Home Blog Business Development Πώς να προσλάβεις τον σωστό άνθρωπο

Πώς να προσλάβεις τον σωστό άνθρωπο

Πώς να προσλάβεις τον σωστό άνθρωπο

Όταν έχεις μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση, κάθε πρόσληψη μετράει. Γιατί για εσένα είναι μία σημαντική επένδυση και γνωρίζεις ότι αυτός ο άνθρωπος που θα προσληφθεί μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά (τόσο προς τα πάνω, όσο και προς τα κάτω). Ειδικά στη σύγχρονη επιχειρηματική πραγματικότητα όπου ζούμε, που όλα είναι ρευστά και αβέβαια και με τις πιο πολλές επιχειρήσεις να «κλείνονται» και να παίζουν άμυνα, η δική σου τόλμη να προσλάβεις έναν άνθρωπο πρέπει να αποδώσει άμεσα και με το παραπάνω. Και ακριβώς επειδή είναι μια σημαντική για εσένα επένδυση, τόσο πιο καλά πρέπει να την οργανώσεις και να την σχεδιάσεις.

Δυστυχώς όμως, όταν τελικά εκκινεί η διαδικασία αναζήτησης κάποιου υποψηφίου, συχνά είναι επειδή πραγματικά επειγόμαστε! Τα Project τρέχουν, οι πωλήσεις έχουν μείνει πίσω, τηλεφωνικές κλήσεις πελατών μένουν αναπάντητες κλπ. Αυτό πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα να προσλαμβάνεται ο πρώτος διαθέσιμος άνθρωπος και ως φυσική συνέπεια το να μετανιώνεις λίγο καιρό μετά.

Για να προσλάβεις τον σωστό άνθρωπο χρειάζεται υπομονή και κυρίως καλό σχεδιασμό. Παρακάτω θα βρεις τις προτάσεις μας για να οργανώσεις τη διαδικασία όσο καλύτερα γίνεται και να είσαι σίγουρος ότι θα προσλάβεις τον άνθρωπο που θα κάνει τη διαφορά στην επιχείρησή σου!

 

1. Κατάλαβε καλά ποια είναι η προσφερόμενη θέση

Μπορείς να προσλάβεις καλύτερους υποψήφιους, μόνο όταν είσαι σίγουρος ότι ξέρεις τι θέλεις να κάνουν. Άρα πριν αρχίσεις να ψάχνεις, καλό είναι να έχεις σκεφτεί τις απαιτήσεις της θέσης. Θέσε στον εαυτό σου ερωτήματα όπως:

  • Τι αποτελέσματα θέλω να φέρει ο νέος εργαζόμενος;
  • Ποιες είναι οι κύριες αρμοδιότητες της θέσης αυτής;
  • Τι εργασίες ακριβώς θα πρέπει να διεκπεραιώνει;
  • Ποιες είναι οι λειτουργικές ανάγκες για αυτή τη θέση;

 

2.Προσδιόρισε τον ιδανικό υποψήφιο

Ρεαλιστικά, δεν είναι δυνατόν να βρεις τον τέλειο άνθρωπο, αλλά το να έχεις στο μυαλό σου ένα πρότυπο τέλειο υποψηφίου θα σε βοηθήσει να αξιολογήσεις πιο αποτελεσματικά όσους κάνουν αιτήσεις. Σκέψου:

  • Τι γνώσεις πρέπει να έχει το συγκεκριμένο άτομο;
  • Τι προϋπηρεσία ή ειδικές γνώσεις χρειάζεται;
  • Τι ικανότητες και χαρακτηριστικά πρέπει να έχει;
  • Τι φιλοδοξίες είναι σημαντικές;

 

3. Θέσε συγκεκριμένους στόχους για τη συνέντευξη

Δεν θες να έχεις μόνο μια φιλική συζήτηση με τους υποψηφίους, αλλά να διερευνήσεις αν κατέχουν συγκεκριμένες ιδιότητες στις ακόλουθες περιοχές: ικανότητα, κίνητρο και «ταίριασμα» με την κουλτούρα της επιχείρησης. Αναρωτήσου: Τι θέλω να ξέρω μέχρι το τέλος της συνέντευξης;

 

4. Φτιάξε έναν οδηγό για τη συνέντευξη

Η συνέντευξη είναι ένα ταξίδι, με τους στόχους σου ως προορισμό. Και όπως για κάθε ταξίδι, χρειάζεσαι έναν σωστό χάρτη. Άρα καλό είναι να φτιάξεις ένα πλάνο για τη συνέντευξη με συγκεκριμένες κοινές ερωτήσεις για όλους τους υποψηφίους, καθώς και εξατομικευμένες ερωτήσεις που σχετίζονται με το προφίλ και το βιογραφικό εκάστου υποψηφίου.

 

Πώς να προσλάβεις τον σωστό άνθρωπο

 

5. Κάνε έξυπνες ερωτήσεις

Δεν υπάρχει λόγος να καταφύγεις στις ερωτήσεις κλισέ, του τύπου: «Ποια είναι τα δυνατά σου σημεία και ποιες οι αδυναμίες σου;», «Που θα ήθελες να βρίσκεσαι σε Χ χρόνια;» . Τέτοιου τύπου ερωτήσεις είναι αναμενόμενες από κάθε υποψήφιο και για αυτό καλά προβαρισμένες . Αντίθετα, προσπάθησε να γίνεις πιο δημιουργικός και απρόβλεπτος. Μπορούμε να σε βοηθήσουμε και εμείς να σχηματίσεις τις σωστές ερωτήσεις.

