Home Blog Life Transforming Habits Πώς να Ξεφύγεις από το Κουτί και να Εκτοξεύσεις τις Πραγματικές σου...

Πώς να Ξεφύγεις από το Κουτί και να Εκτοξεύσεις τις Πραγματικές σου Ικανότητες

Ικανότητες και προσωπική ανάπτυξη

Η αλήθεια είναι πως όλοι έχουμε κρυφούς περιορισμούς που μας συγκρατούν από το να εκφράσουμε τις πραγματικές μας ικανότητες. Άλλες φορές είναι ο τρόπο που μεγαλώσαμε, άλλες φορές οι κοινωνικοί περιορισμοί ή μια δουλειά συμβιβαστικής φύσεως. Όλοι έχουμε βιώσει ή βιώνουμε ένα κουτί και το πώς θα βγούμε από αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα.

Το Πρόβλημα

Το ζήτημα με την ωριμότητα και την σοφία είναι πως βομβαρδίζονται συνεχώς από τόσα πολλά εξωτερικά ερεθίσματα που είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι να επηρεάσουν τις επιλογές μας ή το τι πιστεύουμε.

Ουσιαστικά, οι πληροφορίες που δεχόμαστε σε κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου είναι ένα μέρος της πρώτης ύλης όπου διαμορφώνονται τα όρια που εκφράζονται ή περιορίζονται οι ικανότητες μας.

Τα συγκεκριμένα όρια μετατρέπονται με τον καιρό στα φανταστικά σύνορα που διαμορφώνουν την αντίληψη μας για το τι είναι εφικτό και τι όχι.

Το Δίλημμα

Παρόλο που αισθανόμαστε αρκετά συχνά την ανάγκη να βρεθούμε μπροστά σε προκλήσεις ώστε να αναπτυχθούμε εν τέλει αυτή η διαδικασία δεν είναι τόσο εύκολη όσο είχαμε φανταστεί στην αρχή.

Οπότε το ζήτημα που εκθειάζεται εδώ δεν είναι τόσο η ανάγκη και η θέληση του κάθε ατόμου να πιέσει τον εαυτό του ώστε να φτάσει σε υψηλό επίπεδο τις ικανότητες του, όσο η θεώρηση πως αν το κάνει θα κριτικαριστεί αρνητικά από τον κοινωνικό περίγυρο.

Το Κουτί

Το κουτί είναι ένα σύνολο περιορισμών που ενεργοποιούνται και γίνονται άμεσα αισθητοί όταν βρισκόμαστε μπροστά από μια σημαντική απόφαση ή επιλογή που πιθανώς να μας εξελίξει. Φυσικά η συγκεκριμένη απόφαση είναι σίγουρο πως θα περιλαμβάνει και ένα ρίσκο για εμάς. Αν σε μια κατάσταση δεν αισθάνεσαι πως έχεις κάτι να χάσεις τότε έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση βολική. Όμως μπορεί να επιτευχθεί ποτέ κάτι σημαντικό χωρίς να υπάρχει ο παράγοντας του ρίσκου;

Οι πραγματικές ικανότητες φανερώνονται όταν βρισκόμαστε κάτω από πίεση και ταυτόχρονα η θέληση της επίτευξης είναι πανίσχυρη

Η Λύση

Οι μεγάλες προκλήσεις συνήθως απαιτούν και μια μεγάλη νοητική αλλαγή έτσι ώστε να κάνουμε το μεγάλο βήμα ώστε να αναπτύξουμε τις ικανότητες μας.

Για να γίνει αυτό, χρειάζεται πρώτα να εξετάσουμε τις ήδη υπάρχουσες πεποιθήσεις μας.

  1. Ποια είναι τα προσωπικά σου πιστεύω σε σύγκριση με τους άλλους
  2. Αυτό που πιστεύω είναι σημαντικότερο από αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για εμένα;

Η Προσωπική Ανάπτυξη Ξεκινά με μια Αναβάθμιση του Εσωτερικού μας Προγράμματος

Φαντάσου τις ικανότητες σου σαν ένα πρόγραμμα υπολογιστή. Όταν θέλεις καλύτερη και υψηλότερη απόδοση, τότε το πρόγραμμα αυτό χρειάζεται αναβάθμιση.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις ικανότητες μας. Για να αναπτυχθούν, χρειάζεται να αυξήσουμε τον πήχη των προσδοκιών μας απέναντι στον εαυτό μας. Δεν γίνεται να έχουμε περισσότερες απαιτήσεις και ταυτόχρονα να μένουμε ίδιοι. Απλά δεν γίνεται.

Τρία απλά εργαλεία που μπορείς να τα βάλεις σε εφαρμογή και να δεις γρήγορα διαφορά είναι:

1. Η δύναμη της ισχυρής πρόθεσης

Υπάρχει μεγάλη διαφορά με το να θέλεις κάτι διακαώς από το απλά να εύχεσαι να συμβεί κάτι. Συνήθως, η απόδειξη από του πόσο πολύ θέλεις κάτι βρίσκεται στην ισχύ των πράξεων σου.

Τι είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις ώστε να καταφέρεις αυτό που τόσο θέλεις;

2. Δημιουργώντας το προσωπικό παράδειγμα πόνου και απόλαυσης

Οι πέντε κύριες πηγές δημιουργίας του παραδείγματος πόνου και απόλαυσης είναι:

  • Διαφημίσεις
  • Οικογένεια και φίλοι
  • Ειδικοί
  • Γκρουπ
  • Στερεότυπα

Για να αναπτύξεις τις ικανότητες σου χρειάζεται να γνωρίζεις το πότε κινητοποιείσαι ως προς την απόλαυση και το πότε σε καθηλώνει στην ζώνη άνεσης σου ο πιθανός πόνος.

3. Οι ικανότητες εκφράζονται μέσω του πάθους σου

Για να αναπτύξεις τις ικανότητες σου θα πρέπει πρώτα να εντοπίσεις κάτω από ποιες συνθήκες αισθάνεσαι το κίνητρο να τις εκφράσεις στο μέγιστο.

  • Όταν εκφράζεις τις ικανότητες σου, αισθάνεσαι καλύτερα με τον εαυτό σου;
  • Θα ήθελες να εκφράσεις τις ικανότητες σου μέσω του πάθους σου ακόμα και το έκανες δωρεάν;

Η διαδικασία του να αναπτύξει ο καθένας μας τις ικανότητες του ένα προσωπικό μονοπάτι ανακάλυψης του ποιος πραγματικά είναι. Ένας προορισμός που κάποιες φορές είναι αναπόφευκτος.

 

Χρήστος Παπανίκας