Home Blog Self Innovation Project – Προσωπική ενδυνάμωση και πώς να αναπτυχθείς

Project – Προσωπική ενδυνάμωση και πώς να αναπτυχθείς

Η προσωπική ενδυνάμωση μπορεί να σε απελευθερώσει

Σίγουρα έχεις ακούσει πολύ κόσμο να λέει ότι θα βάλει στόχους και ότι θα αλλάξει πράγματα στη ζωή του.

Σίγουρα έχεις δει πολλούς από αυτούς να τα παρατάνε στην πρώτη δυσκολία, να χάνουν το ενδιαφέρον τους και να αφήνουν μισοτελειωμένες καταστάσεις.

Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Κάποιοι από τους κυριότερους είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης και δύναμης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ορισμό μη ρεαλιστικών στόχων και η αποτυχία είναι σχεδόν σίγουρη.

Το κακό με αυτό είναι ότι το “χτύπημα” είναι διπλό. Αφ’ ενός ο στόχος δεν θα επιτευχθεί, οπότε χάθηκε όλη η δουλειά και ο χρόνος που έχεις επενδύσει σε αυτόν. Αφετέρου το πλήγμα στην αυτοπεποίθηση σου μπορεί να είναι πολύ μεγάλο.

Ανέλαβε την προσωπική σου ευθύνη

Ανέλαβε την προσωπική σου ευθύνη

 

Τί είναι η προσωπική ενδυνάμωση;

Με απλά λόγια σημαίνει να γίνεις πιο δυνατός. Αυτό περιλαμβάνει αρκετή ενδοσκόπηση. Χρειάζεται να ανακαλύψεις τις προσωπικές σου αξίες και ικανότητες, να τις αξιολογήσεις και να κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις που χρειάζονται για να πετύχεις στόχους και να εξελιχθείς γενικότερα στη ζωή σου.

Σε αυτή την διαδικασία είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσεις και να αναγνωρίσεις ότι ο κόσμος γύρω σου έχει διαφορετικές αξίες και ικανότητες από εσένα. Αυτό θα σου χρειαστεί καθώς έτσι θα αναπτύξεις ευελιξία στη συμπεριφορά σου. Θα σου δώσει την ικανότητα να μπορείς να προσαρμοστείς σε διάφορες καταστάσεις με ευκολία.

Να ξέρεις ότι η διαδικασία της προσωπικής ενδυνάμωσης περιλαμβάνει αρκετές αλλαγές (κάποιες μικρότερες και κάποιες πιο δραστικές) στη ζωή σου και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει.

 

Κατανοώντας τις δυνάμεις, τις αδυναμίες και τα όρια σου

Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να αναγνωρίσεις και να κατανοήσεις τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σου. Πολλές φορές χάνεις ευκαιρίες ακριβώς γιατί δεν έχεις αξιολογήσει σωστά το τί μπορείς και τί δεν μπορείς να κάνεις. Το ίδιο ισχύει και με τις δυνάμεις και αδυναμίες των τρίτων.

 

Ανάπτυξη αυτοπεποίθησης

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα από τα καλύτερα κίνητρα και η έλλειψη της μία από τις ισχυρότερες περιοριστικές πεποιθήσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναλαμβάνουν υποχρεώσεις ή αντικείμενο εργασίας μέσα στα όρια που θεωρούν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν χωρίς ιδιαίτερη πίεση ή εμπόδια.

Η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης είναι ένα σημαντικό εργαλείο λοιπόν, στην δημιουργία και ενίσχυση της προσωπικής ενδυνάμωσης. Βασική κίνηση για ότι κάνεις για να την ενισχύσεις, είναι να βγεις από την ζώνη άνεσης.

Για να μην πας στο άλλο άκρο όμως, θα χρειαστεί να αναλάβεις κάτι που είναι λίγο πάνω από τα συνηθισμένα σου. Αρκετό για να σε πιέσει και να σε βοηθήσει να εξελιχθείς και να μάθεις αλλά όχι τόσο ώστε να σε αποτρέψει και να σε απογοητεύσει αν δεν το καταφέρεις.

