Home Blog Life Transforming Habits Πώς να Τελειώνεις Ότι Αρχίζεις: 10 Σημαντικά Εργαλεία για έναν Σίγουρο Τερματισμό

Πώς να Τελειώνεις Ότι Αρχίζεις: 10 Σημαντικά Εργαλεία για έναν Σίγουρο Τερματισμό

εργαλεία για αποτελεσματικότητα

Είναι ευρέως γνωστό πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Ένα δυνατό ξεκίνημα είναι και ο καλύτερος οιωνός για έναν ακόμα πιο δυνατό τερματισμό. Όμως το πρόβλημα αρχίζει και γίνεται ορατό όταν η νέα προσπάθεια μένει στην αρχή και δεν φτάνει ποτέ στο τέλος της.

Ίσως οι προσδοκίες που έχουμε να είναι πολλές, ίσως να μην πιστεύουμε ότι μπορούμε τελικά να φτάσουμε στον τερματισμό και το αποτέλεσμα να μένει το ίδιο. Ξεκινάμε πολλά και νέα πράγματα μαζί αλλά δεν τα τελειώνουμε. Οι λόγοι είναι σίγουρα πολλοί και κάποιοι από αυτούς ίσως και δικαιολογημένοι. Όμως και πάλι…

Ο συνδυασμός ενός δυνατού ξεκινήματος και η ικανότητα να φτάνουμε στον τερματισμό ισούται με αυτοπειθαρχία και αποφασιστικότητα. Ένας συνδυασμός πανίσχυρος και άκρως αποτελεσματικός. Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται να έχουμε κάποια συγκεκριμένα εργαλεία για να το επιτύχουμε. Παρακάτω σου παρουσιάζονται 10 από τα πιο αποτελεσματικά.

1. Να είσαι εξαιρετικά επιλεκτικός με ότι δεσμεύεσαι

Το ξεκίνημα συνδέεται άμεσα με τον τερματισμό. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο, το κάθε project που πρόκειται να αναλάβεις, να είσαι σίγουρος πως είσαι παθιασμένος γι’ αυτό. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις και να πιστεύεις βαθιά πως στον τερματισμό θα έχεις επιφέρει μια σημαντική αλλαγή στην ζωή σου.

Αν παρατηρείς τον εαυτό σου να κοιτάζει με μισό μάτι το ξεκίνημα, προσπάθησε το αλλά σε μικρή κλίμακα και όχι ως βασική προτεραιότητα χρονικού διαμοιρασμού.

2. Εκτίμησε αντικειμενικά τις πηγές που χρειάζεσαι

 • Οι προσωπικές μου πηγές για το οτιδήποτε χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:
 • Βιβλία(ο υπέρτατος σύμμαχος).
 • Συγκεκριμένα sites στο διαδίκτυο.
 • Άνθρωποι που οι γνώμη τους έχει μεγάλη βαρύτητα για εμένα.
 • Η εμπειρία μου.

Ο σκοπός είναι να έχεις κάτι που σε καθοδηγεί. Μια άποψη είναι πως με τα παραπάνω έρχεται και η σύγκριση, όμως θεωρώ πως αυτό δεν είναι κάτι που χρειάζεται να μας φοβίζει. Αρκεί να ξέρουμε πως η σύγκριση είναι συγκεκριμένη, γίνεται στηριζόμενη στην ποιότητα και δεν κατέχει ηγετική μορφή στην δουλειά μας.

3. Συγκέντρωσε τον χρόνο και την ενέργεια σου ανάλογα

Αφού δημιουργηθεί ο πρώτος σκελετός, για να φτάσουμε εν τέλει στον τερματισμό, χρειάζεται να έχουμε μια ρεαλιστική ιδέα για το πόσο χρόνο και προσπάθεια θα χρειαστεί να καταβάλουμε μέχρι να αρχίσει να ολοκληρώνεται η πρώτη μορφή του τελικού μας σχεδίου.

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που δεν φτάνουμε τελικά στον τερματισμό είναι πως στην μέση της διαδρομής αντιλαμβανόμαστε πως τελικά η προσπάθεια και ο χρόνος που απαιτούνται είναι περισσότερα απ’ ότι είχαμε υπολογίσει στην αρχή.

4. Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο για να πάρει τελική μορφή

Η μορφή που θα έχει το project ή ο στόχος στον τερματισμό δεν χρειάζεται να αγγίζει την τελειότητα. Ειδικά όταν η αξιολόγηση γίνεται όχι στον τερματισμό αλλά στην μέση της διαδικασίας. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να είναι εξαιρετικά απογοητευτική και να μας παρασύρει σε συνεχείς αξιολογήσεις και όχι ανάπτυξη.

