Home Blog Self Innovation Red Bull: Ξέχασε την Ταυρίνη.Έτσι μια Πετυχημένη Μάρκα σε Κάνει Οπαδό της

Red Bull: Ξέχασε την Ταυρίνη.Έτσι μια Πετυχημένη Μάρκα σε Κάνει Οπαδό της

μάρκα και επιστήμη

Μπορεί μια απλή μάρκα να σου δώσει φτερά; Για εσένα και για εμένα προσωπικά το βρίσκω δύσκολο, αλλά για την Red Bull δεν της έδωσε μόνο φτερά αλλά και ένα ετήσιο revenue για το 2010 που αντιστοιχεί σε 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Θέλεις να μάθεις τον τρόπο;

Δεν Είσαι άνθρωπος – Είσαι Superman

Όταν κάποιες Εταιρίες πουλούν τσάι ή τονωτικά, η μάρκα της Red Bull πουλάει ενέργεια, αντοχή και δυναμισμό. Αυτό δεν φαίνεται μόνο από τις μυριάδες των promotions που κάνει μέσω των extreme sports αλλά και από το ίδιο το logo, που παρεμπιπτόντως σε επηρεάζει είτε το θέλεις είτε όχι. Βέβαια, η ιστορία έχει και άλλα κλειδιά επιτυχίας.

Ενώ οι περισσότερες Εταιρίες στοχεύουν στην διαφήμιση μέσω τηλεόρασης ή κάποιου άλλου μέσου, η μάρκα της Red Bull έπαιξε με διαφορετικό και πολύ πιο έξυπνο τρόπο. Έβαλε το προϊόν της στα χέρια των ανθρώπων που απευθύνεται. Άνθρωποι ηλικίας 18 – 34 που απώτερος σκοπός τους είναι η υψηλή απόδοση!

Αυτό είχε εκπληκτική επιτυχία στο brand marketing. Αντί να μεταδίδει το μήνυμα αγόρασε την μάρκα μας γιατί είναι φοβερή προβάλει το μήνυμα είμαστε μαζί σου και ένα με εσένα.

Δες το παρακάτω βίντεο και θα καταλάβεις ακριβώς για τι μιλάω:

Μουσική στο Background, όχι έντονο branding αλλά ικανό να τραβήξει την προσοχή σου και υψηλής ποιότητας βίντεο χωρίς υπερβολές. Σκοπός  λοιπόν για την μάρκα της Red Bull είναι αυτό που λέμε brand recognition. Στόχος της είναι να αυξήσει την επίγνωση και την αναγνωρισιμότητα που έχει η μάρκα της σε ηλικίες που ξεπερνούν το αρχικό target group των 18-34.

Αυτό που βλέπεις αλλά δεν παρατηρείς βέβαια, είναι οι λεπτομέρειες!

 • Στο 0:29 τρεις ηλικιωμένοι παρακολουθούν!
 • Σε συγκεκριμένα άλματα του ποδηλάτη η μουσική γίνεται έντονη.
 • Στο 1:00 ο ποδηλάτης της Red Bull ταξιδεύει με τροχόσπιτο.
 • Στο 1:11 δείχνει έναν ψαρά.
 • Περιφέρεται σε μνημεία που αντιστοιχούν στο παρελθόν.
 • Στο 3:55 πίνει Red Bull αλλά το κουτάκι δεν φαίνεται καθαρά. Αφήνει να εννοηθεί.
 •  Το μόνο σήμα της Red Bull που φαίνεται ουσιαστικά είναι στο κράνος του ποδηλάτη.

Αντί λοιπόν να επιτρέψει στο πρωτόγονο μέρος του εγκεφάλου σου να κάνει τις δύο βασικές ερωτήσεις όταν βλέπει κάτι νέο:

 1. Θα με βλάψει;
 2. Μπορώ να ξεφύγω;

Μετατοπίζει της ερωτήσεις σε έναν εντελώς διαφορετικό ορίζοντα:

 1. Έχεις φανταστεί ποτέ πως μπορείς να πετάξεις;
 2. Ήθελες ποτέ να γίνεις Αστροναύτης;

Σε οποιαδήποτε ερώτηση και αν απαντήσεις θετικά, που θα το κάνεις, η συγκεκριμένη μάρκα έχει την απάντηση: Σου δίνω φτερά! Με αυτόν τον τρόπο η μάρκα της Red Bull μπορεί και αυξάνει το δημογραφικό της εξαιρετικά αποτελεσματικά.

