Home Blog Business Development Office Politics: Γιατί χρειάζεται να έχεις ψηλό Πολιτικό IQ

Office Politics: Γιατί χρειάζεται να έχεις ψηλό Πολιτικό IQ

Office Politics: Γιατί χρειάζεται να έχεις Πολιτικό IQ

Θα έχεις δει κι εσύ αυτούς τους εργαζόμενους που φαίνεται να έχουν κάτι που τους ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους στο γραφείο και τους επιτρέπει να ελίσσονται ακόμα και σε δύσκολές καταστάσεις. Τους βλέπουμε να μπαίνουν σε ένα δωμάτιο και να καταλαβαίνουν αμέσως ποιος έχει την εξουσία και ποιος παριστάνει μόνο πως την έχει. Να μπορούν να συνεργαστούν και με τους πιο δύσκολους ανθρώπους. Όταν κάποιος προσπαθεί να τους υπονομεύσει, να απαντούν με διακριτικές κινήσεις, ώστε και πάλι να κατορθώσουν αυτό που θέλουν. Αυτό που έχουν αυτοί οι άνθρωποι και τους ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους εργαζόμενους είναι το Πολιτικό IQ.

 

Τι θα καταφέρω αν έχω υψηλό Πολιτικό IQ;

 

Η ανάγκη για Πολιτική Νοημοσύνη είναι γενική και χρειάζεται σε κάθε δουλειά και κάθε κλάδο. Και αυτό γιατί όταν έχουμε υψηλό Πολιτικό IQ  μπορούμε να :

 • Ορίζουμε ξεκάθαρα βήματα που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων μας 
 • Αναγνωρίζουμε τις  δομές εξουσίας και δύναμης σε κάθε γκρουπ
 • Εντοπίζουμε τα πραγματικά κίνητρα και την κρυμμένη ατζέντα  των άλλων
 • Κεφαλαιοποιούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται για να αυξάνουμε την ισχύ μας εντός της επιχείρησης
 • Παραμένουμε συγκεντρωμένοι στα σημαντικά project χωρίς να αποσπόμαστε ιδιαίτερα
 • Δημιουργούμε θετικές σχέσεις με τους συναδέλφους
 • Απαντάμε κατάλληλα σε αμφιλεγόμενα σχόλια ή επιθέσεις
 • Μετατρέπουμε συγκρούσεις και αντιρρήσεις σε παραγωγική ανταλλαγή απόψεων
 • Σταματήσουμε να χάνουμε χρόνο και ενέργεια σε άσχετα θέματα ή ανέφικτους στόχους.

Οι άνθρωποι με Πολιτική Νοημοσύνη γνωρίζουν επίσης πότε είναι καιρός να αφήσουν ένα τοξικό περιβάλλον και να αναζητήσουν ένα καλύτερο εργασιακό χώρο.

Παρόλο που η Πολιτική Νοημοσύνη αποτελεί ένα έμφυτο ταλέντο για ορισμένους, οι υπόλοιποι μπορούμε να την αναπτύξουμε μέσα από μία συνεχή διαδικασία δοκιμών και παρατήρησης. Δυστυχώς βέβαια, συχνά η διαδικασία, αν και απαραίτητη είναι επίπονη.  Όλοι μας όμως μπορούμε να ζητήσουμε την καθοδήγηση κάποιου συμβούλου που θα μας κατευθύνει και θα μας βοηθήσει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Αυτές οι ικανότητες μπορούν να διδαχτούν σε οποιονδήποτε είναι πρόθυμος να εξετάσει και να αλλάξει τη στάση και τη συμπεριφορά του.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να αποκτήσει κάποιος Πολιτική Νοημοσύνη είναι η ανικανότητα να δει τον εαυτό του καθαρά. Η αυτογνωσία μας επιτρέπει να κάνουμε σωστές επιλογές και να αλλάζουμε συμπεριφορές που δεν αποδεικνύονται χρήσιμες.

 

Οι σκληρές αλήθειες του εργασιακού βίου

 

Όσοι έχουν Πολιτική Νοημοσύνη σταματούν να εύχονται να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού, αποδέχονται κάποιες βασικές αλήθειες που ισχύουν σε κάθε Επιχείρηση και Οργανισμό και τις χρησιμοποιούν προς όφελός τους.

Για να είσαι κι εσύ Νικητής σε θέματα τακτικής στο γραφείο, πρέπει να αποδεχτείς αυτές τις θεμελιώδεις αλήθειες (ακόμα κι αν δυστυχώς πολλές φορές έρχονται σε σύγκρουση με τις πεποιθήσεις μας) και να παίξεις σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν.

