Home Blog Life Transforming Habits Πρόγραμμα Νοητικής Εξάσκησης Ημέρα #1: Διαύγεια Μυαλού

Πρόγραμμα Νοητικής Εξάσκησης Ημέρα #1: Διαύγεια Μυαλού

νοητική διαύγεια και ηρεμία μυαλού.

Η νοητική διαύγεια είναι το μονοπάτι που οδηγεί το μυαλό σου να υιοθετήσει την οποιαδήποτε ικανότητα και να την χρησιμοποιήσει στις απαραίτητες δραστηριότητες χωρίς να σπαταλά ενέργεια με μη παραγωγικούς τρόπους.

Όταν το μυαλό μας δεν βρίσκεται σε διαύγεια τότε είναι πολύ πιθανόν να κάνουμε σφάλματα και στην συνέχεια να κριτικάρουμε αρνητικά τον εαυτό μας από τις αποτυχίες μας αντί να διδαχθούμε από αυτές.

Εργαλείο #1: Απέκτησε τον Τρόπο Σκέψης ενός Αρχάριου

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε νοητική διαύγεια όταν το μυαλό μας είναι υπέρ – φορτωμένο με πληροφορίες. Όταν όμως το μυαλό μας είναι καθαρό τότε όχι μόνο έχουμε χώρο να μάθουμε νέες πληροφορίες αλλά να τις επεξεργαστούμε και καλύτερα.

Για την νοητική διαύγεια, οι Βουδιστές Zen έχουμε μια ονομασία: Shoshin, και δεν είναι άλλη από την κατάσταση που βρίσκεται το μυαλό μας όταν είμαστε αρχάριοι.

Είναι η κατάσταση κατά την οποία είμαστε ανοικτοί στην εμπειρία και την προσεγγίζουμε χωρίς την έχουμε κρίνει από πριν με υποθέσεις. Στηρίζεται στο πλαίσιο όπου το μυαλό μας, όταν βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση, είναι συνεχώς ανοιχτό σε νέες πιθανότητες και σε δυναμικές όπου η ικανότητα μας να βρίσκουμε νέες λύσεις είναι μια σταθερή διαδικασία.

Στην Πράξη

Η νοητική διαύγεια μέσω αυτού του εργαλείου πραγματοποιείται όταν πράττεις χωρίς να προσπαθείς να συγκρίνεις μια νέα κατάσταση με κάποια παρελθοντική.

Ίσως το πιο σημαντικό μέρος του συγκεκριμένου εργαλείου είναι η αποδοχή, μέσω της οποίας δέχεσαι πως υπάρχουν πληροφορίες για τις οποίες δεν έχεις απόλυτη γνώση. Αυτή η κατάσταση σου επιτρέπει να μην κάνεις συνεχώς monitoring για πιθανά λάθη και ταυτόχρονα να αφήσεις ελεύθερο τον εαυτό σου να απλώσει την δημιουργικότητα του.

Πως δουλεύει

Ο εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να προσπαθεί συνεχώς να εντοπίζει πιθανές απειλές στο εξωτερικό περιβάλλον. Είναι μηχανισμός επιβίωσης και εξαιρετικά χρήσιμος. Όμως στην σύγχρονη κοινωνία όπου διαρκώς κινούμαστε, μια τέτοια νοητική κατάσταση μπορεί να είναι εξαιρετικά κουραστική.

Οι νοητικές αναπαραστάσεις που δημιουργεί ο εγκέφαλος μας για ενδεχόμενες καταστάσεις που είμαστε έτοιμοι να εισάγουμε τον εαυτό μας, φιλτράρονται από εμπειρίες του παρελθόντος με αποτέλεσμα η αντίληψη μας να μην έχει διαύγεια.

Να Θυμάσαι

Κάποιες χρήσιμες πληροφορίες που χρειάζεται να θυμάσαι για την νοητική διαύγεια είναι:

 • Μην προσπαθείς να λύσεις ένα πρόβλημα με την πίεση πως χρειάζεται να κάνεις τα πάντα σωστά.
 • Να ρωτάς περισσότερες ερωτήσεις και να κάνεις λιγότερες δηλώσεις.
 • Αντιμετώπισε την εξωτερική σου πραγματικότητα σαν το προσωπικό σου εργαστήριο. Όλα είναι ένα πείραμα.

Χρήσιμα Άρθρα

Χαμογέλα: Μπορεί να σε κάνει να νιώσεις περισσότερο χαρούμενος

Πως να αποκτήσεις το μυαλό ενός αρχάριου

Εργαλείο #2: Κάνε μια Σημασιολογική Παύση

Κάποιοι στοχαστές, για να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την νοητική τους διαύγεια, έχουν καλλιεργήσει την δύναμη της παύσης στην δημιουργία των πρώτων εντυπώσεων.

