Home Blog Emotional mastery Project Θυμός – Πως να Ελέγξεις το Ανεξέλεγκτο

Project Θυμός – Πως να Ελέγξεις το Ανεξέλεγκτο

Πως μπορώ να διαχειριστώ τον θυμό μου;

Υπάρχουν καταστάσεις όπου αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να ελέγξεις το θυμό σου; Ενώ λειτουργείς κανονικά, συμβαίνει κάτι το οποίο σε ωθεί στα όρια σου και σε αποσυντονίζει σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορείς να ελέγξεις τα νεύρα σου;

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλο τον κόσμο σε κάποια στιγμή της ζωής του.

Ο θυμός είναι ένα από τα πέντε μεγάλα συναισθήματα και είναι απόλυτα φυσιολογικός αν τον διαχειριστείς σωστά και φυσικά μπορεί να είναι αρκετά υγιείς αντίδραση καθώς σε βοηθάει στην εκτόνωση σου.

Από καιρό σε καιρό, όλοι έχουμε περάσει από αυτή την κατάσταση και αυτό συνεπάγεται ότι έχουμε οδηγηθεί στο να πούμε ή να κάνουμε πράγματα που αργότερα τα έχουμε μετανιώσει.

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να μας οδηγήσει να μειώσουμε τις αναστολές μας και να εκφραστούμε, λεκτικά και μη, ανάρμοστα.

Εξέφρασε το θυμό σου, λογικά

Μην κρατάς το θυμό μέσα σου

 

Είναι κομμάτι της εξελικτικής διαδικασίας του ανθρώπου και έχει αναπτυχθεί για να ενισχύσει την προστασία σου από οτιδήποτε μπορεί να αισθάνεσαι ότι σε αδικεί ή σε απειλεί, σωματικά ή/και πνευματικά. Σίγουρα είναι ένα εργαλείο του ανθρώπου για την διαχείριση δύσκολων καταστάσεων αλλά χρειάζεται να θυμάσαι ότι δεν είναι το μόνο εργαλείο και σίγουρα δεν χρειάζεται να το κραδαίνεις με την πρώτη ευκαιρία.

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που μπορεί να σου προκαλέσουν θυμό, όπως απογοήτευση, κριτική ή απειλή. Επίσης, θυμό μπορεί να μας προκαλέσει ακόμη και η άποψη των άλλων (απλά γιατί θεωρούμε ότι δεν ταιριάζει με τη δική μας), οι πεποιθήσεις τους και οι ενέργειες τους, συνεπώς ο Θυμός μπορεί να επηρεάσει τις επικοινωνιακές μας ικανότητες, οδηγώντας μας σε ακόμη πιο ανάρμοστη ή μη λογική συμπεριφορά.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, να κάνουμε τους γύρω μας να αισθανθούν μνησικακία, θυμό (από την πλευρά τους), ακόμη και απειλή για την σωματική τους ακεραιότητα.

Είναι εύκολο να καταλάβεις ότι κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση θυμού, καθώς υπάρχουν λεκτικά και μη στοιχεία που το υποδεικνύουν, όπως αλλαγή στον τόνο της φωνής, αλλαγή της στάσης του σώματος για να φαίνεται πιο μεγαλόσωμος, παρατεταμένη οπτική επαφή και ανοιγοκλείσιμο των χεριών σε γροθιές.

 

Μπορεί να σε βλάψει ο θυμός;

Όταν θυμώνουμε, το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας τους σώματος, της πίεσης και του ρυθμού της αναπνοής μας σε επικίνδυνα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, η υπερβολική εκδήλωση θυμού μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστες σωματικές και κοινωνικές καταστάσεις.

 

Πως μπορώ να διαχειριστώ τον θυμό μου;

Η διαχείριση του θυμού δεν σημαίνει απαραίτητα να κρατάς το θυμό μέσα σου ή να τον καταπιέζεις. Η διαχείριση του θυμού αφορά στο να μπορείς να αναγνωρίσεις, όσο το δυνατόν νωρίτερα, τι μπορεί να στον πυροδοτήσει και να εκφράσεις το θυμό σου άμεσα με ήρεμο και πιο συγκεντρωμένο τρόπο.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές για τη διαχείριση του θυμού, που μπορείς να εφαρμόσεις μόνος σου. Φυσικά, αν παρατηρήσεις ότι ο θυμός έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα σου για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τότε ίσως είναι καλό να αναζητήσεις την βοήθεια κάποιου ειδικού.

Αν θέλεις να μάθεις πως να επαναπρογραμματίσεις τη συμπεριφορά σου προς ένα θετικό αποτέλεσμα, πάτα το κουμπί!

Αθλήσου

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, όταν αισθανόμαστε θυμό, απελευθερώνουμε ορμόνες. Η τακτική άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των ορμονών στο σώμα σου, πιο αποτελεσματικά. Επίσης, η άσκηση ενισχύει την παραγωγή ενδορφίνων, που είναι οι ορμόνες που σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα.

 

Κοιμήσου

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός στη ζωή σου και ο καλός, ποιοτικός ύπνος, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση πολλών σωματικών, πνευματικών και ψυχολογικών προβλημάτων. Επίσης, ο ύπνος συμβάλει στην ανακατασκευή των ιστών και των νευρικών οδών του εγκεφάλου σου.

 

Εκφράσου

Μην βιάζεσαι να εκφραστείς όσο είσαι ακόμη θυμωμένος. Περίμενε να ηρεμήσεις λίγο και εκφράσου μετά με πιο ήρεμο και συγκεντρωμένο τρόπο.

 

Μην κρατάς κακίες

Όλοι είμαστε διαφορετικοί και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των άλλων. Προσπάθησε να δεις τα πράγματα ρεαλιστικά και να καταλάβεις ότι μπορείς να αποδεχτείς τους άλλους όπως είναι. Το να είσαι μνησίκακος και να κρατάς κακία σε άλλους  θα αυξήσει το θυμό σου και θα τον κάνει πιο δύσκολα ελέγξιμο. Αντίθετα, προσπάθησε να αντιμετωπίσεις την κατάσταση με θετικό τρόπο.

 

Χιούμορ

Το πιο εύκολο που μπορείς να κάνεις σε κατάσταση θυμού, είναι να κάνεις σαρκαστικά σχόλια και αρνητικές δηλώσεις. Αντί να ενδώσεις σε αυτό, είναι προτιμότερο να σχολιάσεις με χιούμορ την κατάσταση έτσι ώστε να μειώσεις τον θυμό, μακροπρόθεσμα.

Τέλος, φρόντισε να θυμάσαι ότι ό,τι κάνεις, γίνεται με την συνειδητή συμμετοχή σου για να βελτιωθείς και να γίνεις καλύτερος.