Home Blog Self Innovation Ο Serial Killer, η Θέση των Πλανητών και η Προσωπικότητα

Ο Serial Killer, η Θέση των Πλανητών και η Προσωπικότητα

προσωπικότητα και ψυχολογικά τεστ.

Θα σου πω το μέλλον. Αλήθεια. Αν μου πεις την ημερομηνία γέννησης σου θα μπορέσω να προβλέψω όχι μόνο αλήθειες για την προσωπικότητα σου αλλά θα μπορέσω να ξεδιπλώσω με εκπληκτικό τρόπο τις άπειρες πιθανότητες της ζωής σου που σε ταλανίζουν. Και αν πιστεύεις ότι ψεύδομαι τότε είσαι αληθής!

Την στιγμή που διαβάζεις αυτό το άρθρο εκτιμάται ότι 100 εκατομμύρια Αμερικανοί στηρίζουν της πράξεις τους με βάση τις κινήσεις των πλανητών και φυσικά το ζώδιο τους. Το φαινόμενο της Αστρολογίας είναι τόσο γνώριμο όσο και κερδοφόρο. Πολλοί άνθρωποι διαβάζουν με προσοχή τα ζώδια τους και μάλιστα αρκετές φορές θεωρούν ότι αντιστοιχούν στην προσωπικότητα τους. Περίεργο; Όχι και τόσο.

Το Πείραμα που θα σε κάνει να Βλαστημάς την Τύχη(ή να την θεοποιήσεις!)

Το 2001 πραγματοποίηθηκε ένα πείραμα το οποίο για την εποχή ήταν επαναστατικό. Επιλέχθηκαν τρία άτομα. Το ένα ήταν αναγνωρισμένος Οικονομικός Αστρολόγος, το δεύτερο ήταν ένας έμπειρος οικονομικός επενδυτής και το τρίο ένα απλό πεντάχρονο κοριτσάκι. Στον καθένα από αυτούς δόθηκε το ποσό των 5. 000 δολαρίων να επενδύσουν χρήματα σε stock market, σε όποια εταιρεία ήθελαν.

Ο πρώτος επένδυσε με βάση την θέση των πλανητών φυσικά, ο δεύτερος με βάση τις πολύπλευρες εμπειρικές του γνώσεις σε επενδυτικά θέματα και βέβαια το κοριτσάκι επένδυσε στηριζόμενο με βάση την τύχη! Τα αποτελέσματα;

Ο Αστρολόγος είχε πτώση μετοχικού κεφαλαίου επένδυσης 10, 1%, ο έμπειρος επενδυτής είχε πτώση 7, 1% και το κοριτσάκι; Είχε πτώση 4, 6 %. Τυχαίο; Μπορεί.

Επειδή το πείραμα είχε φοβερό ενδιαφέρον συνεχίστηκε να μελετάται για 2 συνεχή χρόνια παρακαλώ. Τα αποτελέσματα; Μετά από δύο χρόνια, ο έμπειρος επενδυτής είναι πτώση 46,2 %, ο Αστρολόγος πτώση 6,2% και το κοριτσάκι; Κέρδος 5,8%! Το πείραμα και τα αποτέλεσμα του είχαν τόσο μεγάλο αντίκτυπο όπου το μικρό κοριτσάκι εμφανίστηκε μέχρι και στο show του Jay Leno.

Αντέχεις ένα Ακόμα Πείραμα;

Ο διάσημος Ψυχολόγος Hans Eysenck, ήταν από τους πρώτους που είπε πως οτιδήποτε δεν μπορεί να μετρηθεί δεν μπορεί να υπάρξει, είχε και κάποιο έμφυτο ενδιαφέρον για την προσωπικότητα αλλά και τις προβλέψεις της Αστρολογίας.

Είχε βγάλει την θεωρία πως η προσωπικότητα των ανθρώπων δεν είναι τόσο πολύπλοκη όσο θέλουμε να φανταζόμαστε. Αντιθέτως, η προσωπικότητα χωρίζεται σε δύο διαστάσεις: Εξωστρεφής και Νευρωτική(αν και προσωπικά υποστηρίζω περισσότερο κάποιες θεωρίες περί ανθρώπινης νεύρωσης της Karen Horney).