Μπορεί να πιστεύεις πως είναι απλό και πιθανόν να έχεις δίκιο. Όμως, όταν θέλεις να πετάξεις στο γραφείο, στην επόμενη συνέντευξη ή σε μια κρίσιμη παρουσίαση, οι πιθανότητες να διαλέξεις την μάρκα της Red Bull αντί για espresso αυξάνονται εκθετικά. Και αυτό ακριβώς είναι που επιδιώκει!

Ποια Extreme Sports; Εδώ Μιλάμε για Brand Loyality

Για να κατανοήσεις καλύτερα την εξαιρετική επιτυχία που έχει η συγκεκριμένη μάρκα, σκέψου τα 4 σημεία που αναφέρονται παρακάτω:

 1. Εμπλέκει την προσοχή του καταναλωτή μέσω των σπορ, του ηρωισμού(δεν είναι λίγο να κάνεις ελεύθερη πτώση από τα 120.000 πόδια) και των ιδανικών.
 2. Δημιουργεί βίντεο που γίνονται στιγμιαία viral. Δεν ξέρω αν πρόσεξες το παραπάνω βίντεο αλλά έχει περίπου 35 εκατομμύρια views.
 3. Η μάρκα είναι άμεσα αναγνωρίσιμη λόγω του logo και φυσικά του χρώματος.
 4. Προσεκτική προσέγγιση του βασικού κοινού της με ανθρωποκεντρικό τρόπο και έπειτα επέκταση αυτού με προσεκτικές κινήσεις.

Για να το αναφέρω και πιο λαϊκά, η μαγκιά της συγκεκριμένης μάρκας είναι πως βρίσκεται πίσω από κάθε ανεκπλήρωτο όνειρο ή εξαιρετική επίδοση!

Αυτός ήταν και ο στόχος του προγράμματος red Bull Stratos,  με την σημαντικότερη ελεύθερη πτώση στην Ιστορία.

μάρκα και επιστήμη

Πτώση από το διάστημα

Αυτό που έκανε η μάρκα της Red Bull είναι αυτό που προσπαθεί να κάνει η κάθε Εταιρία αλλά δυστυχώς πολλές φορές αποτυγχάνει. Και δικαιολογημένα, γιατί δεν είναι εύκολο. Απάντησε σε δύο κρίσιμες ερωτήσεις:

 1. Σε τι κοινό απευθύνεσαι;
 2. Πως το προϊόν σου αγγίζει το κοινό σου με ξεχωριστό τρόπο;

Εισαγωγή στο Άδυτο της Επιστήμης

Σε  μια εξαιρετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Consumer Psychology, δύο ερευνητές, οι S. Adam Brasel και James Gips αναφέρουν τον όρο nonconscious brand priming.

Ο όρος αυτός αναφέρει πως η προσωπικότητα που εκφράζει μια μάρκα μπορεί υποσυνείδητα να σπρώξει τον καταναλωτή να συμπεριφερθεί με τρόπους παρόμοιους με αυτούς που αντιπροσωπεύει η μάρκα!

Το μυστικό συστατικό που η κάθε μάρκα προσπαθεί να εντοπίσει είναι να εγκαταστήσει μια μνήμη στον εγκέφαλο σου. Όπως αναφέρει σοφά και ένας από τους υπεύθυνους του promotion της Red Bull:

Σκοπός δεν είναι να φέρουμε την μάρκα στον καταναλωτή. Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε ένα πάρτι όπου ο καθένας αισθάνεται προσκεκλημένος!

Όταν μια μάρκα έχει έντονο χαρακτήρα, δημιουργεί στο μυαλό σου αυτό που ονομάζεται heuristic. Αυτό είναι ένας σύντομος δρόμος όπου σου επιτρέπει να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις και να επιλύνεις προβλήματα χωρίς έντονη συνειδητή προσπάθεια.

