ένα μεγάλο δίκτυο που είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή τους. Το δίκτυο δεν είναι άλλο από το σύνολο των ανθρώπων στους οποίους μπορείς να αποταθείς για πληροφορίες, βοήθεια ή συμβουλές. Και το καλό που έχει είναι ότι οι δυνατότητες δικτύωσης είναι απεριόριστες σε κάθε εταιρία και το αποκαλούμενο “networking” είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας, ανεξαρτήτως ρόλου ή θέσης.

Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την φυσική τάση να τείνουν προς αυτούς που είναι όμοιοι με τους ίδιους, δημιουργώντας ομάδες βάσει του τμήματος που εργάζονται.

Όσο πιο πολλές διασυνδέσεις έχεις (τόσο εντός εταιρίας, όσο και σε άλλες εταιρίες του κλάδου), τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητά σου να πραγματοποιείς τους στόχους σου. Και σαν μικρό μπόνους, το εξωτερικό σου δίκτυο θα σου φανεί πολύ χρήσιμο αν κάποια στιγμή αποφασίσεις ότι θες να αλλάξεις εταιρία.

Αφού αναπτύξαμε όλες τις παραμέτρους, τώρα είναι σειρά σου: Υπολόγισε με προσοχή πόση μόχλευση έχεις στην εταιρία όπου εργάζεσαι και σκέψου με ποιους τρόπους μπορείς να την αυξήσεις. Και αν χρειαστείς κάποια δεύτερη γνώμη ή άποψη, είμαστε στη διάθεσή σου με τα νέα σεμινάρια Office Politics.ctaha

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.