Home Blog Emotional mastery Πως να Χρησιμοποιήσεις την Κάθε Εμπειρία Προς Όφελος σου

Πως να Χρησιμοποιήσεις την Κάθε Εμπειρία Προς Όφελος σου

Χρωμάτισε την Κάθε Εμπειρία σου

Χρωμάτισε την Κάθε Εμπειρία σου

Τι θα άλλαζε στην ζωή σου αν είχες την δυνατότητα να επηρεάσεις οποιαδήποτε Εμπειρία?

Δεν έχει να κάνει με το τι σου συμβαίνει, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το πως αντιλαμβάνεσαι την κάθε Εμπειρία εσωτερικά,
και αυτό με την συνέχεια καθορίζει το πως αντιδράς.

Όλοι έχουμε άσχημες εμπειρίες. Κάποιες από αυτές μας επηρέασαν Θετικά και άλλες Αρνητικά. Μπορεί να δημιούργησαν μνήμες Φόβου, Αμφιβολίας και Αμφισβήτησης. Τι θα συνέβαινε όμως αν γινόσουν εσύ ο Σκηνοθέτης των Εμπειρίων σου?

Be The Director

Μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι την κάθε Εμπειρία και να την χρησιμοποιήσεις πρός όφελος σου. Φυσικά, δεν είναι κάτι εύκολο. Αντιθέτως, θέλει σκληρή δουλειά, Επιμονή και συνεχείς διαδικασίες Λάθους – Διόρθωσης. Όπως και όλα τα πράγματα άλλωστε.

Ένας Σκηνοθέτης μπορεί να καθορίσει και να ελέγξει την επίδραση που θα έχει μια ταινία στο κοινό, απλά αλλάζοντας την γωνία της κάμερας, το είδος της μουσικής, την ένταση του ήχου, την ταχύτητα της κίνησης ή το χρώμα της εικόνας. Μπορείς να κατευθύνεις τον εγκέφαλο σου με τον ίδιο τρόπο, ώστε να τον φέρεις σε μια κατάσταση όπου υποστηρίζει τους Στόχους σου και τις Ανάγκες σου.
Σίγουρα έχεις ακούσει ότι η κάθε Εμπειρία έχει κάτι να σου μάθει ή ότι μπορείς να την χρησιμοποιήσεις ως μάθημα. Παρόλο που
θα συμφωνήσω ότι είναι μια καλή συμβουλή, πολλές φορές την ξεχνάμε. Και μάλιστα δικαιολογημένα. Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι πως είτε ευτυχώς είτε δυστυχώς, δεν έχουμε Επιλογή. Το πως θα αποφασίσεις να αντιμετωπίσεις μια Εμπειρία είναι ή δική σου Επιλογή ή όχι. Το θέμα είναι τι θέλεις να κάνεις.

The Jukebox

Μπορείς να φανταστείς τις αναμνήσεις μας και τις νευρολογικές μας δραστηριότητες ως ένα Jukebox. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε καταγεγραμμένες εμπειρίες. Τις αποθηκεύουμε και εκείνες αρχίζουν να ξαναπαίζουν αν το κατάλληλο εξωτερικό ερέθισμα τις ενεργοποιήσει. Έτσι, μπορούμε να ανακαλούμε εμπειρίες που είναι ευχάριστες ή δυσάρεστες και αυτές με την συνέχεια επηρεάζουν την Συναισθηματική μας κατάσταση, η οποία θα λειτουργήσει ως Κίνητρο για οτιδήποτε θέλουμε να κάνουμε.

Αυτό που έχει καθοριστική σημασία, είναι ότι δομούμε τις εσωτερικές αναπαραστάσεις μέσω των 5 Αισθήσεων. Αν θέλουμε να παράγουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα το οποίο θεωρούμε Θετικό, χρειαζόμαστε ακριβή εργαλεία. Ως άνθρωποι, σκεφτόμαστε είτε με Εικόνες,  είτε με Self -Talk, δηλαδή μιλάμε σιωπηλά στον εαυτό μας. Αυτό που δεν ξέρουμε, είναι ότι χωρίς να το καταλάβουμε γινόμαστε Σκηνοθέτες Υποθετικών Σεναρίων και υποσυνείδητων εντολών, τα οποία είναι ικανά να ελέγχουν την Συμπεριφορά μας και τις Πράξεις μας.

