Home Blog Life Transforming Habits Παραγωγικός Σαμουράι: Πως θα Γίνεις Ένας Εξαίρετος Μαχητής του Χρόνου

Παραγωγικός Σαμουράι: Πως θα Γίνεις Ένας Εξαίρετος Μαχητής του Χρόνου

διαχείριση χρόνου και θέληση.

Η διαχείριση του χρόνου στο προσκήνιο. Πάντα ήταν και πάντα θα είναι. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια συγκεκριμένη αίσθηση των ορίων που μας προσφέρει ο χρόνος. Χωρίζουμε τον μήνα σε εβδομάδες, τις εβδομάδες σε ημέρες, τις ημέρες σε ώρες και τις ημέρες σε φρεσκοκομμένα 60λεπτα κομμάτια…

Όμως η οργάνωση του χρόνου είναι κάτι εντελώς προσωπικό και σίγουρα όχι άλλο ένα project που έπεσε μπροστά μας και μας κοιτά με ανυπομονησία να το διαχειριστούμε.

Τα ToDo Lists πάντα δούλευαν και θα συνεχίζουν να παράγουν έστω και την στοιχειώδη οργάνωση. Όμως εκτός λίστας, το ζήτημα γίνεται προσωπικό. Η ικανοποίηση των ανθρώπων γύρω μας, η ανάγκη γι’ αποδοχή, οι γκρίζες ζώνες της συμπεριφοράς μας και μελλοντικά σενάρια που τρέχει κάθε στιγμή το μυαλό μας, συμβάλουν και καθιστούν την οργάνωση μια συνεχή μετάβαση μεταξύ χάους και τάξης.

Η εξέλιξη, τώρα πια, της διαχείρισης του χρόνου έχει μεταβεί σε συστήματα μη γραμμικά. Αυτό σημαίνει πως ο χρόνος χρειάζεται να διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παρούσα στιγμή… στο Τώρα. Και για να συμβεί αυτό απαιτείται ένας βαθμός δέσμευσης από μεριά μας.

Ο χρόνος που αφιερώνουμε για να σκεφτούμε πως θα έπρεπε να είχαμε διαχειριστεί τον χρόνο μας ή την διαχείριση ενός σεναρίου που δεν έχει έρθει ακόμα, μπορεί να οδηγήσει στην αναβλητικότητα.

Ο Κώδικας των Σαμουράι

Τι σχέση έχει ένας μαχητής με την διαχείριση του χρόνου; Ποια είναι η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο μυαλό όταν κάποιος σου περιγράφει την εικόνα ενός Σαμουράι; Προσωπικά, οι πρώτες λέξεις που φαντάζομαι είναι τιμή, θάρρος και πειθαρχία. Ειδικά η τελευταία μάλιστα, πρόκειται να μας απασχολήσει άμεσα…

Στηριζόμενοι στις αρχές του Bushido, οι Σαμουράι είναι πια μύθος. Κάνοντας μια έρευνα στο διαδίκτυο, εντόπισα κάποια χαρακτηριστικά της γενικότερης Φιλοσοφίας αυτών των εξαίρετων μαχητών:

  1. Η πειθαρχία είναι κρίσιμη σε όλες τις περιστάσεις.
  2. Να κουβαλάς πάντα μαζί σου εφεδρικό όπλο.
  3. Η τιμή είναι ότι πολυτιμότερο έχεις.
  4. Η γνώση και η εκπαίδευση είναι μια δέσμευση εφ’ όρου ζωής.
  5. Μην έχεις προσδοκίες – Να περιμένεις τα πάντα.

Παρακάτω υπάρχουν κάποιες αλήθειες για την διαχείριση χρόνου που συνήθως διδάσκονται όταν κάποιος αποφασίζει να αντιμετωπίσει σοβαρά την διαχείριση του χρόνου του.

#1. Όχι, δεν θα έχεις ποτέ όσο χρόνο χρειάζεσαι

Η ποσότητα χρόνου που χρειάζεσαι για να πετύχεις το οτιδήποτε δεν θα έρθει απ’ τον ουρανό ή σαν δώρο απ’ τους άλλους. Την κάθε ποσότητα χρόνου πρέπει να την δημιουργήσεις μόνος σου. Και η δημιουργία αυτή συμβαίνει στο μυαλό σου.

