Home Blog Business Development Πώς να θέτεις στους υπαλλήλους σου στόχους που φέρνουν αποτελέσματα

Πώς να θέτεις στους υπαλλήλους σου στόχους που φέρνουν αποτελέσματα

Πώς να θέτεις στους υπαλλήλους σου στόχους που φέρνουν αποτελέσματα

Σε πολλές επιχειρήσεις δεν τίθενται σαφείς στόχοι στους υπαλλήλους με αποτέλεσμα η επιχείρηση να μην παίρνει από το ανθρώπινο δυναμικό της όλα όσα μπορεί να προσφέρει.

Από τη μια, για να είναι οι υπάλληλοί σου ικανοποιημένοι, οι στόχοι που τους θέτεις πρέπει να είναι ξεκάθαροι και να κατανοούν και οι ίδιοι πως μετριέται η απόδοσή τους. Από την άλλη, αν η επιχείρηση σου δυσκολεύεται με την διαχείριση της απόδοσης και τη στοχοθεσία των υπαλλήλων δεν θα έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Οπότε πως θέτεις στόχους στους υπαλλήλους σου;

Πιο κάτω θα βρεις την διαδικασία που σου προτείνουμε. Προτού όμως δούμε απευθείας την στοχοθεσία, υπάρχουν κάποιες παράμετροι που πρέπει να είναι σε τάξη ώστε να είναι ομαλή και αποτελεσματική όλη η διαδικασία:

 

#1. Καθόρισε τις βασικές αρμοδιότητες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διευκρινίσεις είναι οι κύριες αρμοδιότητες του κάθε υπαλλήλου στην επιχείρησή σου, δηλαδή τον βασικό λόγο για τον οποίο προσέλαβες τον καθένα στην αρχή. Εάν αυτές δεν είναι ξεκάθαρες, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να βοηθήσεις τον υπάλληλο να βάλει στόχους. Στην πραγματικότητα, το να θέτεις στόχους χωρίς να έχεις ορίσεις τις αρμοδιότητες κάθε υπαλλήλου, πρακτικά θα σαμποτάρει τις προσπάθειές τους και θα τους δημιουργήσει μεγαλύτερο μπλέξιμο.

 

#2. Καθόρισε τους Βασικούς Δείκτες Απόδοσης (KPIs)

Κάθε υπάλληλος πρέπει να γνωρίζει πως είναι η καλή και η άριστη απόδοση στον ρόλο του, αλλά και πως μετριέται. Αυτό ασφαλώς συνδέεται με τις αρμοδιότητες που όρισες στο προηγούμενο βήμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα πράγματα είναι εύκολα μετρήσιμα και αναγνωρίσιμα. Αν για παράδειγμα έχεις στην ομάδα σου έναν οικονομικό ελεγκτή που μία από τις βασικές εργασίες του είναι να ετοιμάζει μέχρι τις 10 κάθε μήνα τις οικονομικές αναφορές προς τη Διοίκηση, είναι εύκολο να μετρήσεις την απόδοσή του: Παρέδωσε όντως σωστά τις αναφορές μέχρι τις 10 του μήνα; Μήπως καθυστέρησε ή μήπως υπήρχαν θέματα στην ίδια την αναφορά; Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να το συζητήσεις μαζί του σε κάποια συνεδρία σας (περισσότερα για αυτές πιο κάτω). Σε άλλες περιπτώσεις τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα μετρήσιμα, παρόλα αυτά ως ηγέτης, χρειάζεται να δώσεις με σαφήνεια σε κάθε υπάλληλο να καταλάβει πως μετριέται η απόδοσή του και τι θεωρείται επιτυχία στο ρόλο του.

 

#3. Να είσαι 100% ξεκάθαρος για τους στόχους της επιχείρησης

Αφότου έχεις ορίσει με ακρίβεια τις αρμοδιότητες κάθε υπαλλήλου ώστε να μπορεί να μετρηθεί η ατομική απόδοση, χρειάζεται να δημιουργήσεις μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το τι ακριβώς θέλει η επιχείρηση να επιτύχει (μακροπρόθεσμα, όχι μόνο άμεσα). Πρέπει να εξηγήσεις στο προσωπικό σου τους στόχους της επιχείρησης. Ποιο είναι το όραμα και οι στόχοι της; Που πρόκειται να εστιάσει η επιχείρηση τους επόμενους 12 μήνες προκειμένου να έρθει πιο κοντά στην εκπλήρωση του οράματος της; Αν δεν είσαι σίγουρος για την σωστή στρατηγική, μπορούμε να βοηθήσουμε. Αν είσαι ξεκάθαρος για αυτήν, αλλά δεν την έχεις επικοινωνήσεις στους υπαλλήλους σου, ξεκίνα τώρα αμέσως. Ένα μηνιαίο γενικό meeting θα ήταν μια πολύ καλή αρχή.

