Home Blog Life Transforming Habits Πάντα υπάρχει χρόνος για να πετύχεις τον στόχο σου

Πάντα υπάρχει χρόνος για να πετύχεις τον στόχο σου

Πάντα υπάρχει χρόνος για να πετύχεις τον στόχο σου

Πως σου φάνηκε το τελευταίο άρθρο μου; Πολλοί αναγνώστες μου έγραψαν ότι αισθάνονται άσχημα, επειδή δεν έχουν κάνει καθόλου πρόοδο σε σχέση με τους στόχους που είχαν θέσει στην αρχή του έτους και δεν υπάρχει πια χρόνος.

Και η απάντησή μου; Μην αισθάνεσαι άσχημα για τον εαυτό σου. Όλοι την έχουμε πάθει έτσι. Οι περισσότεροι από εμάς τουλάχιστον. Αντίθετα χρησιμοποίησε αυτά τα συναισθήματα για να σε τροφοδοτήσουν να αναλάβεις δράση. Ο συγγραφέας Napoleon Hill είχε διατυπώσει και έναν σχετικό όρο, τον οποίο θα αποδίδαμε ως «δυσαρέσκεια που εμπνέει».

Ακόμα και αν δεν μένουν πολλές ημέρες για να τελειώσει το 2016, υπάρχει ακόμα πολύς χρόνος προκειμένου να αναλάβεις δυναμική δράση.

Αν λοιπόν κοιτώντας πίσω στον χρόνο διαπιστώνεις ότι είσαι ακόμα στο ίδιο σημείο που ήσουν στην αρχή του έτους, αν δεν έχεις κάνει κανένα βήμα προς τους στόχους σου ή το όνειρό σου, αν νιώθεις άβολα και μόνο που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, τότε πρέπει να αναλάβεις δράση τώρα.

Ακόμα και κάθε μικρό βήμα έχει τη σημασία του καθώς σε βοηθάει να δημιουργήσεις momentum και να βρεις ρυθμό προκειμένου να κινηθείς προς τα εμπρός. Οπότε: Τι πρόκειται να κάνεις για αυτό; 

Θα συνεχίσεις να ζεις υπό το φόβο; Το φόβο της αλλαγής ή της αποτυχίας; Ή θα αρχίσεις να παίρνεις τη ζωή σου και τη μοίρα σου στα χέρια σου;

Οπότε το θέμα καταλήγει στο εξής: Θα συνεχίσεις να πιστεύεις αυτές τις ιστορίες που λες στον εαυτό σου; Όπως:

  • Δεν είμαι αρκετά έξυπνος.
  • Θα ξεκινήσω όταν γίνει πρώτα αυτό…
  • Δεν έχω αρκετά χρήματα/γνωριμίες
  • Δεν ξέρω που θέλω να πάω.

 

Ή θα πάρεις επιτέλους την τύχη σου στα χέρια σου;

Αν ανήκεις σε αυτή την δεύτερη κατηγορία, να τα τέσσερα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις προκειμένου να πετύχεις τους στόχους σου:

#1 Σχεδιασμός και Προετοιμασία

Δεν μπορείς να περιμένεις ότι απλά με λίγο αυτοσχεδιασμό τα πράγματα θα γίνουν όπως θέλεις. Χρειάζεσαι ένα καλά ορισμένο και δομημένο πλάνο. Αυτό θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και να ταιριάζει στη ζωή σου και την προσωπικότητά σου.

 #2 Υπευθυνότητα και Υποστήριξη

Το να πεις στους κοντινούς σου τι θες να καταφέρεις είναι το πρώτο βήμα. Αν συζητήσεις τα σχέδιά σου με κάποιον, σε αναγκάζει να αναλάβεις υπευθυνότητα, ειδικά αν πρόκειται για ανθρώπους με παρόμοιο τρόπο σκέψης, οι οποίοι θέλουν κι αυτοί να σε δουν να επιτυγχάνεις. (Και όχι, δεν θέλουν όλοι οι φίλοι μας να πετύχουμε, γιατί αυτό τους ξεβολεύει).

#3 Κίνητρο

Πρέπει να κατανοήσεις γιατί θέτεις το στόχο που θέτεις. Το «γιατί» αποτελεί την αποστολή σου και συνήθως πρέπει να ψάξεις αρκετά μέσα σου για να το κατανοήσεις. Όμως όταν το βρεις θα είναι μία συνεχής υπενθύμιση του τι θες και που θες να πας.

 #4 Χρονική Διορία

Όσο περισσότερος χρόνος περάσει αφότου θέσεις κάποιο στόχο, τόσο λιγότερο πιθανό είναι αυτός να πραγματοποιηθεί και αυτό γιατί όσο περνάει ο καιρός εξαντλείται η θέλησή σου. Για αυτό είναι σοφό να βάλεις κάποια διορία, η οποία θα σε κινητοποιήσει να αναλάβεις δράση.

Αν όμως η χρονική διορία που θα θέσεις είναι πολύ μακριά, είναι πιθανό να αρχίσεις να κωλυσιεργείς . Όπως καταλαβαίνεις, είναι σκόπιμο να «σπάσεις» κάθε μεγάλο στόχο σε πολλά μικρά επιμέρους βήματα καθένα από τα οποία πρέπει να έχει τους δικούς του ρεαλιστικούς και κοντινούς στόχους.

Παρόλ αυτά όταν πετυχαίνεις κάποιο στόχο, όσο μικρός κι αν είναι αυτός, αποκτάς το momentum που χρειάζεσαι προκειμένου να θέσεις μεγαλύτερους στόχους. Το σημαντικό όπως που χρειάζεται να έχεις υπόψη είναι ότι μόνο με δράση μπορείς να επιτύχεις. Και ότι πάντα υπάρχει χρόνος. Οπότε τι περιμένεις;

 

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.