Όπως ένας σαμουράι κόβει μόνο ότι χρειάζεται με το σπαθί ώστε να επιτευχθεί η νίκη, έτσι και ο καθένας από εμάς πρέπει να κόψει ότι δεν είναι αναγκαίο.

Μια από τις πιο σημαντικές συνειδητοποιήσεις στην διαχείριση χρόνου είναι η ικανότητα ν’ αναγνωρίζεις πότε ικανοποιείς τις ανάγκες του δικού σου χρόνου και πότε τις ανάγκες του χρόνου των άλλων.

Η βασική διαφορά μεταξύ ενός συνηθισμένου ατόμου και ενός μαχητή, είναι πως ο μαχητής αντιλαμβάνεται τα πάντα ως πρόκληση ενώ ο απλός άνθρωπος αντιλαμβάνεται τα πάντα ως ευλογία ή ως κατάρα – Carlos Castaneda

#2. Οι καταστάσεις δεν δημιουργούν μόνες τους συναισθήματα

Η κάθε κατάσταση, από μόνη της, δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα συναίσθημα. Ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την κατάσταση δημιουργεί το συναίσθημα.

Η κάθε κατάσταση δεν κουβαλά ένα ξεχωριστό νόημα αν δεν της το δώσουμε πρώτα εμείς. Η αποτελεσματική διαχείριση χρόνου χρειάζεται συμπαγή συγκέντρωση ώστε το νόημα που θα δώσουμε στην κάθε κατάσταση να μας κινητοποιεί ώστε να κερδίσουμε τα μέγιστα απ’ αυτήν.

#3. Γιατί συνεχίζω ν’ αναβάλω;

Πως ξεχωρίζουμε την αναμονή απ’ την αναβλητικότητα; Στην προσπάθεια πετυχημένης διαχείρισης χρόνου είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τον διαχωρισμό ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο λέξεις.

Όπως και οι καταστάσεις, έτσι και οι λέξεις κρύβουν το δικό τους νόημα. Μήπως βρίσκεσαι στην αναμονή επειδή έχεις ήδη προγραμματίσει την επόμενη κίνηση ή επειδή περιμένεις την κατάλληλη στιγμή;

Δεν θα υπάρξει ποτέ κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσεις. Αν το κάνεις θα είναι η ίδια διαδικασία με το να προσπαθείς να σπάσεις το άτομο. Επίπονη, χρονοβόρα και για την περίπτωση που δεν είσαι Φυσικός, άσκοπη.

Ποια είναι η καλύτερη δραστηριότητα που θα μπορούσες ν’ ασχοληθείς για τα επόμενα τρία λεπτά; Αποφάσισε γρήγορα και ξεκίνησε. Δεν πρόκειται ποτέ να ζήσεις μοναδικές εμπειρίες αν δεν ξεκινήσεις να ταξιδεύεις.

Δεν μπορεί να γίνει κανένα πλάνο για το μέλλον από αυτούς που δεν έχουν την δυνατότητα να ζουν στο παρόν – Alan Watts

#4. Αντικατέστησε την γνώση με την επιλογή

Δεν χρειάζεται να ξέρεις πως θα το κάνεις. Το να γνωρίζεις απαιτεί χρόνο και πολλές φορές αυξάνει την ανασφάλεια. Επιλέγοντας, από την άλλη, δημιουργεί χρόνο. Απλά επέλεξε να κάνεις.

Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως χρειάζεται να έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις για να κάνουμε το πρώτο βήμα. Όμως, πολλές φορές, η συνεχής προσπάθεια να ετοιμαστούμε ακόμα καλύτερα, απλά μας αυξάνει την συνειδητοποίηση των πραγμάτων που μας λείπουν.

Η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια να συλλέξουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε μας φτάνει στο κατώφλι μια κατάστασης όπου τελικώς δεν έχουμε άλλη επιλογή απ’ το να επιλέξουμε βεβιασμένα.

#5. Η αποτυχία είναι η απόλυτη επιτυχία

Η διαχείριση χρόνου είναι η απόλυτη διαδικασία μέσω της οποίας χρησιμοποιούμε τα λάθη μας ώστε να εντοπίσουμε την προσωπική μας διαδικασία με την οποία επιτυγχάνουμε στόχους.