Το συγκεκριμένο μοντέλο ονομάστηκε Eysenck Personality Inventory και μάλιστα χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Χωρίζει την προσωπικότητα ανάλογα με την ενέργεια που προσεγγίζουμε τις καταστάσεις στην ζωή μας. Τα άτομα που είναι εξωστρεφείς είναι περισσότερο παρορμητικά, αισιόδοξα και απολαμβάνουν πιο εύκολα την παρέα άλλων.

Τα άτομα που η προσωπικότητα τους είναι νευρωτική, είναι περισσότερο εσωστρεφής, έχουν υψηλότερο αυτοέλεγχο και έχουν περιορισμένο κύκλο φίλων και γνωστών. Ακόμα, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στην προσωπικότητα είναι η συναισθηματική σταθερότητα. Τα άτομα που δίνουν υψηλό σκορ σε νευρωτικά χαρακτηριστικά, ανησυχούν πιο εύκολα, θέτουν μη ρεαλιστικούς στόχους και διαχειρίζονται πιο δύσκολα τα συναισθήματα τους.

Στο πείραμα που πραγματοποιήθηκε από τον Eysenck, στο Mayo School of Astrology, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να γράψουν την ημερομηνία γέννησης τους και έπειτα να συμπληρώσουν το Eysenck Personality Inventory Test. Παρόλο που η επιστημονική κοινότητα έτριβε τα χέρια της περιμένοντας τον καταποντισμό της Αστρολογικής πρόβλεψης, τα αποτελέσματα άφησαν άπαντες άναυδους και τους Αστρολόγους να πιστεύουν πως βρήκαν επιτέλους το Χρυσό Δισκοπότηρο της επιβεβαίωσης. Όμως ο Eysenck είχε αμφιβολίες. Πίστευε πως υπάρχει περίπτωση τα άτομα που πήραν μέρος στο πείραμα να είχαν γνώση για τα χαρακτηριστικά των ζωδίων τους και αυτό να επηρέαζε καθοριστικά το πείραμα.

Πραγματοπιώντας το ίδιο πείραμα σε άτομα που πρώτα είχαν ερωτηθεί και είχαν απαντήσει πως δεν είχαν ουδεμία γνώση για ζώδια και χαρακτηριστικά ζωδίων, τα αποτελέσματα είχαν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα! Οι Αστρολόγοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι το πρώτο επίπεδο αποτελεσμάτων όσο αυτό που κρύβεται ‘’στα υπόγεια’’. Διότι το συγκεκριμένο πείραμα θα αποκάλυπτε μια γνώση που είχε ο τομέας της Ψυχολογίας για πολλά χρόνια:

Τείνουμε να γινόμαστε αυτό που περιμένουν οι άλλοι από εμάς!

Τελικά Πόσο Σημαντική Είναι η Ημερομηνία Γέννησης;

Περίπου το 1980, οι Αστρολόγοι πίστευαν πως ο σαδιστής serial killer John Gacy, είχε ένα μοτίβο δολοφονιών που ούτε ο ίδιος γνώριζε. Ο Gacy ντυνόταν κλόουν και εντόπιζε τα θύματα του σε παιδικά πάρτυ. Έίναι υπεύθυνος για 33 δολοφονίες και δέχθηκε 12 θανατικές ποινές και 22 φορές ισόβια! Υποστηρίχτηκε από τους αστρολόγους πως η ημερομηνία γέννησης αυτού του ‘’τέρατος’’ ταίριαζε με την ημερομηνία γέννησης των θυμάτων του. Βέβαια, όταν ελέγχθηκε αυτή η υπόθεση εν τέλει διαπιστώθηκε πως ουδεμία σχέση υπήρχε.

Η ημερομηνία γέννησης παίζει ρόλο αλλά όχι λόγω της θέσης των πλανητών. Αν ένα παιδί γεννηθεί χειμερινούς μήνες, όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, θα δεχθεί μεγαλύτερη προσοχή από τους γονείς σου και πιο προστατευτικές συμπεριφορές, απ’ ότι αν γεννηθεί καλοκαιρινούς μήνες.

Η συγκεκριμένη εξήγηση βέβαια δεν εξηγεί τον κώδικα όπου η κάθε προσωπικότητα πλάθεται. Όμως αν είχα να επιλέξω ανάμεσα στην θέση των πλανητών και την θερμοκρασία θα έριχνα την ψήφο μου στο δεύτερο