Home Blog Life Transforming Habits Πως να Δημιουργήσεις ενα Αποτελεσματικό Μοντέλο Δράσης

Πως να Δημιουργήσεις ενα Αποτελεσματικό Μοντέλο Δράσης

Για να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο μοντέλο δράσης, είναι απαραίτητο να ξέρουμε αλλά και να είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε νέους, έξυπνους και φρέσκους στόχους. Βέβαια, παρόλο που είναι πολλές οι φορές που αισθανόμαστε αυτήν την ακαταμάχητη έλξη να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση ενός νέου επιχειρήματος, είναι ακόμα περισσότερες οι φορές που η όλη διαδικασία μένει στα ‘’χαρτιά’’. Σχέδια που απέτυχαν, αδύναμη θέληση ή δεν πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να τα καταφέρουμε; Τι έφταιξε και οι καλύτερες των προθέσεων έμειναν στα αζήτητα;

Είναι Μέρος της Φύσης μας  Θέτουμε Στόχους;

Υψηλοί Στόχοι

Υψηλοί Στόχοι

Το να θέλουμε να θέσουμε στόχους και να προβούμε σε μοντέλα δράσης που θα επιφέρουν αλλαγή, περιλαμβάνει ενα μεγάλο μέρος της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Παρόλο που για χρόνια είχα την πεποίθηση ότι το ανθρώπινο είδος είναι εν μέρει και εν δυνάμει αυτοκαταστροφικό, λόγω της εξ’ ορισμού εσωτερικής συνθήκης ότι οι μέρες μας πάνω σε αυτό τον πλανήτη είναι μετρημένες, οι γνώσεις μου συνεχίζουν να κάνουν περίεργους κύκλους αμφισβήτησης σε πολλά τμήματα παλιότερων γνώσεων που έχω αποκτήσει ανά καιρούς.

Υπάρχει όμως ενα μέρος γνώσης που θεωρώ ότι είναι άξιο αναφοράς όταν θέλουμε να μιλάμε για πράξεις δράσης και αλλαγής. Διότι το να θέτουμε στόχους είναι μέρος ενός μεγαλύτερου ‘’δάσους’’ και όχι ‘’δέντρου’’ αν μου επιτρέπεται αυτός ο πεζός συλλογισμός.

Γιατί το πιο καίριο χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους, που εντελώς διαφοροποιημένο από οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό ή ζώο στον πλανήτη, είναι να φαντάζεται τον μέλλον. Χρησιμοποιούμε τα ίδια νευρωνικά δίκτυα για να ανακαλέσουμε το παρελθόν με αυτά που χρησιμοποιούμε για να φανταστούμε το μέλλον. Η αισιοδοξία, η θετικότητα και η τοποθέτηση στόχων, είναι τόσο κρίσιμης σημασίας για το είδος μας που είναι βαθιά χαρτογραφημένη στον εγκέφαλο μας.

Η θετικότητα και η αισιοδοξία έχουν υπάρξει ως μέρος της ανθρώπινης φύσης για κάποιο λόγο. Μας βοηθούν στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον πόνο και τις αποτυχίες και μας προστατεύουν απ’ το να βλέπουμε τις επιλογές που έχουμε ως περιορισμένες. Ως αποτέλεσμα, το στρες και το άγχος μειώνονται και το κίνητρο ενισχύεται και πάλι. Με σκοπό να εξελιχθούμε, είτε κοινωνικά είτε εξελικτικά ως αγέλες νεοπιθήκων, χρειάζονταν να φανταστούμε εναλλακτικές πραγματικότητες, διαφορετικές από τις ήδη υπάρχουσες, και να πιστέψουμε ότι είναι εφικτό να τις δημιουργήσουμε. Το μυαλό έχει την μοναδική τάση να μετατρέπει πολλές φορές τις προβλέψεις σε πραγματικότητα!

Δημιουργώντας ενα Οργανωμένο Πλάνο Δράσης

Πλάνο Δράσης

Πλάνο Δράσης

  • Φάση 1: Θέσε τον Στόχο

Ο σκοπός της πρώτης φάσης είναι να καθορίσουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε να καταφέρουμε.

Η διαδικασία

1. Εντόπισε τον Στόχο

Ρώτησε τον εαυτό σου τι αποτέλεσμα θα ήθελες να πετύχεις. Σε αυτή την φάση δεν χρειάζεται να να βυθιστείς σε σκέψεις για το αν είναι εφικτό το αποτέλεσμα ή αν οι παρούσες συνθήκες στο επιτρέπουν. Η αξιολόγηση του στόχου βέβαια είναι  πολύ σημαντική, όμως για αρχή είναι εξίσου σημαντικό να μπορούμε, τουλάχιστον, να εντοπίζουμε το τι θέλουμε και να γινόμαστε συγκεκριμένοι με αυτό.

2. Γίνε συγκεκριμένος με τον Στόχο σου

 Όρισε ενα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο στο οποίο ο στόχος σου θέλεις να έχει επιτευχθεί.

Κάνε μια λίστα των εμποδίων που ενδεχομένως μπορεί να αντιμετωπίσεις.

