Home Blog Life Transforming Habits Πετυχημένος Vs Υπέρ-πετυχημένος: 3 Βήματα Οργάνωσης που Διαλύουν την Μετριότητα

Πετυχημένος Vs Υπέρ-πετυχημένος: 3 Βήματα Οργάνωσης που Διαλύουν την Μετριότητα

πετυχημένος και άριστη οργάνωση προγράμματος.

Αν το να είσαι πετυχημένος σημαίνει σκληρή δουλειά και ατελείωτες ώρες ασχολίας με κάποιο αντικείμενο, τότε όλοι θα ήταν πλουσιότεροι από τον Donald Trump, Tony Hawk ή Richard Branson. Όμως αυτό δεν ισχύει.

Όλοι τρέχουν πολυάσχολες ζωές, γεμάτα προγράμματα και προσπαθούν να πετύχουν πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό είναι το φυσιολογικό θα μου πεις, όμως έχεις ρωτήσει τον εαυτό σου αν αισθάνεται πραγματικά πετυχημένος σ’ αυτό που κάνει;

Το να ασχολείσαι αμέτρητες ώρες με κάτι δεν σε βαπτίζει αυτόματα πετυχημένο. Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί αν αυτό που κάνεις μέχρι τώρα αποδίδει όσο θα ήθελες;

Έχεις προβληματιστεί ποτέ γιατί κάποιοι φαίνεται να δουλεύουν λιγότερο από εσένα και ταυτόχρονα κερδίζουν περισσότερα;

Υπέρ-πετυχημένος INC

Το μυστικό δεν κρύβεται στο τι κάνει ένας υπέρ-πετυχημένος, αλλά στο τι δεν κάνει

Steve Jobs: «Είμαι τόσο περήφανος για το τι κάνουμε όσο και για το τι δεν κάνουμε. »

Warren Buffet: «Για κάθε 100 ευκαιρίες που μου εμφανίζονται, λέω όχι στις 99. »

Το να είσαι υπέρ-πετυχημένος δεν είναι πολύπλοκο. Όμως, απ’ ότι φαίνεται το απλό δεν είναι εύκολο. Το να λες ναι στα πάντα είναι εύκολο. Μπορεί να λες ναι όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη να χάσεις 4 κιλά, μπορεί να λες ναι όταν αποφασίζεις να κόψεις μια συνήθεια. Όμως το ερώτημα δεν είναι τι απάντηση δίνεις αλλά αν τελικά καταφέρνεις αυτό που δηλώνεις στον εαυτό σου πως χρειάζεται.

Η αφανής πραγματικότητα κρύβεται στις σκιές των επιλογών. Κάθε φορά που λες ναι, λες όχι σε κάτι άλλο και αντιστρόφως. Στην καθημερινότητα μας , υπάρχουν πολλές φορές που φαντάζει αδύνατο να εισάγεις νέες δραστηριότητες στο πρόγραμμα σου. Όμως το πραγματικό είναι όντως αυτό; Νέες δραστηριότητες ή πιο παραγωγικές;

Το να είσαι πετυχημένος έχει τόσα παρακλάδια όσα ένα δέντρο που ζει αιωνόβια. Σίγουρα το να είναι κάποιος υπέρ – πετυχημένος δεν είναι εύκολο και είναι πολύ πιθανό να ευνοήθηκε απ’ την τύχη. Του παρουσιάστηκε μια ευκαιρία και την άρπαξε στα γρήγορα ή στα κλεφτά. Όμως αυτό δεν είναι ούτε η μισή διαδρομή.

Η πραγματική δυσκολία των εξαιρετικών αποτελεσμάτων δεν είναι τόσο η δημιουργία τους όσο η διατήρηση τους.

Σε έναν κόσμο όπου η συνεχής απόσπαση είναι πιο συχνή από την κατάποση ενός ποτηριού νερού, η ικανότητα να είσαι πετυχημένος και να επιτυγχάνεις σημαντικούς στόχους έγκειται στο γεγονός της αναγνώρισης και βαθιάς επίγνωσης των πραγμάτων που αποφασίζεις να κάνεις και αυτών που επιλέγεις να αφήσεις να τα κρίνει το χρονοντούλαπο.