Ότι και αν θέλουμε να καταφέρουμε υπάρχουν δύο Γενικοί Τομείς, που πάντα θα στέκονται απο πάνω μας:

1. To πως προσεγγίζουμε την Διαδικασία και μαθαίνουμε από αυτήν
2. Το πως αντιλαμβανόμαστε το Αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε

Άλλαξε την Πραγματικότητα

Άλλαξε την Πραγματικότητα

Για να μπορέσεις να μετατρέψεις οποιαδήποτε Εμπειρία προς Όφελος σου, θα χρειαστείς 3 Πολύ Δυνατά Εργαλεία:

1. Δημιούργησε μια Εσωτερική Φόρμα Ελέγχου του Αποτελέσματος

Για οποιοδήποτε Στόχο βάζουμε, έχουμε στο μυαλό μας το Αποτέλεσμα. Το χρησιμοποιούμε για να καθοδηγεί τις Σκέψεις μας, τα  Συναισθήματα μας και τις Πράξεις μας. Όμως, αν έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα του τι θέλεις να Πετύχεις, έχεις και την δυνατότητα να κάνεις πιο ακριβείς διορθώσεις στον προσέγγιση σου. Για να δημιουργήσεις μια ξεκάθαρη εικόνα του Αποτελέσματος που θέλεις, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου 5 Βασικούς Κανόνες:

A. Προσδιόρισε το Αποτέλεσμα και την Εμπειρία με Θετικούς Όρους – Σκέψου τι θέλεις να καταφέρεις όχι τι δεν θέλεις να συμβεί.
Β. Να είσαι πολύ συγκεκριμένος με το τι θέλεις να πετύχεις – Όσο μεγαλύτερη Ακρίβεια έχει η εικόνα του Αποτελέσματος τόσο
πιο ξεκάθαρες θα είναι και οι κινήσεις σου προς αυτό το Αποτέλεσμα.
Γ. Να έχεις Δείκτες Αξιολογήσεις Στοιχείων – Πως θα ξέρεις ότι πέτυχες το Αποτέλεσμα, πως θα αισθανθείς, πως θα αλλάξει την ζωή σου προς το καλύτερο.
Δ. Να έχεις Έλεγχο – Το Αποτέλεσμα να εξαρτάται από εσένα και από τις επιπτώσεις των δικών σου αλλαγών, όχι από άλλους.
Ε. Επιβεβαίωσε ότι το Αποτέλεσμα το Θέλεις Πραγματικά – Θα πρέπει να αποδεχτείς πλήρως τις συνέπειες που θα φέρει το Αποτέλεσμα στην ζωή σου.

2. Να τα Έχεις Καλά με τον Εαυτό σου

Α. Όλα Είναι Τέλεια Όπως Είναι Τώρα – Αν δεν αποδεχτείς το Παρόν, κανένα Μέλλον δεν θα μπορέσει να αυξήσει τα επίπεδα Ευτυχίας σου.
Β. Εμπιστεύσου τις Ανάγκες σου – Οι επιθυμίες σου είναι μια πολύ σημαντική ένδειξη του ποιος είσαι.
Γ. Πράξε στο Παρόν– Οποιαδήποτε Πράξη χρειάζεται να κάνεις, καν’ τη Τώρα.

3. Πληροφορία χ Συγκέντρωση = Προσωπική Πραγματικότητα

Η κάθε Εμπειρία είναι και μια διαφορετική Πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα σου βασίζεται στις πληροφορίες που Συγκεντρώνεσαι.

  • Η πληροφορίες Διαμορφώνουν την Εμπειρία Σου

Τα πάντα παίζουν ρόλο. Τι σελίδες παρακολουθείς στο Διαδίκτυο, με τι ανθρώπους κάνεις παρέα, τι σταθμούς ακούς στο ραδιόφωνο, τι βιβλία διαβάζεις.