Αν βλέπεις ότι συνεχώς κάτι σου φταίει και δεν κάνεις βήματα μπροστά, κάνε αποθήκευση του project και κοίταξε το ξανά όταν το μυαλό σου θα είναι πιο καθαρό.

5. Δεσμεύσου

Συνήθως η δέσμευση αποκεφαλίζεται όταν έρχονται οι πρώτες αποτυχίες. Εν μέρει είναι λογικό όμως πιστεύω πως ένα project χαρακτηρίζεται ως αποτυχημένο όταν:

 • Δεν μάθαμε κάτι από την διαδικασία.
 • Δεν είμαστε οι ίδιοι ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα.
 • Όταν έφτασε στον τερματισμό δεν άγγιξε ούτε το 50% των αρχικών μας προσδοκιών.

Έλλειψη δέσμευσης είναι όταν αναβάλουμε κάτι για το οποίο έχουμε δηλώσει στον εαυτό μας πως έχουμε ανάγκη

6. Συνδέσου δυνατά με το τελικό όραμα

Είναι δεδομένο πως ο αρχικός ενθουσιασμός και λαχτάρα θα ξεφτίσουν πολύ πιο πριν απ’ όταν φτάσουμε στον τερματισμό. Ο ενθουσιασμός έρχεται και φεύγει και παρόλο που είναι ένδειξη ισχυρού κινήτρου, δεν μπορούμε να στηριχτούμε εξ’ ολοκλήρου σε αυτόν.

Περιστοίχισε τον εαυτό σου με οτιδήποτε έχει σχέση με την τελική εικόνα του οράματος σου.

7. Ακολούθησε το μονοπάτι της μέγιστης απόλαυσης

Ένα project για να φτάσει στον τερματισμό απαιτεί πολλά μικρότερα στάδια. Κάποια από αυτά είναι εξαιρετικά απολαυστικά, συνήθως αυτά που απαιτούν την δημιουργικότητα μας, ενώ άλλα είναι βαρετά ή κουραστικά.

Πρώτον, τα παραπάνω δεν αναιρούν την αναγκαιότητα πως όλα τα μέρη είναι εξίσου σημαντικά. Δεύτερον, μπορείς αυτό να το εκμεταλλευτείς και όταν παρατηρείς τον εαυτό σου να χάνει την ισχυρή του θέληση, να ασχολείσαι με τα μέρη που σου προκαλούν μεγαλύτερο ενθουσιασμό.

8. Σημείωσε την πρόοδο σου

Η καταγραφή της προόδου είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον τερματισμό ενός στόχου ή πλάνου. Μπορεί να περιλαμβάνει καταγραφή απλών κινήσεων ή εσωτερικών μηχανισμών που μπορεί να σε κρατούν στάσιμο.

Κάτι απλό και αποτελεσματικό που χρησιμοποιώ προσωπικά είναι να ορίζω το τι είναι πρόοδος για εμένα:

 • Πόσες και ποιες ώρες της ημέρας ασχολούμαι με το Project.
 • Πότε σκοπεύω απλά να δουλέψω και πότε να αποδώσω.
 • Ποιες ώρες έχω την περισσότερη όρεξη.
 • Μετά από πόση ώρα η συγκέντρωση μου αρχίζει να πέφτει.

‘Όταν γνωρίζω τους συγκεκριμένους παράγοντες μου είναι πιο εύκολο να εξετάζω αντικειμενικά την πρόοδο μου.

9. Νιώσε ευγνωμοσύνη με ότι έχεις κάνει μέχρι τώρα

Ακόμα και αν δεν έχεις φτάσει στον τερματισμό, δώσε ένα μπράβο στον εαυτό σου. Τίποτα δεν πάει χαμένο. Ακόμα και αν η τελική μορφή δεν σε ικανοποιεί απόλυτα δεν σημαίνει ότι:

 • Δεν μπορείς να κάνει βελτιώσεις.
 • Απέτυχες.

10. Μην βάζεις ποτέ ένα Deadline που δεν ελέγχεις ο ίδιος

Το συγκεκριμένο εργαλείο είναι περισσότερο κανόνας και μάλιστα απαράβατος. Ακόμα και αν αναλάβεις ένα project για κάποιον που θέτει εκείνος την ημερομηνία που θα φτάσει στον τερματισμό, μην εξαρτηθείς ποτέ από αυτό.

Όρισε από μόνος σου άλλα δύο Deadlines:

 1. Πότε θα έχει τελειώσει η τελική μορφή.
 2. Πότε θα γίνει η αξιολόγηση της τελικής μορφής.

 

Χρήστος Παπανίκας