Όρισε κατά πόσο έχεις έλεγχο πάνω στην επιτυχία του στόχου σου. Αυτό περιλαμβάνει ικανότητες που ήδη έχεις μέχρι άτομα που πιθανόν η συμμετοχή τους να είναι κρίσιμη για την επίτευξη ή όχι του στόχου σου.

  • Φάση 2: Εξερεύνησε την Πραγματικότητα σου

Ο σκοπός της δεύτερης φάσης είναι να διευκρινηστούν συγκεκριμένες παράμετροι, καθοριστικοί για την συνέχεια,οι οποίοι είναι:

Να εντοπίσεις το κενό μεταξύ της παρούσης φάσης που βρίσκεσαι και του στόχου που έχεις θέσει. -Να προκαλέσεις περιοριστικά ‘’Πιστεύω’’.

Να δημιουργήσεις ενα σύστημα προσωπικής αξιολόγησης για τις πράξεις σου.

Να εντοπίσεις ενδεχόμενες πηγές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπέρ σου.

Να εντοπίσεις συμπεριφορές, ικανότητες, συνθήκες και επιτεύγματα που είναι σημαντικά ώστε να κατανοήσεις ακόμα περισσότερο την  παρούσα κατάσταση σου.

Η Διαδικασία

1. Εντόπισε τις ήδη Υπάρχουσες καταστάσεις

Προσπάθησε να αποκτήσεις μια αντικειμενική επίγνωση του τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στην ζωή σου. Κατέγραψε καταστάσεις, άτομα και γεγονότα που απαιτούν τον χρόνο σου και την ενέργεια σου μέσα στην ημέρα. Προσπάθησε να δείς ενεργά τμήματα της καθημερινότητας σου, όπως δουλειά, σχέσεις, ελεύθερο χρόνο, δηλαδή τομείς που χρειάζονται διαφορετικής μορφής αποτελεσματικότητα, ως ενας εξωτερικός παρατηρητής.

2. Εντόπισε να Θετικά της Ζωής σου

Προσωπικά πιστεύω ότι ενα μεγάλο μέρος της αλλαγής ακροβατεί μεταξύ του να αναλογιστούμε ότι ήδη η ζωή μας έχει πολλά θετικά και ταυτόχρονα να δούμε με μια ειλικρινή ματιά ότι κάποιες καταστάσεις απλά δεν μπορούν να συνεχιστούν άλλο. Ακόμα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξέρουμε και να πιστέψουμε ότι η επίτευξη του στόχου όχι μόνο θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε τα θετικά στην ζωή μας αλλά και να τα ενισχύσουμε.

3. Εντόπισε Αυτό που σου Λείπει

Κάνε μια λίστα αυτών που πιστεύεις ότι σου λείπουν. Στην συνέχεια κάνε μια ειλικρινή κουβέντα μ ε τον εαυτό σου και απόφάσισε, μια και καλή, αν όντως αυτά που θεωρείς ότι σου λείπουν είναι τα συστατικά της ευτυχίας που πάντα έψαχνες και ίσως να μην είχες το κουράγιο ή τις κατάλληλες συνθήκες να τα υπολοιήσεις. Αναφέρω συχνά ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και την ευτυχία. Επιτυχία είναι η ελέγχόμενη απόδοση και πολλές φορές η ζυγισμένη χειραγώγιση εξωτερικών καταστάσεων και παραγόντων. Ευτυχία είναι ο έλεγχος ή έστω η βαθιά επίγνωση εσωτερικών παραγόντων με σκοπό την γαλήνη.

4. Προσδιόρισε Παλιές Αποτυχίες

Aκόμα και οι αποτυχίες του παρελθόντος μπορούν να μας εξυπηρετήσουν με πολλούς τρόπους. Το να μπορέσουμε να δούμε με καθαρή σκέψη για ποιους λόγους αποτύχαμε στο παρελθόν είναι μια πολύ σημαντική πηγή γνώσης. Βέβαια, το να ανακαλούμε μνήμες που πιθανόν προσπαθούμε για καιρό να τις αποφύγουμε δεν είναι εύκολο. Μπορεί κάποια αποτυχία να μας σημάδεψε και για το μόνο πράγμα που μπορεί να μην είμαστε έτοιμοι είναι να αναλάβουμε την ευθύνη.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε αν υπάρχει κάποιο συμπεριφορών το οποίο μας προκαλεί ακόμα και στο παρόν αρνητικές επιπτώσεις και να προσδιορίσουμε, οσο αυτό είναι εφικτό, τους λόγους [που συνεχίζουμε να το επαναλαμβάνουμε.

5. Ποιά είναι τα Εμπόδια

Ποια εμπόδια σε κρατούν πίσω; Συνήθως αυτή η ερώτηση είναι παγίδα διότι αν ρωτήσουμε τον εαυτό μας, ειλικρινά, αν έχει κάνει ότι πραγματικά μπορεί μέχρι τώρα για να πετύχει κάποιο στόχο, η απάντηση που θα πάρουμε ίσως να μην είναι τόσο ικανοποιητική. Συνήθως οι πιο απλές ερωτήσεις είναι αυτές που είναι και οι πιο δύσκολες: TΙ έχω κάνει μέχρι τώρα, για να πετύχω κάποιο στόχο; Οι πράξεις μου και οι προσπάθειες μου είναι σχετικές με το πόσο θέλω να πετύχω το συγκεκριμένο αποτέλεσμα;

  • Φάση 3: Ξεκαθάρισε τις Επιλογές σου

Σε αυτή την φάση χρειάζεται να σκεφτείς δημιουργικά για τις πιθανές προκλήσεις, προβλήματα και πισωγυρίσματα σε συμπεριφορές που σε κρατούν πίσω.

