Home Blog Life Transforming Habits Soft Skills – Ανάπτυξε τις Επικοινωνιακές σου Ικανότητες

Soft Skills – Ανάπτυξε τις Επικοινωνιακές σου Ικανότητες

Επικοινωνιακές δεξιότητες για όλους

Ίσως έχεις αισθανθεί στο παρελθόν δυσκολία να προσαρμοστείς σε ένα περιβάλλον. Ίσως σε δυσκολεύει μία παρουσίαση ή μία συνάντηση στο γραφείο. Σε κάθε κοινωνική εκδήλωση κάθεσαι σε μία γωνία και παρακολουθείς τον κόσμο γύρω σου χωρίς να μπορείς να συναναστραφείς με άνεση. Αυτό που χρειάζεσαι λοιπόν είναι να αναπτύξεις συγκεκριμένες επικοινωνιακές ικανότητες γνωστές και ως Soft Skills.

 

Τι είναι τα Soft Skills;

Τα soft skills είναι βασικές δεξιότητες ή ικανότητες ενός ατόμου, οι οποίες συμπληρώνουν και προσθέτουν βάθος στην προσωπικότητα του. Για να γίνει εύκολα κατανοητό θα πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε τι δεν είναι τα soft skills.

Δεν είναι εύκολα μετρήσιμες ικανότητες, τουλάχιστον όχι με τα συμβατικά τεστ.

Δεν είναι ικανότητες οι οποίες διδάσκονται στα πανεπιστήμια (αν και θα έπρεπε) καθώς από μόνα τους δεν μπορούν να στηρίξουν μία επαγγελματική καριέρα.

Αυτά είναι τα λεγόμενα Hard Skills, τα οποία αφορούν συγκεκριμένες ικανότητες για μία επαγγελματική κατάρτιση. Για παράδειγμα: Ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, οικονομολόγος, δικηγόρος  καθώς και οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα ή τέχνη όπου οι απαραίτητες ικανότητες για να την γνωρίζεις, μπορούν να μετρηθούν μέσω ενός τεστ ή μίας εξέτασης. Το παράδοξο είναι ότι για κάποια άτομα τα λεγόμενα soft skills μπορεί να είναι τα πιο δύσκολα να αναπτυχθούν.

 

Παρόλο που ο χαρακτηρισμός Soft Skills παραπέμπει σε κάτι ήπιο, είναι μία συλλογή από πολύ ισχυρές προσωπικές ικανότητες που μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να διαπρέψει καθώς και να ξεχωρίσει στον τομέα του.

 

Η πολύ καλή κατανόηση και το τελειοποίηση των βασικών ικανοτήτων είναι απαραίτητα για την σωστή και αποτελεσματική εξάσκηση ενός επαγγέλματος. Τα τελευταία είκοσι με τριάντα χρόνια όμως, μετά από μελέτες και έρευνες, οδήγησαν τους ειδικούς στην συνειδητοποίηση ότι τελικά τα soft skills είναι πιο σημαντικά στον καθορισμό της επιτυχίας.

Για να γίνει πιο κατανοητό, τα hard skills είναι το ελάχιστο απαραίτητο για να αποδόσεις σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Η επιτυχία και η αναγνώριση όμως, μπορεί να εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλές επικοινωνιακές δεξιότητες έχεις και πόσο ανεπτυγμένα είναι τα soft skills σου.

Η βασική διαφορά μεταξύ Soft και Hard Skills

Η βασική διαφορά μεταξύ Soft και Hard Skills

Ας φέρουμε ένα απλό παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό. Ας υποθέσουμε ότι ξέρεις να  φτιάχνεις τούρτες. Στην περιοχή υπάρχουν άλλοι δύο ανταγωνιστές οι οποίοι ξέρουν να φτιάχνουν τούρτες  εξίσου καλά. Τελειώσατε την ίδια σχολή, την ίδια χρονιά, με τους ίδιους καθηγητές και τον ίδιο βαθμό. Σε επίπεδο ικανοτήτων είσαστε ακριβώς στο ίδιο επίπεδο. Ένας από τους τρεις όμως, έχει τριπλάσιο αριθμό παραγγελιών συγκριτικά με τους άλλους δύο. Τι τον κάνει τόσο διαφορετικό;

  • Η ικανότητα να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των πελατών του άμεσα και αποτελεσματικά.
  • Το σωστό μάρκετινγκ και η σωστή προώθηση του προϊόντος του είναι μια από τις βασικές του ικανότητες που τον καθιστούν ένα επίπεδο παραπάνω από τους υπολοίπους .
  • Το χαμόγελο και η θετική προδιάθεση προς τον κάθε νέο πιθανό πελάτη είναι ο τρόπος που επικοινωνεί με τον εκάστοτε πελάτη δίνοντας του την ευκαιρία να καταλάβει τι είναι αυτό που ζητάει ο κάθε πελάτης ξεχωριστά.
  • Η ευελιξία στην συμπεριφορά του και ο τρόπος που προσαρμόζεται στις διαφορετικές καταστάσεις καλύπτοντας τις εκάστοτε ανάγκες. Όλα αυτά τα οποία δεν θα στα διδάξει κανένα πανεπιστήμιο και καμία σχολή κυρίως λόγω έλλειψης γνώσεως του αντικειμένου.

 

Η βασική αρχή των Soft Skills

Η βασική αρχή των Soft Skills είναι η αποτελεσματική επικοινωνία. Είτε είναι εσωτερική επικοινωνία με τον εαυτό μας, είτε εξωτερική με τους γύρω μας, η σωστή χρήση τους μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ μίας επιτυχημένης και μίας αποτυχημένης επικοινωνίας. Ένα μεγάλο μέρος των soft skills προσδιορίζεται από την συναισθηματική νοημοσύνη του ατόμου. Δηλαδή την ικανότητα να μπορείς να ελέγξεις το περιβάλλον γύρω σου, τα συναισθήματά των άλλων, καθώς και τα δικά σου. Στην πραγματικότητα πάει πέρα από αυτό και αγγίζει ευρύτερες έννοιες, όπως το πώς οργανώνεις τον εαυτό σου και το πώς προσεγγίζεις την ίδια τη ζωή.

Υπάρχει μία μεγάλη γκάμα από δεξιότητες και ικανότητες που μπορούν να χαρακτηριστούν ως soft skills. Σε γενικές γραμμές μπορούν να μπουν σε επτά γενικότερες κατηγορίες, οι οποίες είναι:

 

banner

 

Όπως με οτιδήποτε μαθαίνεις στη ζωή, χρειάζεται αρκετή εξάσκηση για να γίνεις ικανός στη χρήση τους. Καθώς δεν υπάρχουν εξετάσεις και τεστ που μπορείς να κάνεις για να εξακριβώσεις πόσο καλός είσαι αλλά και τρόπος διδαχής τους , ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιώσεις τις ικανότητες σου, είναι να παρατηρήσεις πόσο καλά χειρίζεσαι τη σχέση σου με αυτούς που βρίσκονται γύρω σου. Οικογένεια, φίλους, σχέσεις, συναδέλφους και όλους όσους συναναστρέφεσαι σε καθημερινή βάση.

Σε επόμενα άρθρα θα αναλύσουμε τις κατηγορίες σε βάθος, καθώς και τρόπους για να αναπτύξεις αυτές τις δεξιότητες.

NLP Seminar : Αποτελεσματική επικοινωνία σε 4 ώρες!