Αυτές οι αλήθειες είναι:

 • Κάποιοι άνθρωποι (συνήθως ανώτερων θέσεων) έχουν περισσότερη δύναμη από άλλους
 • Πρακτικά όλες οι αποφάσεις είναι υποκειμενικές
 • Το να έχεις «δίκιο» δεν σημαίνει πάντα πολλά
 • Το πάνω χέρι έχει αυτός που έχει τη μεγαλύτερη μόχλευση

Office Politics: Γιατί χρειάζεται να έχεις Πολιτικό IQ

 

Κάποιες από αυτές τις αλήθειες είναι λογικές ακόμα κι αν δεν μας αρέσουν: Για παράδειγμα, οι Επιχειρήσεις είναι οργανισμοί με ιεραρχία για ένα και μόνο λόγο: Εάν έπρεπε οι αποφάσεις να παίρνονται έπειτα από ευρείες διαβουλεύσεις  με όλους τους εργαζόμενους, πολύ λίγα πράγματα θα γίνονταν τελικά. Για αυτό το λόγο, σε συγκεκριμένα άτομα δίνεται η δύναμη να παίρνουν αποφάσεις για λογαριασμό της επιχείρησης. Αποφάσεις που επηρεάζουν εμάς και την καθημερινότητά μας.

Αν θες να μάθεις πως θα αποκτήσεις πραγματική Δύναμη στο γραφείο πάτα το κουμπί.

ctaha

Και είναι αλήθεια ότι οι αποφάσεις αυτές είναι υποκειμενικές. Κάτι απολύτως φυσικό καθώς λαμβάνονται από ανθρώπους και οι άνθρωποι βασίζουν τις αποφάσεις τους στις προσωπικές τους αξίες, πεποιθήσεις, στόχους και προτιμήσεις, που είναι διαφορετικές για τον κάθε ένα από εμάς. Κατά βάση, οι μόνες εντελώς αντικειμενικές αποφάσεις είναι αυτές που αφορούν παραγωγή μηχανημάτων ή καταμέτρηση. Αλλά και αυτές επηρεάζονται από την πολιτική.

 

Μόχλευση: Το σημαντικότερο asset

 

Η απόλυτη αλήθεια όμως που ως ένα βαθμό ανατρέπει τα παραπάνω είναι πως το άτομο με τη μεγαλύτερη μόχλευση κερδίζει. Τις περισσότερες φορές, το άτομο που ιεραρχικά είναι ανώτερο από εμάς έχει και την περισσότερη μόχλευση. Για παράδειγμα, το αφεντικό μας μπορεί να επηρεάσει την αμοιβή μας, τη φήμη μας, το αντικείμενο εργασίας μας, την εξέλιξή μας στην εργασία. Όταν αποδεχτούμε αυτή την αλήθεια, το επόμενο βήμα που προκύπτει είναι η ανάγκη να μανατζάρουμε εμείς τον προϊστάμενό μας.

Συνήθως νομίζουμε ότι ισχύει το αντίθετο μόνο, ότι το αφεντικό μας είναι υπεύθυνο να μας μανατζάρει και να μας καθοδηγεί. Αλλά όσοι έχουν Πολιτικό IQ γνωρίζουν ότι είναι μια σχέση δύο κατευθύνσεων.

Για να έχουμε επιτυχία στα office politics, πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τον τρόπο του αφεντικού μας  και να διερευνήσουμε εμείς τρόπους να σχετιστούμε μαζί του. Η ικανότητα να μανατζάρουμε προς τα πάνω είναι ένα απολύτως χρήσιμο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τους Νικητές από τους υπόλοιπους.

Αντί να εστιάζουμε στο παρελθόν ή να παραπονιόμαστε για τυχόν αδικίες, μπορούμε να αρχίσουμε να κοιτάμε προς το μέλλον και να κάνουμε βήματα προς την επίτευξη των στόχων μας. Σε αυτό θα βοηθήσει πολύ το να έχουμε Πολιτικό IQ και να είμαστε εξασκημένοι σε θέματα Office Politics, ώστε να μπορούμε να επηρεάσουμε τους συναδέλφους μας και να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας στην επιχείρηση.

 

Το θέμα των office politics έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα συνεχίσουμε να το αναπτύσσουμε με πρακτικά άρθρα που θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις τη μόχλευση σου και να μανατζάρεις καλύτερα τους συναδέλφους και προϊσταμένους σου. Stay tuned!

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.