Αυτό που κάνουν είναι να προσφέρουν 10 δευτερόλεπτα παύσης πριν αξιολογήσουν μια κατάσταση. Αυτό επιτρέπει να αποκτούν το προνόμιο της ψυχραιμίας αλλά και την αποφυγή στην λήψη βιαστικών αποφάσεων.

Η σημασιολογική παύση είναι ένα εργαλείο που ενισχύει την νοητική διαύγεια με πολλούς τρόπους. Βοηθά την αποτελεσματική σκέψη, την νοητική υγεία και φυσικά την επικοινωνία.

Είναι απλό. Πριν κάνεις την οποιαδήποτε αξιολόγηση για κάθε κατάσταση κάνεις μια παύση μερικών δευτερολέπτων.

Πως Δουλεύει

Υπάρχουν δύο είδη σημασιολογικής παύσης: Το πρώτο είναι το contemplative pause και το δεύτερο το tactical pause. Το πρώτο είδος είναι υψηλού επιπέδου και μας βοηθά να θυμόμαστε σημαντικά γεγονότα και εμπειρίες. Περιλαμβάνει δεσμεύσεις και προκλήσεις που έχουμε αναλάβει.

Το δεύτερο είδος παύσης είναι χαμηλής ταχύτητας και διακόπτει αρνητικά μοτίβα συμπεριφορών που προκύπτουν από το νευρικό μας σύστημα.

Όταν κάνουμε μια συνειδητή παύση(δεύτερο είδος) τότε τα ανώτερα τμήματα του εγκεφάλου μας δίνουν εντολή στα πιο πρωτόγονα να ρίξουν τους ρυθμούς αντίδρασης τους. Με αυτή την διαδικασία αποκτούμε μεγαλύτερη ηρεμία μυαλού και φυσικά νοητική διαύγεια.

Να Θυμάσαι

 • Όταν αισθάνεσαι πως μια κατάσταση ενεργοποιεί αρνητικές αντιδράσεις και παρορμήσεις, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιήσεις την σημασιολογική παύση.
 • Αποφάσισε στον χρόνο της παύσης ποια είναι η ιδανική αντίδραση που θέλεις να έχεις.
 • Αξιολόγησε, μετά την διαδικασία, ποιες ήταν οι σκέψεις που σε παρότρυναν να αντιδράσεις παρορμητικά.

Χρήσιμα Άρθρα

Μια τεχνική επίβλεψης του εαυτού σου

Εργαλείο #3: Μάθε την Συναισθηματική σου Αλφάβητο

Νοητική διαύγεια χρειάζεται να έχουμε όχι μόνο για να μάθουμε να αποφεύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα αλλά για να μπορούμε να τα επεξεργαζόμαστε καλύτερα.

Το μοντέλο για να κατανοήσεις την συναισθηματική σου αλφάβητο έχει ως εξής:

(A): Γεγονός που ενεργοποιεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα.

(Γ): Συναισθηματικές επιδράσεις του γεγονότος.

(Β): Οι πεποιθήσεις που έχεις για το γεγονός.

Πως Δουλεύει

Οι βασικές δομές που χρειάζονται να έχεις στην εργαλειοθήκη σου είναι:

 1. Βιώνεις κάποιες αρνητικές συναισθηματικές επιδράσεις.
 2. Εντοπίζεις το γεγονός που τις ενεργοποίησε.
 3. Προσδιορίζεις ποιες είναι οι πεποιθήσεις σου για το γεγονός που προκάλεσαν τις συγκεκριμένες αντιδράσεις.
 4. Καθορίζεις εκ νέου πως θέλεις να αντιδράσεις.
 5. Επιλέγεις τις πεποιθήσεις που θα σε στηρίξουν περισσότερο.
 6. Δημιουργείς ένα πλάνο παραγωγικών συναισθηματικών αντιδράσεων.

Χρήσιμες Πηγές για την Νοητική Διαύγεια

Παρακάτω, σου παρουσιάζονται συνολικά κάποιες πηγές και άρθρα για νοητική διαύγεια:

Πως οι πετυχημένοι μένουν ήρεμοι κάτω από πίεση

Τεχνική αναπνοής των ειδικών δυνάμεων

12 Υπέρ – τροφές για να αυξήσεις την δύναμη του εγκεφάλου σου

Forbes: Αναπνοή και εγκέφαλος

Η Ψυχοφυσιολογία του στρες

Η Δύναμη της Φύσης

Αν αισθάνεσαι κουρασμένος ή θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα και να ξεκουράσεις τον εγκέφαλο σου, τότε αυτοί είναι οι κατάλληλοι ήχοι.

 

Χρήστος Παπανίκας