 

Πώς να θέτεις στους υπαλλήλους σου στόχους που φέρνουν αποτελέσματα

 

#4. Θέσε στόχους στους υπαλλήλους σου

Αφότου έχεις αποκτήσει καθαρή οπτική γύρω από τις αρμοδιότητες κάθε υπαλλήλου και τα KPIs (Δείκτες Απόδοσης) και έχεις αναγνωρίσει ποιοι είναι οι ακριβείς στόχοι της Επιχείρησης, μπορείς να ξεκινήσεις να ορίζεις συγκεκριμένους στόχους. Οι στόχοι για κάθε υπάλληλο είναι δύο κατηγοριών: α. Προσωπικής Ανάπτυξης και β. Εταιρικής Ανάπτυξης.

Α. Προσωπική Ανάπτυξη

Κάθε υπάλληλος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τι θέλει να κάνει για να αναπτυχθεί προσωπικά. Ποιες είναι οι ελπίδες και τα όνειρα του; Όπως το διαβάζεις, μπορεί να αναρωτιέσαι «πως βοηθάει αυτό την εταιρία;». Όμως βοηθώντας τους υπαλλήλους να αναπτυχθούν προσωπικά, επηρεάζεις τη ζωή τους με έναν θετικό τρόπο. Τους βοηθάς να γίνουν οι άνθρωποι που θα ήθελαν να είναι. Αυτό δημιουργεί μία σύνδεση μεταξύ στον υπάλληλο και το manager και με τη σειρά του κάνει τον υπάλληλο πιο ικανοποιημένο. Όλοι κερδίζουν λοιπόν.

Β. Εταιρική Ανάπτυξη

Πέραν του να σκέφτεσαι τι θέλει ο υπάλληλός σου να επιτύχει για την προσωπική του ανάπτυξη, φυσικά δεν θα πρέπει να παραμελείς το πώς θα βοηθήσεις την επιχείρηση σου να προχωρήσει προς την εκπλήρωση του οράματός της.

Εάν έχεις ακολουθήσει τα βήματα που περιγράψαμε πιο πάνω και έχεις διατυπώσει με σαφήνεια το επιχειρηματικό όραμα και στόχους, τότε τα πράγματα είναι απλά. Ρώτα κάθε υπάλληλο χωριστά, «τι πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις για να μας βοηθήσεις να εκπληρώσουμε τους στόχους μας φέτος;». Και κάπως έτσι αποκτάς πρόσβαση στο δημιουργικό δυναμικό του οργανισμού.

Φταίμε οι ίδιοι οι manager εάν δεν προκαλούμε τους ανθρώπους μας (το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης) να σκεφτούν τρόπους να βοηθήσουν την επιχείρηση να βελτιωθεί και να αναπτυχθεί. Φυσικά δεν θα βασιστείς μόνο στην πρωτοβουλία κάθε υπάλληλου να αποφασίσει μόνος του πως θα βοηθήσει, αλλά και εσύ βάσει των αρμοδιοτήτων που του έχεις θέσει, θα ορίσεις και μετρήσιμους, αλλά επιτεύξιμους, στόχους.

Είναι η δουλειά σου ως manager και ως ηγέτης να ξεκλειδώσεις το κρυμμένο δυναμικό της επιχείρησης και να το κατευθύνεις στη σωστή πορεία.

 

 #5. Εβδομαδιαία επισκόπηση σε προσωπικό επίπεδο

Αν θέσεις τους στόχους και απλά αφήσεις εκεί το θέμα, τότε δεν κάνεις management. Ίσως κι εσύ είχες κάποτε έναν ανώτερο που δεν ασχολιόταν αρκετά με το πώς τα πας. Μην κάνεις το ίδιο λάθος. Μην περιμένεις από τους υπαλλήλους, απλά να το «καταλάβουν» ή να «πέσουν στα βαθιά» από μόνοι τους. Μην τους αφήνεις στην τύχη τους λοιπόν.

Ούτε όμως να είσαι από αυτούς που απλά μερικές φορές καθώς περνάνε από το γραφείο του υπαλλήλου του πετάν και ένα «πως πάνε τα πράγματα;» και νομίζουν ότι όλα πάνε καλά. Αυτό όμως δεν είναι management. Το management απαιτεί χρόνο, υπομονή και όρεξη για να ακούς τι έχουν να πουν οι άλλοι.

Για αυτό φρόντιζε σε τακτικά διαστήματα (εβδομαδιαίως είναι μια καλή βάση) να έχεις προσωπικές συζητήσεις με κάθε υπάλληλο και να τσεκάρεις μαζί του που βρίσκεται, που πρέπει να δώσει έμφαση και που τα πάει πολύ καλά.

Το να τρέχεις και να μανατζάρεις μια επιχείρηση είναι σκληρή και απαιτητική δουλειά. Αυτό που μοιάζει ο πιο εύκολος τρόπος δεν είναι πάντα και ο καλύτερος τρόπος. Αν θες βοήθεια στο να θέτεις στόχους στους υπαλλήλους, διατηρώντας ταυτόχρονα το επίπεδο ικανοποίησής τους υψηλό και την επιχείρηση σε σταθερή πορεία ανάπτυξης, κλείσε ένα ραντεβού μαζί μας

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.