Home Blog Life Transforming Habits Ποιος Είσαι και Τι Θέλεις – Απλές Δομές Ικανές να σε Καθορίσουν...

Ποιος Είσαι και Τι Θέλεις – Απλές Δομές Ικανές να σε Καθορίσουν Pt.1

Σαν παιδί, είχες πολλά όνειρα και ιδέες για το τι θα γινόσουν όταν μεγαλώσεις. Η φαντασία των παιδιών δεν γνωρίζει όρια, περιορισμούς, μάθηση, ηλικία ή εμπειρία – απλά φαντάζονται όποιο μέλλον θέλουν. Αλλά καθώς μεγαλώνουμε και ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, αφήνουμε πολλούς περιορισμούς να μας κρατούν πίσω. Και η ερώτηση που κάνουμε στον εαυτό μας παραμένει: Ποιος Είσαι και Τι Θέλεις?

 

Το πρώτο βήμα για το ταξίδι σου, είναι να κατανοήσεις βαθύτερα ότι μερικοί περιορισμοί δεν καθορίζουν το μέλλον σου, αλλά ο τρόπος που τους αντιμετωπίζεις το κάνει. Ερωτήσεις όπως ” ποιoς είμαι ” και ” τι θέλω ”, μπορεί να είναι απλές, αλλά στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά περίπλοκες. Το ποιοι είμαστε εξαρτάται από εκατοντάδες μεταβλητές και το τι θέλουμε για την κάθε κατάσταση, μπορεί σε κλάσματα δευτερολέπτου να αλλάξει…

Τι είναι Σημαντικό?

Η Κοινωνία μας απαιτεί συνεχή πίεση για να είσαι επιτυχημένος, κάτι το οποίο μας σπρώχνει να πάρουμε μια απόφαση:

Αν δεν καθορίσεις τι σημαίνει Επιτυχία για σένα, τότε θα το καθορίσει κάποιος άλλος στην θέση σου.

Υπάρχουν πολλά όνειρα που έχω πραγματοποιήσει, όμως ποτέ δεν ήταν αρκετά και ποτέ δεν ηρέμησα έστω και για λίγο όταν τα πέτυχα. Πάντα ξεκινούσε ο επόμενος στόχος, η επόμενη πρόκληση. Σαν ανθρώπινα όντα είμαστε άπληστοι. Πιστεύουμε ότι αν αποκτήσουμε το  οτιδήποτε θα γίνουμε ευτυχισμένοι. Όμως κάτι τέτοιο πολλές φορές δεν ισχύει. Δυστυχώς δεν είναι απλά λόγια, αλλά και ένα στατιστικό δεδομένο!

Σύμφωνα με την έρευνα του Daniel Kahneman, αυτά που θεωρούμε ότι θα μας φέρουν ευτυχία απέχουν πολύ απ’ την πραγματικότητα.
Παρόλο που πιστεύουμε ότι το υψηλό εισόδημα θα αυξήσει εκθετικά τον δείκτη ευτυχίας μας, κάτι τέτοιο, δεν θα συμβεί, τουλάχιστον το ποσοστό που προσδοκούμε.

Το Φαινόμενο ονομάζεται Focusing Illusion, και έχει να κάνει για άλλη μια φορά με τα περίεργα παιχνίδια που μας παίζει ο τρόπος που εστιάζουμε την προσοχή μας. Παρόλο λοιπόν, που το εισόδημα είναι εξαιρετικά σημαντικό, η διαφορά βρίσκεται στον τρόπο που συγκεντρωνόμαστε σε αυτό. Γιατί στην πραγματικότητα, η αύξηση του εισοδήματος μας, θα αυξήσει την ευτυχία μας, μόνο κατά ένα 5%! Αυτό συμβαίνει γιατί όταν σκεφτόμαστε κάποιον πλούσιο, οι σκέψεις μας συγκεντρώνονται μόνο σε καταστάσεις που το εισόδημα είναι σημαντικό.

Όμως η ευτυχία δεν εξαρτάται μόνο από παράγοντες που συνδέονται με το εισόδημα. Το Focusing Illusion, δηλαδή η ψευδαίσθηση που μας δημιουργεί η προσοχή, δημιουργείται από την διαφορά μεταξύ του να σκέφτεσαι για μια κατάσταση και στο να την ζεις πραγματικά. Στατιστικά, το να κερδίσεις το λαχείο, θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο κατά 1/3! Σίγουρα, είναι ένα σημαντικό ποσοστό αύξησης, αλλά όχι αυτό που ο καθένας μας θα περίμενε…

Βρες το Κρίσιμο Σημείο

Στα Σεμινάρια που γίνονται στο εξωτερικό πάνω στο Life – Management, για να απαντήσουν στις κρίσιμες ερωτήσεις ” Ποιος Είσαι και Τι Θέλεις ”, κάνουν την παρακάτω άσκηση:

Πάρε μια κόλλα χαρτί και κάνε τρείς κύκλους. Φρόντισε οι τρεις κύκλοι να είναι τόσο κοντά ο ένας με τον άλλο, ώστε να δημιουργούν ένα μικρό κενό. Στον κάθε κύκλο γράψε:

Kύκλος Νο. 1: Δυνάμεις

Σε αυτόν τον κύκλο γράψε τις λέξεις που χαρακτηρίζουν τα ταλέντα σου και τις ικανότητες σου, ακόμα και αυτά που δεν χρησιμοποιείς συχνά.

Κύκλος Νο. 2: Πάθος

Εδώ, γράψε τα πράγματα για τα οποία είσαι πραγματικά παθιασμένος και δίνεις υψηλή αξία. Πράγματα που θα έκανες ακόμα κι αν δεν πληρωνόσουν. Αυτά είναι είναι το Πάθος σου.

Κύκλος Νο. 3: Υποχρεώσεις

Γράψε ποιές είναι οι βασικές κινήσεις που πρέπει να κάνεις καθημερινά για να ικανοποιείς τις βασικές ανάγκες σου και δεσμεύσεις.

Το Κρίσιμο Σημείο είναι το κομμάτι στο οποίο οι τρείς κύκλοι ενώνονται. Όταν βρίσκεσαι σε μια δραστηριότητα που χρησιμοποιείς τις Δυνάμεις σου, είσαι Παθιασμένος και εκπληρώνεις τις Υποχρεώσεις σου, τότε καλώς ήρθες στον κόσμο της Κορυφαίας Απόδοσης!

  •  Χρησιμοποιείς τις Δυνάμεις σου σε πλήρες εύρος, και αν ναι, σε ποιους τομείς και με ποιόν τρόπο?
  •  Κυνηγάς αυτά για τα οποία είσαι Παθιασμένος ή τα καταπιέζεις?

Δεν μπορείς να ελέγξεις τις Δυνάμεις σου, ούτε το Πάθος σου. Μπορείς μόνο να τα αφήσεις ελεύθερα να αναπτυχθούν… και πιθανόν η απάντηση στο Ποιος Είσαι και Τι Θέλεις να βρεθεί ξαφνικά μπροστά σου.