 

Ανάπτυξη εμπιστοσύνης

Το να αναπτύξεις εμπιστοσύνη στις ικανότητες των άλλων και να αφεθείς σε αυτούς, είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο και έχει έναν σχετικά μεγάλο βαθμό δυσκολίας αλλά μπορεί να σε ενισχύσει στην διαδικασία ενδυνάμωσης σου.  Μεγαλώνοντας, το μόνο που μας μαθαίνουν είναι το να μην εμπιστευόμαστε κανέναν. Να κάνουμε μόνο ότι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας και να αφήνουμε του υπόλοιπους απ’ έξω.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης μπορεί να σε βοηθήσει στις συνεργασίες σου και σε κάθε κοινωνική συναναστροφή με συγγενείς και φίλους.

Για να το πετύχεις αυτό λοιπόν, χρειάζεται να αναπτύξεις μία λίστα από ικανότητες, όπως οι παρακάτω:

Να είσαι ανοιχτός σε νέες ιδέες και σκέψεις. Να μοιράζεσαι πληροφορίες και όποτε είναι απαραίτητο, να μοιράζεσαι τα συναισθήματά σου. Επίσης, είναι σημαντικό να μπορείς να ανταποδίδεις, όταν οι άλλοι κάνουν το ίδιο με εσένα.

Είναι καλό να μάθεις να μοιράζεσαι και να συνεργάζεσαι. Μοιράσου γνώσεις και πόρους και μάθε να συνεργάζεσαι με άλλου.

Να είσαι αξιόπιστος. Όταν σε εμπιστεύονται, να είσαι έτοιμος να δώσεις όσο το δυνατόν θετικότερο feedback (Ανατροφοδότηση).   

Να είσαι δεκτικός. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο κάθε ένα μας έχει διαφορετικές αξίες και πιστεύω. Είναι σημαντικό να μπορείς να κατανοήσεις τις αξίες και τα πιστεύω των άλλων, ακόμη κι αν δεν τα δέχεσαι ή ενστερνίζεσαι.

Υποστήριξε. Όσο μπορείς, υποστήριξε τους άλλους και αναγνώρισε τις δυνάμεις τους.

Η εμπιστοσύνη στον χώρο εργασίας είναι απαραίτητη

Η εμπιστοσύνη στον χώρο εργασίας είναι απαραίτητη

 

Στο γραφείο

Όπως και σε οποιοδήποτε επαγγελματικό περιβάλλον, υπάρχουν τρεις βασικοί πυλώνες για να υπάρχει εμπιστοσύνη.

  • Στην ακεραιότητα και την καλή θέληση όλων των εργαζομένων άσχετα από θέση και μισθό.
  • Στο ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν κοινούς στόχους και είναι ανοιχτοί σε αυτό.
  • Στις ικανότητες των άλλων και στη δέσμευση τους ότι θα το κάνουν.

 

Δεν υπονοεί κανείς ότι ζούμε σε κοινωνία αγγέλων, όμως η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη καθώς είναι πολύ εύκολο να σπάσει και εξαιρετικά δύσκολο να ξαναχτιστεί.

Συμπέρασμα

Συνεπώς η διαδικασία προσωπικής ενδυνάμωσης βασίζεται στην ενδοσκόπηση και την ανάπτυξη ικανοτήτων που θα σου προσφέρουν τα εργαλεία για να αναπτυχθείς αποτελεσματικά. Βασικό ρόλο παίζει η ανάπτυξη εμπιστοσύνης προς τις ικανότητες σου και προς αυτές των άλλων.

Πιστεύεις ότι χρειάζεσαι ενίσχυση στις επικοινωνιακές σου ικανότητες; Mπορούμε να σε βοηθήσουμε.