Home Blog Life Transforming Habits Σημείο Εστίασης: 5 Νόμοι για Ακραία Αλλαγή

Σημείο Εστίασης: 5 Νόμοι για Ακραία Αλλαγή

αλλαγή και προσωπική ανάπτυξη.

 

Για να επιτευχθεί αλλαγή σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής μας χρειάζεται προσπάθεια, επιμονή, ανάπτυξη, πρωτοβουλία, επαναλαμβανόμενες αποτυχίες και κατάλληλη προσέγγιση καίριων ζητημάτων για να φτάσουμε στο σημείο όπου μπορούμε τελικά να δηλώσουμε πως έχουμε έστω αγγίξει ένα υψηλό ποσοστό επιτυχίας.

Αλλαγή και προσωπική ανάπτυξη.

Οι 5 πέντε τομείς για να πετύχεις ακραία αλλαγή.

Για να έρθει και να εδραιωθεί όμως η αλλαγή υπάρχουν φορές που οι τεχνικές και τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα, είναι τόσα πολλά, που δεν ξέρουμε πως και πότε να τα εφαρμόσουμε. Οι μεγαλύτεροι γκουρού του προσωπικού management, δηλώνουν τώρα πια, πως όλα αυτά τα στοιχεία που απαιτούνται για να επέλθει μια καθοριστική αλλαγή στην ζωή μας και εν τέλει να μείνει, συνοψίζονται στον παράγοντα Χ. Ο παράγοντας Χ αντιστοιχεί στο σημείο εστίασης της ενέργειας μας σε τομείς εξαιρετικά σημαντικούς και ικανούς να έχουνε την μέγιστη και πιο γρήγορη επίδραση στην ζωή μας. Είναι το ένα πράγμα/ πράξη που αν το τοποθετήσουμε ανάλογα σε κατάλληλους τομείς θα γεννήσει αυτοματοποιημένα τεχνουργήματα για την αλλαγή που θέλουμε. Οι τομείς αυτοί είναι:

 1. Ξεκλείδωσε πλήρως τις δυνατότητες σου
 2. Διπλασίασε την παραγωγικότητα σου
 3. Απλοποίησε την ζωή σου
 4. Εξάσκησε την προσωπική στρατηγική σχεδίασης
 5. Φτάσε στο μέγιστο των ικανοτήτων σου

 

1.Ξεκλείδωσε πλήρως πλήρως τις δυνατότητες σου

 • Ανέλαβε την ευθύνη για την αλλαγή που θέλεις να δημιουργήσεις. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ζωή σου δεν σημαίνει πως θα κατηγορείς τον εαυτό σου για οποιαδήποτε αποτυχία ή λάθος που θα συμβεί. Αντιθέτως. Σημαίνει να αρνηθείς τις δικαιολογίες ή να κατηγορείς άλλους για την κατάσταση σου και να θεωρήσεις εξ’ αρχής ότι η αρνητική κριτική δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά.
 • Αντιμετώπισε τον εαυτό σου ως αυτό-απασχολούμενο. Ως αποτέλεσμα της ανάληψης ευθύνης και για να ορίσεις τα αρχικά θεμέλια για αλλαγή, υιοθέτησε ως κανόνα πως δεν έχει σημασία ποιος πληρώνει τον μισθό σου. Δες τον εαυτό σου ως τον CEO μια εταιρίας με ένα και μόνο υπάλληλο: εσένα! Από εδώ και στο εξής ζητήματα όπως παραγωγή, ποιότητα εργασίας, εξάσκηση, ανάπτυξη, επικοινωνία, στρατηγική βρίσκονται κάτω από την επίβλεψη σου.
 • Κάνε Ευαγγέλιο τον Νόμο των Increasing Returns. Ο Νόμος αυτός σχετίζεται με την αρχή Pareto, δηλαδή, αν θέλεις ακραία αλλαγή θα πρέπει να συγκεντρώσεις την ενέργεια σου σε τομείς που έχουν την υψηλότερη αξία για τον χρόνο σου.
 • Μην ξεχνάς ποτέ την Καμπύλη Απόδοσης(Efficiency Curve). Η καμπύλη απόδοσης αναφέρει ξεκάθαρα πως ο πιο γρήγορος και δοκιμασμένος δρόμος για αλλαγή είναι ο συνδυασμός χρόνου και προσπάθειας. Όσο μεγαλύτερη προσπάθεια κάνεις στο μικρότερο χρονικό διάστημα τόσο τα επιτυχημένα αποτελέσματα θα αυξάνονται εκθετικά και εν τέλει θα αυτοματοποιούνται.
 • Γίνε ειδικός στην Φόρμουλα των 4 Στοιχείων. Για να έχουμε ακραία αλλαγή χρειάζεται να έχουμε απόλυτα ξεκάθαρη αντίληψη τεσσάρων στοιχείων:

Α. Απλοποίηση. Το συγκεκριμένο στοιχείο στηρίζεται σε μια θεμελιώδης ερώτηση:
’Υπάρχει κάτι που κάνω αυτή την στιγμή που με βάση τις εμπειρίες που έχω μέχρι τώρα δεν θα το έκανα ξανά αν ξεκινούσα από το μηδέν αύριο;’’

Β. Πάθος για αλλαγή.

Γ. Επιτάχυνση.

Δ. Πολλαπλασιασμός λύσεων.