Η ανάγκη δημιουργεί δράση και πράξη. Το ζήτημα είναι να δημιουργήσεις μια γέφυρα ανάμεσα τους όπου φυσικά η μάρκα σου θα βρίσκεται στο ενδιάμεσο.

Αν οδηγείς και ξαφνικά συνειδητοποιήσεις πως το φανάρι μπροστά σου είναι κόκκινο, δεν θα χρειαστεί να σκεφτείς ιδιαίτερα για να πατήσεις φρένο. Το ίδιο συμβαίνει και με μια πετυχημένη μάρκα. Αν αισθανθείς την ανάγκη για ενέργεια, ποιο προϊόν θα διαλέξεις;

Για να δημιουργηθεί λοιπόν αυτός ο σύντομος δρόμος στο μυαλό σου χρειάζονται κάποια βήματα:

 1. Διακοπή ενός συνηθισμένου μοτίβου συμπεριφοράς(εισαγωγή νέου).
 2. Δημιουργία άνεσης.
 3. Καθοδήγηση φαντασίας.
 4. Δημιουργία έντονου συναισθήματος
 5. Ικανοποίηση λογικής σκέψης.
 6. Αλλαγή συνδέσεων.
 7. Παρότρυνση για δράση.

Ακριβώς το παραπάνω μοντέλο χρησιμοποιεί η μάρκα της Red Bull. Σου παρουσιάζει έναν διαφορετικό τρόπο να αποδίδεις, ο οποίος καλύπτει μια φυσική ανάγκη άρα είναι σίγουρα ένα λογικό επιχείρημα και φυσικά σου παρέχει μια συναισθηματική ικανοποίηση διότι αισθάνεσαι πως μπορείς να κάνεις περισσότερα!

Αν τα παραπάνω τα συνδυάσεις με το καταπληκτικό logo και το εξαιρετικά κατασκευασμένο κουτάκι, τότε έχεις έναν θανατηφόρο συνδυασμό.

μάρκα και επιστήμη

Ένα κουτάκι δυναμίτης

Το κουτάκι είναι πιο λεπτό από τα άλλα και κυρίως συνδυάζει απίστευτα την ψυχολογία χρώματος. Το background είναι ασημί – μπλε και το logo είναι κόκκινο χρώμα με δύο ταύρους να ετοιμάζονται να διασταυρώσουν κέρατα. Μην ξεχάσεις να παρατηρήσεις και τον πορτοκαλί κύκλο που έχει πίσω τους!

Μια μάρκα ταξιδεύει στο μυαλό μας με ταχύτητες που ούτε οι ίδιοι μπορούμε να κατανοήσουμε. Είτε πρόκειται για πρωτόγονες ανάγκες είτε για ανάγκες που μας σπρώχνουν να δείχνουμε διαφορετικοί, η κάθε μάρκα είναι μια επέκταση της προσωπικότητας του καθενός. Μας βοηθά να εκφράζουμε συναισθήματα και διαφορετικές αποφάσεις που παίρνουμε κάθε φορά στην ζωή μας.

Μια πετυχημένη μάρκα είναι το τρίτο χέρι του καταναλωτή… Αυτό που δεν ελέγχει.

 

Χρήστος Παπανίκας

Life Coach / HumanAdvanced.com Founder Με βαθιές γνώσεις πάνω στην ψυχολογία και την Ανθρώπινη Συμπεριφορά, στην Συμβουλευτική Σχέσεων αλλά και στην προσφορά υπηρεσιών Life Coaching, προσφέρει άρθρα πάνω σε θέματα νευραλγικά για την επίτευξη συναισθηματικής ισορροπίας. Με ειδικότητα στην Ψυχολογία Διαχείρισης Συναισθημάτων, Σχέσεων και Πώλησης, ο Χρήστος Παπανίκας προσφέρει υπηρεσίες Life Coaching σε όσους το έχουν ανάγκη. Περισσότερα εδώ : http://www.humanadvanced.com/meet-team/