Όταν ο Mark Parker ξεκίνησε ως CEO στην Nike, έλαβε μια εξαιρετική συμβουλή απ’ τον Steve Jobs. Ο Jobs είχε αναφέρει πως παρόλο που η Nike δημιουργεί πολλά εκπληκτικά προϊόντα, ταυτόχρονα δημιουργεί και πολλές ανοησίες.

Ο Jobs πρότεινε στον Parker απλά ν’ αφήσει τις ανοησίες.

Με μια πρώτη ματιά, η συμβουλή του Jobs φαίνεται νηπιακού επιπέδου. Όμως, αν την καλοσκεφτείς κρύβει μεγάλα μυστικά. Παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς δημιουργούμε, κατά την διάρκεια της ημέρας, πολλά κομμάτια εκπληκτικής δουλειάς, ένα μεγάλο μέρος απ’ τον χρόνο μας πιθανόν να εξανεμίζεται σε ανοησίες.

Kenneth Cole: « Η επιτυχία σχετίζεται λιγότερο με το τι βάζουμε τους εαυτούς μας να κάνουν και περισσότερο με το να κρατάμε τους εαυτούς μας μακριά από δραστηριότητες που δεν θα έπρεπε να κάνουμε. »

Πρόσβαση στον Εαυτό σου

Κοίταξε το ημερολόγιο σου για την τρέχουσα εβδομάδα. Ρώτησε τον εαυτό σου, ποια δραστηριότητα απαιτεί προσοχή, ενέργεια και συγκέντρωση αλλά δεν ήταν στους στόχους μου να την πραγματοποιήσω;

Τώρα, κοίταξε το ημερολόγιο σου για την επόμενη εβδομάδα. Ρώτησε τον εαυτό σου, είναι καταγεγραμμένοι οι σημαντικότεροι στόχοι μου;

Πρόγραμμα Αποδοτικότητας 5 Σημείων

Σημείο Νο.1: Οργάνωση

Για να είσαι πετυχημένος χρειάζεσαι απαραίτητα ένα πλάνο. Μην ξεκινάς την ημέρα σου αν πρώτα δεν είναι γραμμένη στο χαρτί. Και η καλύτερη στιγμή για να το κάνεις είναι μια μέρα πριν.

Η όλη διαδικασία δεν θα σου πάρει παραπάνω από 30 λεπτά. Όμως αυτά τα λεπτά μπορεί να είναι καθοριστικά όχι μόνο για την επίτευξη μικρών στόχων αλλά και για την επίβλεψη/αξιολόγηση του τι είναι πραγματικά σημαντικό.

Σημείο Νο.2: Οι μεγάλοι τρεις

Πετυχημένος δεν σημαίνει να έχεις στόχους. Στόχους μπορούν να έχουν όλοι. Πετυχημένος σημαίνει να μπορείς να διακρίνεις ποιοι από τους συνολικούς στόχους σου είναι οι πιο σημαντικοί.

Ποιοι είναι λοιπόν οι τρεις κορυφαίοι στόχοι σου για το έτος 2015;

Σημείο Νο.3: Οι 3 MVPs(Most Valuable Priorities)

Ποιες είναι οι τρεις προτεραιότητες σου μέσα στην εβδομάδα όπου αξίζουν 5-10 φορές περισσότερο απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη;

Jim Collins: « Αν έχεις περισσότερες από τρεις στρατηγικές προτεραιότητες, δεν έχεις καμία. »

Το να είσαι πετυχημένος δεν είναι η απόφαση να πετύχεις. Είναι η απόφαση να δεσμευτείς στην απόλυτη συγκέντρωση της προσοχής σου στις δραστηριότητες που είναι ικανές να δημιουργήσουν την επιτυχία που δηλώνεις πως έχεις ανάγκη.

Να θυμάσαι

Επίτευξη αντί Κίνηση

Παραγωγικότητα αντί δραστηριότητα

Αποτελέσματα αντί βιασύνη

Χρήσιμα άρθρα

 

Χρήστος Παπανίκας