  • Η Συγκέντρωση Αλλάζει τα Πάντα

1. Συγκεντρώσου στα Θετικά
2. Συγκεντρώσου στο τι μπορείς να αλλάξεις
3. Συγκεντρώσου σε Δραστηριότητες που προσφέρουν μελλοντικές απολαβές
4. Συγκεντρώσου στα πράγματα που σου δίνουν Ενέργεια

Διαχειρίσου Διαφορετικά τον Εαυτό Σου

Διαχειρίσου Διαφορετικά τον Εαυτό Σου

Ένα Εργαλείο από Κάποιον Κορυφαίο

Ο Victor Frankl δεν είναι κάποιος τυχαίος. Αναγνωρισμένος Ψυχίατρος και Δημιουργός της Λογοθεραπείας, κατάφερε κατά την διάρκεια  του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να επιζήσει μέσα από τις άκρως βασανιστικές συνθήκες των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης των Ναζί. Χρόνια αργότερα, θα γράψει το βιβλίο Man’s Search for Meaning, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα 10 βιβλία που επηρέασαν περισσότερο την Αμερική. Στο πρώτο μέρος, περιγράφει την Κόλαση που ζούσε κάθε μέρα αλλά και τον επικείμενο Θάνατο που παραμόνευε πίσω από κάθε δευτερόλεπτο. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου του, περιγράφει τους τρόπους που χρησιμοποιούσε για  να αλλάξει το νόημα που είχαν γι’ αυτόν οι σοκαριστικές εμπειρίες που βίωνε, με βάση τις Ψυχιατρικές του Γνώσεις.

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά Ψυχοθεραπευτικά Εργαλεία που ανακάλυψε ήταν το Paradoxical Intention.

Το ουσιαστικό Νόημα οποιασδήποτε Εμπειρίας κρύβεται στην Επίγνωση της Στιγμής και όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από αυτήν, τόσο περισσότερο χάνουμε την αποτελεσματικότητα μας. Όσο μεγαλύτερες είναι οι Προσδοκίες μας, τόσο μας αποσυνδέουν από την Διαδικασία.
Όπως αναφέρει και ο Frankl, οι πιεστικές Προθέσεις που έχουμε για μια κατάσταση γίνονται η αιτία Αποτυχίας, γιατί μας αποσπούν την Προσοχή από το Νόημα της ίδιας της Διαδικασίας.

Πόσες φορές σου έχει συμβεί να προσπαθείς πολύ σκληρά για ένα αποτέλεσμα, και όσο περισσότερο προσπαθείς τόσο περισσότερο το αποτέλεσμα να απομακρύνεται? Είναι σαν να κάνεις ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω!

Χρησιμοποίησε το Paradoxical Intention

1. Μετατόπισε την Πληροφορία που σου Δίνει το Χειρότερο Σενάριο – Αν όντως συνέβαινε το Χειρότερο Σενάριο, τι γνώσεις θα μπορούσες να πάρεις από αυτό? Μην ξεχνάς, η Αποτυχία αυτού του Σεναρίου δεν έχει έρθει, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτήν την γνώση προς όφελος σου

2. Σταμάτα να αντιστέκεσαι σε Αρνητικά Συναισθήματα – Όταν εμφανίζεται ένα Αρνητικό Συναίσθημα, μην προσπαθείς να ξεφύγεις από αυτό. Όσο το κάνεις, θα έχεις παρατηρήσει, ότι γίνεται ακόμα πιο έντονο. Αντί αυτού, παρατήρησε την ύπαρξη του και προσπέρασε το.
Αποδέξου την παρουσία του και μην το βλέπεις σαν μια απειλή.

Χρήστος Παπανίκας

Life Coach / HumanAdvanced.com Founder Με βαθιές γνώσεις πάνω στην ψυχολογία και την Ανθρώπινη Συμπεριφορά, στην Συμβουλευτική Σχέσεων αλλά και στην προσφορά υπηρεσιών Life Coaching, προσφέρει άρθρα πάνω σε θέματα νευραλγικά για την επίτευξη συναισθηματικής ισορροπίας. Με ειδικότητα στην Ψυχολογία Διαχείρισης Συναισθημάτων, Σχέσεων και Πώλησης, ο Χρήστος Παπανίκας προσφέρει υπηρεσίες Life Coaching σε όσους το έχουν ανάγκη. Περισσότερα εδώ : http://www.humanadvanced.com/meet-team/