Κακά τα ψέματα… Η αποτυχία είναι κάτι προσωπικό και κάτι που μπορεί να σε απογοητεύσει οικτρά. Όμως το μυστικό που κρύβεται πίσω απ’ την αποτυχία δεν είναι τόσο η λανθασμένη προσέγγιση όσο το να μην φανούμε αποτυχημένοι στον εαυτό μας.

#6. Πιάσε το πρόβλημα

Η διαχείριση χρόνου είναι ουσιαστικά διαχείριση προβλημάτων και επίτευξη στόχων αλλαγής. Δηλαδή, το πώς αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα και όταν έχεις ένα στόχο κάτω από ποιες συνθήκες χρόνου τον πετυχαίνεις.

Όσο περισσότερο αναβάλουμε την αντιμετώπιση ενός προβλήματος τόσο περισσότερο μεγαλώνει στο μυαλό μας. Ξεκινά με μωρουδιακά βήματα και καταλήγει να περπατά στις σκέψεις μας με τα βήματα ενός γίγαντα που κάθε στιγμή τραντάζει την ηρεμία μας.

#7. Τι κάνουν τα θύματα;

Όταν βρισκόμαστε στην θέση του θύματος, αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας ως αβοήθητο. Περιμένουμε να ορίσουμε το επόμενο «πρέπει» για το πώς θα έπρεπε να είναι οι ζωές μας.

Με αυτό τον τρόπο, η προσοχή μας μεταβιβάζεται αυτόματα στα προβλήματα και στους λόγους που δεν μπορούμε να έχουμε αυτό που θέλουμε.

Όταν συγκεντρώνεσαι στο να πραγματοποιήσεις θετικές αλλαγές στην παρούσα στιγμή, αυτές με την σειρά τους συσσωρεύονται και εν τέλει δημιουργούν μια θετική χιονοστιβάδα.

#8. Πως ξεπερνώ την αναβλητικότητα;

Δεν υπάρχει διαχείριση χρόνου χωρίς διαχείριση της αναβλητικότητας. Όμως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα είναι ο πιο απλός και ταυτόχρονα ο πιο δύσκολος:

Για να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα, κάνε τώρα αυτά που αναβάλεις!

Κάνε μια λίστα τριών δραστηριοτήτων που αναβάλεις. Αποφάσισε να κάνεις ανά μέρα κάθε μια από αυτές. Στο τέλος των τριών ημερών δεσμεύσου στον εαυτό σου να έχεις φέρει εις πέρας και τις τρείς. Η αυτοπεποίθηση σου θα εκτοξευθεί.

#9. Θέληση ή επιλογή να ξεκινήσεις;

Δεν υπάρχει έλλειψη θέλησης. Όλοι έχουμε την θέληση να κάνουμε την καθημερινότητα μας καλύτερη και πιο παραγωγική. Όμως, αν η θέληση είναι παρόν, τότε τι φταίει;

Παρόλο που η θέληση μπορεί να ισχυρή, η επιλογή να ξεκινήσουμε είναι που μας κρατά στάσιμους. Η ουσία κρύβεται όχι τόσο στις επιλογές που κάνεις όσο στις επιλογές που αποφεύγεις να κάνεις.

#10. Ποιος ο λόγος να βάζεις την ταμπέλα Αδύνατο;

Τίποτα δεν είναι εφικτό μέχρι την στιγμή που θα πραγματοποιηθεί. Και για να δημιουργηθεί στο φάσμα της πραγματικότητας το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιος να πιστέψει πως μπορεί να γίνει.

Βάζοντας την ταμπέλα αδύνατο, σκοτώνουμε το όραμα και το όνειρο.

#11. Χρησιμοποίησε τα 15 λεπτά

Κάνε αυτήν άσκηση μια φορά την ημέρα. Δημιούργησε την εικόνα στο μυαλό σου για το πώς θα φερόσουν αν ήσουν ένα εξαιρετικά πετυχημένο άτομο. Στην συνέχεια, και για τα επόμενα 15 λεπτά, πράξε ακριβώς όπως το άτομο της εικόνας που σχημάτισες.

Χρήσιμα άρθρα

 

Χρήστος Παπανίκας