Home Blog Business Development Πώς να κρατήσεις για πάντα τους Πελάτες σου!

Πώς να κρατήσεις για πάντα τους Πελάτες σου!

Οι πελάτες σου πλέον χρειάζονται κάτι καλύτερο από ποιότητα, ταχύτητα και οικονομία. Χρειάζονται να τους κάνεις εκπλήξεις ώστε να τους κρατάς μαζί σου!

Είναι αλήθεια πως το οικονομικό περιβάλλον που ζούμε και επιχειρούμε είναι δύσκολο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι επίσης αντιληπτό πως τα κεφάλαια έναρξης ή κίνησης για μια επιχείρηση, αυτή τη περίοδο, είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Είναι λοιπόν λογικό, τα πράγματα να φαντάζουν δύσκολα στους επιχειρηματίες και όσους με κάποιο τρόπο θέλουν να επιχειρήσουν.

Αν και τα παραπάνω ουδείς μπορεί να τα αμφισβητήσει, η αγορά μας δίνει και κάποια άλλα δεδομένα. Αύξηση των εξαγωγών, χρήση νέων τεχνολογιών, αύξηση των startups. Πως γίνεται να είμαστε σε άσχημη κατάσταση αλλά την ίδια στιγμή δείκτες που για χρόνια στην ελληνική αγορά ήταν χαμηλά, συνεχώς να ανεβαίνουν. Η απάντηση είναι πλέον εμφανής. Ο άνθρωπος. Τα επιχειρηματικά πνεύματα της χώρας, πιεζόμενα από την αγορά, προχώρησαν σε εφαρμογή καινοτόμων τρόπων σκέψης, με τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

Και αν ο άνθρωπος από την πλευρά του επιχειρηματία, πιέστηκε και εξέλιξε τον τρόπο που πράττει, λειτουργεί και επιχειρεί, να είσαι σίγουρος ότι το ίδιο έκανε και ο άνθρωπος από την πλευρά του πελάτη. Οι πελάτες πλέον ζητούν πολλά περισσότερα. Θέλουν ποιότητα, γρήγορα και φθηνά. Πριν 10 χρόνια ήξεραν ότι αν θέλουν ποιότητα θα έρθει αργά ή ακριβά. Τώρα θέλουν τα πάντα καθώς πλέον η αξία των χρημάτων τους είναι πολύ μεγαλύτερη για αυτούς και έτσι τα ξοδεύουν πιο δύσκολα.

Σε αυτή την κατάσταση, που σιγά σιγά όλοι οι επιχειρηματίες θα αρχίζουν να δίνουν τα πάντα στον πελάτη, για να υπερτερείς του ανταγωνισμού, χρειάζεται να κάνεις κάτι ακόμα παραπάνω. Και για να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, όπως λέμε και στους επιχειρηματίες που μας εμπιστεύονται στο HumanAdvanced, να δίνεις κάτι παραπάνω ακριβώς όταν οι πελάτες δεν το περιμένουν.

Ας δούμε μαζί μερικούς τρόπους για να εκπλήξεις τους Πελάτες σου ευχάριστα και έτσι να αυξήσεις τον κύκλο ζωής της συνεργασίας σας.

 

Α) Παραμετροποίησε την υπηρεσία στα μέτρα του πελάτη. Η προσωποποίηση μιας υπηρεσίας είναι ένα εξαιρετικό προσθετικό αξίας. Πριν μερικούς μήνες ήμουν στα Χανιά για μια διάλεξη που είχαμε με τον Χρήστο Παπανίκα, στο Λαϊκό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Το ξενοδοχείο εξαιρετικό με ωραία θέα στο παλιό λιμάνι. Η πτήση της επιστροφής για Αθήνα έφευγε την επόμενη μέρα στις 6.00 το πρωί οπότε με τον Χρήστο είχαμε ετοιμαστεί από τις 05.00. Καθώς κατεβήκαμε μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε. 5.00 η ώρα το πρωί και το προσωπικό είχε ετοιμάσει πρωινό μόνο για δύο άτομα, αν και οι ώρες σερβιρίσματος ήταν 07.00 με 10.00. Δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερο το checkout μας και φυσικά την επόμενη φορά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψάξω για άλλο ξενοδοχείο αφού αυτό προσάρμοσε τις υπηρεσίες του γύρω από εμένα.

