Home Blog Life Transforming Habits Μόνο η πράξη, είναι πράξη!

Μόνο η πράξη, είναι πράξη!

Η πράξη και μόνο αυτή, είναι ο οδηγός και το όχημα μαζί προς την επιτυχία. Σταμάτα να μιλάς για αυτά που θες στη ζωή σου και απλά ξεκίνα την διεκδίκησή τους

Στο σημερινό άρθρο διάλεξα έναν τίτλο που αν και σαν φράση την έχουν οικειοποιηθεί χιλιάδες κείμενα, άρθρα, διαλέξεις αλλά και συζητήσεις, λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά την εφαρμόζουν. Πρώτη μου φορά την άκουσα να την αναφέρει πριν μερικά χρόνια, ένας εξαιρετικός άνθρωπος που γνώρισα, με πολλές επιτυχίες στη ζωή του και που σέβομαι ακόμα και τώρα πολύ.

Στις κοινές μας εξόδους, μας έλεγε συνέχεια : «Μόνο η πράξη είναι πράξη». Όταν η παρέα σταμάταγε, δίσταζε, ξανασκεφτόταν να κάνει αυτό που θα την εξέλισσε ή θα την πήγαινε μπροστά, υπήρχε πάντα η φωνή / φράση του αξιότιμου αυτού ανθρώπου να μας καλεί σε νέα προσπάθεια του να προχωρήσουμε μπροστά. « Μόνο η πράξη είναι πράξη» .

Η αλήθεια είναι, βλέποντας κατάματα τα γεγονότα, πως ότι έχουμε επιτύχει, το πετύχαμε γιατί πράξαμε. Αν καθόμασταν σπίτι μας χωρίς να κάνουμε τίποτα κοντά σε αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε ή που θα μας έφερνε έστω και ένα βήμα πιο κοντά του, δεν θα υπήρχε και μαθηματικά, ούτε μία πιθανότητα επιτυχίας. Και , κακά τα ψέματα, γνωρίζοντας αυτό, συνεχίζουμε να μη πράττουμε. Συνεχίζουμε να αναβάλλουμε. Προτιμούμε την αναβλητικότητα από την εφαρμογή. Το γιατί έχει μελετηθεί και απαντηθεί πολλάκις στα εξαιρετικά άρθρα του Χρήστου Παπανίκα.

Αν όμως δούμε τι κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι διαφορετικά από όσους προσπαθούν ή απλά θέλουν να επιτύχουν, μήπως θα βλέπαμε κάποια μοτίβα επιτυχίας ή αποτυχίας που ακολουθούμε πιστά; Τι είναι αυτό που κάνουν διαφορετικά και προχωρούν σε πράξη ακόμα και όταν το ίδιο για εμάς θα φάνταζε δύσκολο ή ακόμα και ακατόρθωτο;

Α) Δεν δημιουργούν δικαιολογίες. Δεν θα δεις ποτέ κάποιον επιτυχημένο σε συνέντευξη να σου δικαιολογείται για ποιον λόγο δεν πέτυχε κάτι ή δεν προχώρησε σε πράξη – αυτό γιατί αν δεν είχε προχωρήσει σε πράξη, δεν θα ήταν επιτυχημένος άρα και δεν θα υπήρχε λόγος συνέντευξης. Οι επιτυχημένοι καταγράφουν στο μυαλό τους την κάθε δικαιολογία που αυτό τους δίνει, ως μια παράμετρο της πράξης και όχι ως ένα πιθανό ανυπέρβλητο εμπόδιο. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα αλλά παρακάμψεις. Και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά.

Β) Δεν τους νοιάζει τι θα πει ο κόσμος. Τουλάχιστον σε βαθμό που να τους αποσπά ή να τους εμποδίζει να πράξουν. Σίγουρα, μια πιθανή αποτυχία μπορεί να έχει επίπτωση στο πως μας βλέπει το περιβάλλον μας ή στο status μας στην κοινωνία και η αρνητική αυτή προοπτική να μας κάνει να «φοβόμαστε» άρα και να μένουμε σε απραξία. Παρόλα αυτά, το «θάρρος» που απαιτείται για να αδιαφορήσεις για όλα αυτά και να προχωρήσεις σε πράξη είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον επιτυχημένο.

Γ) Δεν περιμένουν για την κατάλληλη στιγμή. Ο μεγαλύτερος μύθος είναι ότι η κατάλληλη στιγμή θα έρθει και θα την καταλάβεις. Αν και χρειάζεται προσοχή στο timing που ζητάς κάτι ή κάνεις κάτι, αυτό είναι κυρίως για να ευνοηθεί. Δεν θα χτυπήσει κανένα καμπανάκι την ώρα που υποτίθεται πρέπει να κάνεις κάτι και οι επιτυχημένοι το ξέρουν. Ακόμα και αν οι συνθήκες για την πράξη δεν είναι ώριμες, οι επιτυχημένοι ξέρουν πως το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να φροντίσουν να προηγηθούν υπό-πράξεις που θα φροντίσουν να ωριμάσουν τις συνθήκες ή να προετοιμάσουν το έδαφος.

Δ) Είναι έτοιμοι να κάνουν λάθη ή να αποτύχουν. Και μάλιστα, τις ίδιες αυτές τις αποτυχίες τις κρατούν ως σημείο αναφοράς για τα την επόμενη προσπάθεια. Διερευνούν τι δεν πήγε καλά και αποφεύγουν τα ίδια λάθη, ώστε στην επόμενη πράξη τους να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι. Και σίγουρα, δεν μένουν στην γκρίνια που μια αποτυχία μπορεί να επιφέρει.

Ε) Δεν σταματούν. Γιατί η πράξη είναι μια αέναη προσπάθεια ικανοποίησης των επιθυμιών μας και ο άνθρωπος είναι μια μηχανή παραγωγής επιθυμιών. Ακόμα και αν δεν τα καταφέρουν με την πρώτη, συνεχίζουν μέχρι να το πετύχουν και όταν το πετύχουν, προχωρούν στον επόμενο στόχο. Και αυτό γίνεται μέχρι να ικανοποιήσουν όλες τις επιθυμίες τους και όλοι ξέρουμε πότε συμβαίνει αυτό. Για τους επιτυχημένους, η πράξη είναι τρόπος ζωής και επιτυχία απλά το πράσινο φανάρι που τους λέει ότι «πράττουν σωστά».

Μήπως ήρθε πραγματικά η ώρα αντί να μιλάς, να ονειρεύεσαι συνεχώς ή να σκέφτεσαι μόνος σου τις ώρες που ο νους ελευθερώνεται από την καθημερινότητά σου, να προσπαθήσεις να πράξεις αυτό που θα σε φέρει “αντιμέτωπο” με την απόλαυση της εκπλήρωσής τους;