Home Blog Business Development Πέτυχε αποτυγχάνοντας: Σχεδιασμός & Οργάνωση Αποτυχιών

Πέτυχε αποτυγχάνοντας: Σχεδιασμός & Οργάνωση Αποτυχιών

Ο σχεδιασμός των αποτυχιών σου είναι ο νέος τρόπος να μεγιστοποιείς τις πιθανότητες της επιτυχίας σου!

Στα γραφεία του HumanAdvanced.com και στις συναντήσεις που έχουμε με τους ανθρώπους που μας επισκέπτονται, συζητάμε πάντα για την Επιτυχία. Την επιτυχία της επιχείρησής τους, του project τους, του προσωπικού τους ονείρου. Σε αυτές μας τις κουβέντες, σχηματίζουμε πολλές φορές με καθαρή εικόνα και δεδομένα το πώς θα ήταν το επιτυχημένο αποτέλεσμα, τι παραμέτρους θα έχει και τι θα σήμαινε για το περιβάλλον στο οποίο η επιτυχία συντελείται.

Και ξεκινάμε δουλειά. Ένα παλιό γνωμικό λέει πως «Αυτός που δεν κάνει λάθη είναι αυτός που δεν κάνει τίποτα». Η αλήθεια είναι πως όλοι θέλουμε να είμαστε λιγότερο ή περισσότερο στην άλλη μεριά. Σε αυτήν που πράττει. Γιατί μόνο με πράξεις έρχεται το αποτέλεσμα. Οπότε έστω μια μικρή ή προσωρινή αποτυχία στο δρόμο για την πραγμάτωση αυτών που θέλουμε είναι αναπόφευκτη.

Σίγουρα όλων των ειδών οι αποτυχίες δεν είναι ευπρόσδεκτες και φυσικά δημιουργούν μερικές φορές προβλήματα που δεν θα θέλαμε να αντιμετωπίσουμε. Όμως όπως σχεδιάζουμε το πλάνο δράσης ή τον δρόμο για την επιτυχία, γιατί να μη σχεδιάσουμε και το πώς θα αποτύχουμε; Η αποτυχία, σύμφωνα με έρευνες ψυχολόγων αλλά και με την σύμφωνη γνώμη όλων των business leaders παγκοσμίως, είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθεις και να εξελιχθείς και εν τέλει να επιτύχεις. Πως μπορείς όμως να προσαρμόσεις στον σχεδιασμό σου, αποτυχίες που θα σε βοηθήσουν να επιτύχεις εν τέλει;

 

Υπάρχουν αρχές που μπορείς να σχεδιάσεις τις αποτυχίες σου αποτελεσματικά ώστε να μπορείς να αποτύχεις επιτυχημένα.

 

Σχεδιασμός και οργάνωση!

Πέρνα όλο τον σχεδιασμό σου υπό έλεγχο για το αν πληρεί τις πιο κάτω αρχές:

1) Καθόρισε πως μοιάζει η αποτυχία και πως η επιτυχία εξ αρχής. Πριν αρχίσεις μια πρωτοβουλία όρισε τα παραπάνω. Σε μια ομάδα εργασίας είναι πολύ πιθανό να μην έχουν όλοι την ίδια εικόνα για την επιτυχία και την αποτυχία. Αυτό το κενό στην συνεννόηση είναι το πιο πρόσφορο έδαφος για την αδυναμία επίτευξης του στόχου.

2) Απέτυχε γρήγορα. Είναι σημαντικό να αποτυγχάνεις γρήγορα ώστε να υπάρχει ο χρόνος της επανάκαμψης. Να αποτυγχάνεις στην αρχή ώστε να αξιοποιείς τις γνώσεις που πήρες από την αποτυχία στα επόμενα στάδια. Πολλές μεθοδολογίες διαχείρισης έργου, σε προτρέπουν γρήγορα να προχωρήσεις σε πράξεις που θα μοιραστούν στην ομάδα για αξιολόγηση από όλους ώστε να αποφασιστεί αν θα προχωρήσει η ομάδα.

3) Απέτυχε φθηνά. Αντί να προσπαθείς να στήσεις ένα προϊόν από την αρχή του ως την τελειοποίησή του και να το λανσάρεις σε μια μεγάλη αγορά με ότι budget σημαίνει αυτό, δοκίμασε να στήσεις ένα πρωτότυπο περιορισμένων δυνατοτήτων και δειγμάτισέ το σε μερικούς υπάρχοντες πελάτες. Η διαφορά στο κόστος θα είναι εντυπωσιακή και τα αποτελέσματα ιδιαιτέρως σημαντικά ώστε να προχωρήσεις στην επένδυση. Παράλληλα έτσι θα υπάρχουν αρκετοί πόροι για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της αποτυχίας.

4) Κάνε τις υποθέσεις, δεδομένα. Πριν προχωρήσεις σε ενέργειες, η έμφυτη τάση που έχουμε οι άνθρωποι πως οι υποθέσεις μας είναι σωστές (confirmation bias) πρέπει όσο το δυνατόν να αμφισβητηθεί. Κάνε μια καταγραφή των υποθέσεων και θέσε την υπόψη των μελών της ομάδας με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό τους. Τις νέες πληροφορίες που θα εισάγουν αξιοποίησέ τες και ορίστε μαζί τα νέα δεδομένα.

5) Κατέγραψε και μοιράσου τα αποτελέσματα. Το θετικό αποτέλεσμα της αποτυχίας είναι η γνώση. Πρέπει να καταγραφεί και να μοιραστεί στην ομάδα με μορφή ικανή να γίνει κατανοητή από όλα τα μέλη της ανεξαρτήτως background. Η αξιοποίηση της γνώσης όχι μόνο για την εξέλιξη αλλά και για την αποφυγή παρόμοιων αποτυχιών στο μέλλον είναι αυτό που θα οδηγήσει ταχύτερα στο θεμιτό αποτέλεσμα και σε αυτή τη γνώση πρέπει να είναι όλη η ομάδα κοινωνός

 

Όποιος κινείται, δημιουργεί, επηρεάζει δυναμικές, αλλάζει, καινοτομεί θα έχει και μικρές ή μεγάλες αποτυχίες που θα φανούν σα μικρά εμπόδια προς την εκπλήρωση των σκοπών του, των σχεδίων του και των ονείρων του. Η έξυπνη διαχείριση των αποτυχιών ή πιο εξελιγμένα, ο σχεδιασμός τους αλλά και η οργάνωσή τους σε εξαγώγιμα χρήσιμα συμπεράσματα είναι αυτό που οδηγήσει στην επιτυχία.