Β) Δώσε κάτι extra στον Πελάτη αφού έχει πληρώσει. Η επιβράβευση του πελάτη, στις στιγμές που δεν το περιμένει, είναι αυτό που θα τον κρατήσει για πάντα δίπλα σου. Σε ένα από τα εστιατόρια που επισκέπτομαι συχνά μεσημεριανές ώρες– και θα καταλάβετε γιατί, σε μια από τις πρώτες επισκέψεις μου, ζήτησα το λογαριασμό αφού τελείωσα το φαγητό μου. Ο σερβιτόρος, έρχεται πίσω με τα ρέστα μου και μου φέρνει και ένα καφέ για έξω, ακριβώς όπως το πίνω. «Είναι από εμάς». Την προηγούμενη φορά, είχε προσέξει πως πίνω τον καφέ μου και ότι η μέρα για μένα συνεχίζεται, οπότε θεώρησε πως ένας καφές εκείνη τη στιγμή θα ήταν ότι έπρεπε. Και σωστά. Η απάντησή μου ήταν αυθόρμητη. «Ω! Σε ευχαριστώ, δεν φαντάζεσαι πόσο χρειαζόμουν ένα καφέ τώρα!» Με ελάχιστο κόστος, με κέρδισε αμέσως και φυσικά, δεν ήταν ένα κόλπο όπως τα «με κάθε τυρόπιτα δώρο ο καφές» για να τραβήξεις τον πελάτη αφού ήμουν ήδη πελάτης του και είχα ήδη πληρώσει. Κέρδισε όμως έτσι την επόμενη επίσκεψή μου.

Γ) Εμπιστέψου τον πελάτη σου. Οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν ότι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης σου. Και φυσικά θα την ανταποδώσουν. Πρόσφατα αγόρασα ένα βιβλίο από ένα γνωστό αθηναϊκό βιβλιοπωλείο, μέσα από την ηλεκτρονική τους σελίδα. Αν και διαβάζω κυρίως ξένη βιβλιογραφία, ήθελα μια νέα έκδοση ενός Έλληνα συγγραφέα για να το προσφέρω ως δώρο. Ήξερα ότι η παραλαβή του στο γραφείο μου θα γίνει μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες. Πέρασαν 5 ημέρες και το βιβλίο δεν είχε ακόμα έρθει. Παράλληλα, η ημερομηνία που ήθελα να το κάνω δώρο πλησίαζε επικίνδυνα. Καλώ την υποστήριξη πελατών για να τους ενημερώσω σχετικά. Αν και έδειξαν σιγουριά ότι το έχουν στείλει με έμπιστη ταχυδρομική υπηρεσία, δεν με αμφισβήτησαν – το μόνο που είπαν ήταν «Ίσως χάθηκε. Συμβαίνει καμιά φορά. Μην ανησυχείτε». Μέσα σε 2 λεπτά μάλιστα, είχαμε κλείσει. Η συμφωνία ήταν πως θα μου στείλουν άλλο ένα αντίτυπο άμεσα με δικό τους άνθρωπο. Αν παραλάμβανα κάποια στιγμή το άλλο βιβλίο, απλά τους το επιστρέφω. Θα μπορούσα να κρατήσω και τα δύο βιβλία και να μη ξανακούσουν από εμένα. Όμως η επιχείρηση έδειξε εμπιστοσύνη στον πελάτη της. Την ίδια μέρα το απόγευμα είχε φθάσει το νέο αντίτυπο με courier ατελώς για μένα. Είχα στα χέρια μου το δώρο. Την επόμενη μέρα φθάνει μέσω ταχυδρομικής και το αρχικό αντίτυπο που είχα παραγγείλει. Κάλεσα τους ανθρώπους και ήρθαν το πήραν, πάλι με δικά τους έξοδα αλλά κερδίζοντας έναν πιστό πελάτη.

Αν η Εμπειρία που αφήνεις στον Πελάτη σου χρειάζεται αναβάθμιση, μη χάνεις άλλο χρόνο. Έλα σε επαφή μαζί μας.
Αν το παραπάνω άρθρο σε γέμισε σκέψεις για το πως εξυπηρετείς το πελατολόγιό σου, τότε διάβασε προσεκτικά εδώ  και εδώ!