Η Διαδικασία

Ανάλυσε τους Καθοριστικούς Παράγοντες
Τι μπορώ να κάνω για να πάω ενα βήμα πιο κοντά προς τον στόχο μου;
Ποιο θα είναι το πλεονέκτημα αυτής της κίνησης;
Αν μπορούσα να προσδιορίσω όχι ενα, αλλά τρία βήματα που θα με φέρουν πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ποια είναι αυτά και πότε σκοπεύω να τα κάνω; Ποιές είναι οι σκέψεις που με κρατούν πίσω; Μήπως είναι οι ίδιες σκέψεις που με οδήγησαν στην αποτυχία και τις προηγούμενες φορές;

  • Φάση 4: Γρήγορη και Ποιοτική Αξιολόγηση Κινήσεων

Ο σκοπός αυτής της τελευταίας φάσης είναι να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε τις συγκεκριμένες κινήσεις που χρειάζονται να γίνουν, σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.

Η Διαδικασία

1. Όρισε τα Χρονικά Πλαίσια

Πότε θα εχω πραγματιποιήσει τις απαραίτητες κινήσεις; Πάρε το ημερολόγιο και ανεξάρτητα το πότε σημείωσε αυτή την ημέρα. Αυτή και μόνο η κίνηση είναι ικανή να ξεκαθαρίσει αρκετά κενά που πιθανό να έχεις.
Πότε θα ξεκινήσω; Το να γνωρίζεις πότε θα ξεκινήσει και πότε θα τελειώσει ενα project, είναι από μόνο του αρκετό να σε βάλει στις κατάλληλες ράγες αποτελεσματικότητας.

2. Εντόπισε Προτεραιότητες

Σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμο να έχεις κάποιο εργαλείο για το σχέδιο δράσης σου. Το παράθυρο Joahari είνα μια καλή αρχή.

3. Βαθμολόγησε το Επίπεδο του Κινήτρου σου

Βαθμολόγησε το εαυτό σου για το επίπεδο κινήτρου που έχεις για το συγκεκριμένο πλάνο δράσης. Σε μια κλίμακα 1 – 10 ρώτησε τον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις:

Πόσο ενθουσιασμένος είμαι που είμαι έτοιμος να κάνω το πρώτο βήμα που όρισα παραπάνω;
Ποιο είναι το επίπεδο δέσμευσης που έχω απέναντι στα πρώτα βήματα και συνολικά σε σχέση με το πλάνο δράσης μου;

Αποδέξου το Παράδοξο

Παράδοξο

Παράδοξο

Σαν ανθρώπινα όντα, δεν είμαστε καλοί κριτές για το πως πιστεύουμε ότι θα αισθανθούμε στο μέλλον. Η δήλωση ‘’ αν ήμουν σε αυτή την κατάσταση, θα… ‘’ είναι από μόνη της παράδοξο στον τομέα της Ψυχολογίας και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Η παραπάνω διαδικασία ονομάζεται Intensity Bias και σημαίνει ότι δεν είμαστε καλοί στο να προβλέπουμε τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις. Αυτό που νομίζουμε δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό θα είναι. Μια διαφορετική μορφή του Intensity bias είναι moral forecasting, κατά το οποίο μας λέει και πάλι ότι δεν είμαστε καθόλου καλοί στο να προβλέπουμε πως θα δρούσαμε σε μια κατάσταση με βάση την ηθική. Όταν δεν είμαστε συναισθηματικά φορτσμένοι, η διαδικασία και η ικανότητα να κάνουμε επιλογές είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με το όταν βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα.
Το καλύτερο είναι να προβλέψουμε τι κινήσεις θα κάνουμε. Οι εμπειρία από μόνη της είναι ικανή να υπάρξει ο καλύτερος δάσκαλος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι σκληρή μαζί μας…

Χρήστος Παπανίκας

Life Coach / HumanAdvanced.com Founder Με βαθιές γνώσεις πάνω στην ψυχολογία και την Ανθρώπινη Συμπεριφορά, στην Συμβουλευτική Σχέσεων αλλά και στην προσφορά υπηρεσιών Life Coaching, προσφέρει άρθρα πάνω σε θέματα νευραλγικά για την επίτευξη συναισθηματικής ισορροπίας. Με ειδικότητα στην Ψυχολογία Διαχείρισης Συναισθημάτων, Σχέσεων και Πώλησης, ο Χρήστος Παπανίκας προσφέρει υπηρεσίες Life Coaching σε όσους το έχουν ανάγκη. Περισσότερα εδώ : http://www.humanadvanced.com/meet-team/