Home Blog Self Innovation Πως να κάνεις τον κόσμο να υποστηρίζει τις ιδέες σου

Πως να κάνεις τον κόσμο να υποστηρίζει τις ιδέες σου

Πως να κάνεις τον κόσμο να υποστηρίζει τις ιδέες σου

Ανεξάρτητα του αν είσαι επιχειρηματίας, πολιτικός, μουσικός, καλλιτέχνης ή φιλοδοξείς να γίνεις ένας influencer στα social media, η επιτυχία σου εξαρτάται από την ικανότητά σου να κάνεις τις ιδέες σου να διαδίδονται από μεγάλες ποσότητες ανθρώπων. Αλλά πως κάνεις το κοινό να δώσει προσοχή στις ιδέες σου; Και πως πείθεις τον κόσμο να μοιραστεί το μήνυμά σου ή ακόμα και να νοιαστεί για αυτό;

Ο Καθηγητής Μάρκετινγκ Jonah Berger, ειδικός σε θέματα κοινωνικής επιρροής, viral marketing και μετάδοσης των ιδεών, μελέτησε σε βάθος το θέμα και δημοσίευσε σχετικό paper (επιστημονική εργασία) μαζί με την ερευνητική του ομάδα (Berger Jonah and Eric Schwartz (2011), “What Drives Immediate and Ongoing Word of Mouth?” Journal of Marketing Research, October, 869-880). Παράλληλα εξέδωσε και το, σχετικό με το θέμα, βιβλίο “Contagious”.

Η εργασία του αποκαλύπτει τις πιο διαδεδομένες συνταγές επιτυχίας πίσω από επιτυχημένες ιδέες, βασίζεται στις τελευταίες έρευνες της ψυχολογίας και υποστηρίζεται από εκτενή επιχειρηματικά παραδείγματα.

Ακολουθούν οι 4 σημαντικότερες παράμετροι βάσει της μελέτης του Berger. Όσο περισσότερες χρησιμοποιείς για να προβάλεις την ιδέα σου, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητές σου να επιτύχεις. 

 

Παράμετρος #1: Κοινωνική Αξία

Μοιραζόμαστε με άλλους και αναδεικνύουμε πράγματα, για να δείχνουμε ωραίοι και cool. Συχνά μοιραζόμαστε πληροφορίες γιατί αυτό δείχνει ότι «γνωρίζουμε». Άρα αν η ιδέα σού προσφέρει «κοινωνικούς πόντους», σημαίνει ότι υπάρχει αξία στο να την μοιραστεί ο κόσμος με άλλους. Και αυτό επειδή έτσι σηματοδοτεί ότι γνωρίζει πολλά και ότι είναι μέσα στα πράγματα.

Η ιδέα λοιπόν είναι αρκετά απλή: Εάν μοιράζοντας την ιδέα σου ή το προϊόν σου κάνεις τους ανθρώπους να νιώθουν καλύτερα για τον εαυτό τους (αν προσθέτει δηλαδή «κοινωνικό όφελος»), είναι πιο πιθανό οι ίδιοι να την μοιραστούν και να την συζητήσουν με άλλους. Όχι επειδή σε αγαπάνε, αλλά επειδή αγαπούν τους εαυτούς τους.

 

Παράμετρος #2: Σχετικά Ερεθίσματα

Μοιραζόμαστε πράγματα όταν υπάρχουν σχετικά ερεθίσματα που μας ωθούν σχετικά, γύρω μας και στο ευρύτερο περιβάλλον. Όσο περισσότερο μας υπενθυμίζεται κάτι, τόσο πιο πιθανό είναι να το μοιραστούμε.

Για αυτό και στον χώρο της διαφήμισης είναι γνωστό ότι χρειάζονται τουλάχιστον επτά επαναλήψεις της διαφήμισης για να κάνεις κάποιον να αγοράσει το προϊόν σου.

Όμως το πόσο σχετικά πρέπει να είναι τα ερεθίσματα ποικίλλει: Για παράδειγμα, το 1997 η σοκαλατοποιία Mars παρατήρησε μία ξαφνική αύξηση στις πωλήσεις της, παρόλο που δεν είχε αλλάξει κάτι στο marketing της. Ο λόγος; Η NASA είχε μόλις ξεκινήσει μία αποστολή για τον πλανήτη Άρη (Mars) η οποία είχε λάβει ευρεία κάλυψη από ειδησεογραφικά πρακτορεία. Αρκούσε και μόνο η συχνή επανάληψη της λέξης MARS, αν και με άλλο νόημα, για να ωθήσει μέρος του κοινού στις συνώνυμες σοκολάτες.

Ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί η σοκολάτα Kit Kat. Το 2007 ξεκίνησε μία μεγάλη διαφημιστική καμπάνια (και στην Ελλάδα) για να συνδέσει στη συνείδηση του κοινού τις Kit Kat με τον καφέ, με σλόγκαν «κάνε ένα break, κάνε ένα Kit Kat». Η καμπάνια ήταν εξαιρετικά επιτυχής στις περισσότερες χώρες και ο τζίρος της εταιρίας αυξήθηκε από τα 300 εκατ. δολάρια στα 500 εκατ. δολάρια. Και ήταν επιτυχής επειδή κατάφερε να συνδυάσει τον καφέ (ευρέως διαδεδομένο ρόφημα στα διαλείμματα του γραφείου) με το προϊόν της. Δημιουργώντας αυτή τη σύνδεση, επηρέαζε πιο πολύ κόσμο ώστε να καταναλώνει και την Kit Kat ως συνοδευτικό του καφέ.

 

 Πως να κάνεις τον κόσμο να υποστηρίζει τις ιδέες σου

 

Παράμετρος #3: Συναισθήματα

Όταν πρόκειται να πάρουμε μια απόφαση, υποκινούμαστε πολύ πιο συχνά από τα συναισθήματά μας, παρά από τη λογική μας (ασχέτως αν μετά εκλογικεύουμε τη λήψη της απόφασης).

Οι διαφημιστές και οι πωλητές κατανοούν τη δύναμη που υπάρχει πίσω από αυτό και χρησιμοποιούν τα συναισθήματα για να κάνουν τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση. Αγοράζουμε προϊόντα και υπηρεσίες βασιζόμενοι στα συναισθήματά μας και χρησιμοποιούμε λογική για να εκλογικεύσουμε εκ των υστέρων την αγορά. Αυτό δεν είναι καινούριο, αλλά ο Berger το έψαξε περισσότερο.

Η ερευνητική του ομάδα ανάλυσε κάθε άρθρο των New York Times για ορισμένους μήνες και εξέτασε ποια ήταν τα άρθρα που διαδόθηκαν πιο πολύ από τον κόσμο (είτε με κοινοποιήσεις, είτε με email). Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι δεν είχε τόση σημασία αν τα συναισθήματα που προξενούσαν τα άρθρα ήταν θετικά ή αρνητικά, αλλά αν ήταν υψηλού ή χαμηλού ερεθισμού.

Τα συναισθήματα υψηλού ερεθισμού είναι αυτά που ωθούν τον κόσμο να κάνει κάποια δράση. Στην θετική πλευρά είναι συναισθήματα όπως δέος, έμπνευση, ενθουσιασμός και χιούμορ, στην αρνητική πλευρά, συναισθήματα όπως θυμός, φόβος, άγχος.

Τα συναισθήματα χαμηλού ερεθισμού έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.  Η χαλάρωση και η ικανοποίηση μπορεί να είναι θετικές αλλά δεν μας κάνουν να θέλουμε να αναλάβουμε δράση. Το ίδιο ισχύει και για τα αρνητικά συναισθήματα, όπως λύπη και μιζέρια, που δεν φάνηκαν να κινητοποιούν το κοινό.

Άρα όταν θες να μοιραστεί ο κόσμος τις ιδέες σου, όσο υψηλότερο ερεθισμό δημιουργούν αυτές, τόσο το καλύτερο.

 

Παράμετρος #4: Ιστορίες

Τα γεγονότα και τα δεδομένα είναι σημαντικά και ναι, μπορούν να είναι πειστικά, αλλά αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτά τα δεδομένα για να σχηματίσεις ένα συνεκτικό αφήγημα, οι άνθρωποι θα θυμούνται περισσότερο τις πληροφορίες και θα τις διαδώσουν για λογαριασμό σου.

Οι ιστορίες είναι σημαντικές στο να κάνουν τις ιδέες δημοφιλείς. Είναι εύκολες να τις θυμάσαι, κάνουν επίκληση στα συναισθήματά μας και κρύβουν ένα σωρό πληροφορίες που μπορούν να επηρεάζουν τις αποφάσεις μας.

Αν πεις σε κάποιον 100 δεδομένα για να υποστηρίξεις την ιδέα σου, είναι πολύ πιθανό να τον πείσεις. Αν όμως του πεις μία συναρπαστική ιστορία, θα έχεις μεγαλύτερο αντίκτυπο και θα είναι πιο πιθανό να διαδώσει την ιστορία (άρα και την ιδέα σου).

Ανεξάρτητα του πόσο ενθουσιασμό έχεις για τις ιδέες σου, χρειάζεται να διερευνήσεις αμερόληπτα κατά πόσο ικανοποιούνται οι τέσσερις ανωτέρω παράμετροι. Αυτές θα σου προσφέρουν μια καλή ένδειξη του αν ο ενθουσιασμός σου θα μεταφραστεί σε αντίστοιχη επιτυχία. Εάν οι περισσότερες παράμετροι δεν ικανοποιούνται, ίσως είναι ώρα να ξανασκεφτείς τον τρόπο που θες να μεταδώσεις τις ιδέες σου. Και αν έχεις κάποιο προϊόν ή υπηρεσία που θες να κάνεις γνωστό, μπορούμε να σε βοηθήσουμε.

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.