 

6. «Ξεσκόνισε» τα βιογραφικά

Μην ξεφυλλίσεις απλά τα βιογραφικά και ρίξεις απλά μια γρήγορη ματιά πριν μπει ο υποψήφιος μέσα. Ο λεπτομερής έλεγχος μπορεί να αποφέρει πολλά στοιχεία που θα σου επιτρέψουν να αξιολογήσεις τον υποψήφιο αλλά και να εντοπίσεις σημεία που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση. Λάβε υπόψη τη γενική εικόνα και επιμέλεια που βγάζει το βιογραφικό. Ψάξε για «σκοτεινά σημεία» όπως κενά στην προϋπηρεσία ή μηδαμινή επαγγελματική εξέλιξη με το πέρασμα των ετών. Και φυσικά σύγκρινε τον υποψήφιο με το πρότυπο που έφτιαξες στο μυαλό σου.

 

7. Μη μιλάς συνέχεια

Ο σκοπός της συνέντευξης είναι να μάθεις πράγματα για τον υποψήφιο. Δυστυχώς πολλοί συνεντευξιάζοντες χωρίς εμπειρία δεν μαθαίνουν τίποτα, για τον απλό λόγο ότι μιλάνε συνέχεια οι ίδιοι. Χρησιμοποίησε τον χάρτη που έφτιαξες για τη συνέντευξη, κάνε follow-up ερωτήσεις, παρατήρησε και άκου με προσοχή αυτά που σου λέει ο υποψήφιος.

 

8. Δες δείγματα δουλειάς (όπου γίνεται)

Ο πιο καλός τρόπος να καταλάβεις αν κάποιος «το έχει» είναι απλά να του ζητήσεις να το κάνει. Για αυτό (όπου ασφαλώς γίνεται) ζήτα κάποιο δείγμα δουλειάς. Και αν μπορείς να μην βασιστείς σε έτοιμα δείγματα, αλλά να ζητήσεις κάτι καινούριο, ακόμα καλύτερα. Ακόμα θυμάμαι, για παράδειγμα, όταν ήταν να πιάσω την πρώτη μου δουλειά ως συντάκτης περιοδικού, ότι το πρώτο που μου είπε ο υπεύθυνος προσλήψεων ήταν «φέρε μου μέχρι αύριο ένα άρθρο με θέμα …».

 

Πώς να προσλάβεις τον σωστό άνθρωπο

 

 

9. Μην περιγράψεις τη δουλειά, προτού κάνεις τις ερωτήσεις σου

Όσοι δεν έχουν πείρα σε συνεντεύξεις κάνουν συνήθως ακόμη ένα λάθος περιγράφοντας αναλυτικά την θέση και τις απαιτήσεις της από την αρχή της συνέντευξης. Όμως έτσι «προδίδεις» στον υποψήφιο ποιες είναι οι «σωστές» απαντήσεις. Επιπλέον χάνεις και πολύτιμο χρόνο δίνοντας αναλυτικές πληροφορίες σε έναν άνθρωπο που δεν ξέρεις καν αν σου κάνει ή τον θες. Για αυτό στην αρχή δώσε μόνο μια μικρή περιγραφή της θέσης, και άσε τις λεπτομέρειες για λίγο πιο μετά.

 

10.Μην είσαι μόνος σου στη συνέντευξη

Αν είσαι ο μόνος που παίρνει τις συνεντεύξεις, τότε είναι πολύ πιθανό να επηρεαστείς από προσωπικές σου προκαταλήψεις ή στερεότυπα (καλώς ή κακώς όλοι έχουμε). Παρόλο που μπορεί να εναπόκειται σε εσένα να κάνεις την τελική επιλογή, το να ακούσεις την άποψη και ενός ακόμη συνεργάτη σου μόνο να βοηθήσει μπορεί, για αυτό έχε κάποιον ακόμη μαζί σου την ώρα της συνέντευξης.

 

11.Σύγκρινε τους υποψηφίους με συστηματικό τρόπο

Κάνε μία λίστα με τα κριτήρια του «ιδανικού υποψηφίου» και σημείωσε δίπλα, κάτω από το όνομα του κάθε υποψηφίου, αν τα έχει και σε τι βαθμό. Με αυτό τον τρόπο θα ξέρεις ότι έχεις συμπεριλάβει όλους τους παράγοντες που βαραίνουν την απόφαση.

 

12. Δες αν είναι συμβατοί

Πέρα από τις γνώσεις και την προϋπηρεσία σημαντικό είναι το να «ταιριάξει» ο νέος εργαζόμενος με την επιχείρησή σου. Προσπάθησε να καταλάβεις αν είναι συμβατός με την κουλτούρα που υπάρχει στην επιχείρηση και το πόσο προσαρμόσιμος είναι.

Έχοντας αυτές τις παραμέτρους κατά νου, θα σχεδιάσεις καλύτερα την διαδικασία ώστε να προσλάβεις τον σωστό άνθρωπο. Και αν θες να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε μαζί τη διαδικασία ή και να την αναλάβουμε εμείς εξολοκλήρου, είμαστε στη διάθεσή σου.

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.