 

2. Διπλασίασε την Παραγωγικότητα σου

 • 5 ερωτήσεις για ανώτερη επίδοση:
 1. Τι προσπαθώ να πετύχω;
 2. Πως προσπαθώ να το καταφέρω;
 3. Ποιες είναι οι υποθέσεις μου;
 4. Οι υποθέσεις μου θα με οδηγήσουν εκεί που θέλω;
 5. Τι χρειάζεται να κάνω διαφορετικά από αυτά που έκανα μέχρι τώρα για να κάνω την αλλαγή στην ζωή μου;
 • Χρησιμοποίησε την μέθοδο ΑΒΓΔΕ καθημερινά. Η συγκεκριμένη μέθοδος σχετίζεται με το να τοποθετούμε σε κλίμακα προτεραιοτήτων τις καθημερινές δραστηριότητες μας.

Το Α αντιστοιχεί σε αυτά που είναι σημαντικό να γίνουν. Το Β αντιστοιχεί σε αυτά που απλά χρειάζεται να πραγματοποιηθούν. Το Γ σε αυτά που θα ήταν καλό να γίνουν, το Δ σε αυτά που μπορούμε να τα αναθέσουμε σε άλλους και το Ε σε αυτά που μπορούμε να εξαλείψουμε ή να τα φέρουμε εις πέρας μια άλλη μέρα.

 

3. Απλοποίησε την Ζωή σου

 • Ο Νόμος της Πολυπλοκότητας. Ο συγκεκριμένος Νόμος αναλύει πως στόχος θα πρέπει να είναι διαρκώς να προσπαθούμε να ψάχνουμε τρόπο να ελαχιστοποιήσουμε τα βήματα που χρειάζονται για να ολοκληρώσουμε μια δραστηριότητα.

4. Εξάσκησε την Προσωπική Στρατηγική Σχεδίασης

 • Συγκεντρώσου στα αποτελέσματα.
 1. Ποιες είναι οι δραστηριότητες μου με την υψηλότερη παραγωγική αξία;
 2. Ποιοι είναι οι τομείς που παράγουν τα περισσότερα θετικά αποτελέσματα;
 3. Ποια δραστηριότητα είναι αυτή που δημιουργεί την μεγαλύτερη επίδραση;
 4. Ποια είναι η πιο χρήσιμη αξιοποίηση του χρόνου μου;
 • Αξιοποίησε στο μέγιστο την Καμπύλη Sigmoid. Η συγκεκριμένη είναι από τα καλύτερα παραδείγματα για να αναλύεις όποτε θελήσεις την αλλαγή που θέλεις να δημιουργήσεις. Αναφέρει πως τα πάντα κινούνται σε κύκλους όπως και οι εποχές. Αντιστοιχεί σε προιόντα, υπηρεσίες, καριέρα…κτλ. Ως καμπύλη χωρίζεται σε τρεις φάσεις:
Αλλαγή και στιγμιαία αύξηση.

Καμπύλη Sigmoid και αλλαγή σε όλους τους τομείς.

Στην πρώτη φάση είσαι απίστευτα απασχολημένος και αντιμετωπίζεις συνεχώς προκλήσεις, προβλήματα και δυσκολίες. Δοκιμάζεις διαρκώς νέες λύσεις και προσεγγίσεις για να επιλύσεις διαφόρων ειδών ζητήματα.

Στην δεύτερη φάση παράγεις γρήγορα, είσαι ενθουσιασμένος και αναπτύσσεσαι συνεχώς και εκθετικά.

Στην τρίτη φάση ο ενθουσιασμός πέφτει, παράγεις λιγότερο και κουράζεσαι πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

 • Καθόρισε σε ποιους τομείς θα ενεργοποιήσεις τον παράγοντα Χ.
 1. Προσωπικές Αξίες
 2. Όραμα
 3. Στόχοι
 4. Γνώση και Ικανότητες
 5. Συνήθειες
 6. Καθημερινές δραστηριότητες
 7. Δράση

 

5. Φτάσε στο Μέγιστο των Ικανοτήτων σου

Αλλαγή και θετικές συνήθειες.

Καλλιέργησε τις ικανότητες σου και πήγαινε στο επόμενο επίπεδο.

 • Αναβάθμισε την προσωπική σου γνώση και ικανότητες. Όρισε συγκεκριμένες διαδικασίες μέτρησης των στόχων σου ώστε να γνωρίζεις το πως και το πότε θα τους πετύχεις.

Τι γνώση χρειάζεσαι ώστε να μπεις στο 10% των κορυφαίων του τομέα σου;

Σε ποια αντικείμενα γνώσης χρειάζεται να συγκεντρωθείς περισσότερο;

Ποιες ικανότητες σου μπορείς να εξελίξεις ακόμα περισσότερο;

Έχεις κάποιο πλάνο ανάπτυξης νέων ικανοτήτων;

 • Να έχεις πλήρη έλεγχο της καθημερινότητας, όσο αυτό είναι εφικτό.

Καθημερινοί στόχοι.

Καθημερινός σχεδιασμός.

Καθημερινές προτεραιότητες.

Καθημερινή συγκέντρωση στα σημαντικά.

 • Η φόρμουλα 1000%. Η συγκεκριμένη φόρμουλα στηρίζεται στην νόμο του Incremental Improvement. Δεν έχει σημασία το πόσο αποφασισμένος είσαι ή ενθουσιασμένος. Ο νόμος της διαδικασίας είναι πάνω από όλους. Η ανάπτυξη χρειάζεται χρόνο. Αν για παράδειγμα αυξήσεις την παραγωγικότητα σου κατά 0.1% για τις επόμενες πέντε μέρες, η παραγωγικότητα σου θα έχει αυξηθεί κατά 0.5%. Στον μήνα, θα έχεις αύξηση παραγωγικότητας κατά 2%.

 

Χρήστος Παπανίκας