Home Blog Life Transforming Habits Σπάσε το Φράγμα: 5 Φανταστικοί Τρόποι για να Γεννάς Φρέσκες Ιδέες

Σπάσε το Φράγμα: 5 Φανταστικοί Τρόποι για να Γεννάς Φρέσκες Ιδέες

ιδέες και εγκέφαλος

Οι ιδέες είναι παντού. Βρίσκονται διαρκώς στο πλέγμα της καθημερινότητάς σου και περιμένουν να τις μετατρέψεις από  νοητικό υλικό σε πραγματικότητα. Μπορεί να χρειάζεσαι ιδέες για ανάπτυξη, για διαχείριση καταστάσεων ή ανθρώπων. Κάτω από οποιαδήποτε κατάσταση όμως οι ιδέες καθορίζουν σε ένα μεγάλο ποσοστό το πόσο ξεχωριστή θα είναι η οποιαδήποτε απόφαση που θα πάρεις.

Εντόπισε την Ανάγκη – Ψάξε – Φτιάξε Συνειδητό Πλάνο

Όταν θέλω να γράψω ένα άρθρο ακολουθώ ακριβώς το παραπάνω μοτίβο. Είναι ένας συνδυασμός κινήσεων και τρόπου σκέψης που μου επιτρέπει να αυξάνω συνεχώς το φάσμα πληροφοριών απ’ όπου αντλώ ιδέες.

Αρχικά εντοπίζω την ανάγκη, την οποία την σπάω σε δύο μέρη:

1. Τι έχει ανάγκη να διαβάσει ο αναγνώστης.

2. Τι έχω ανάγκη να γράψω – τι πιστεύω ότι λείπει – τι θέμα θα ήθελα εγώ να διαβάσω.

Έπειτα, φτιάχνω το πλάνο για το πώς θα στήσω την πληροφορία που προσφέρω και στην συνέχεια απλά αφήνομαι στο να με παρασύρει η διαδικασία. Κοιτάζω την βιβλιογραφία μου ή σκέφτομαι τι σημαίνει για μένα η λέξη ιδέα, για παράδειγμα.

Εφάρμοσε το:

  • Ποιος τομέας της ζωής σου χρειάζεται νέες ιδέες;
  • Από πού μπορείς να αντλήσεις πληροφορίες;
  • Πως η γνώση που έχεις στα χέρια σε ικανοποιεί, είναι πρακτική και ταυτόχρονα πρωτοποριακή;

Οι ιδέες δημιουργούνται από την ανάγκη να δημιουργήσεις κάτι νέο, φρέσκο και ξεχωριστό. Φρόντισε λοιπόν τα ερεθίσματα σου να είναι μοναδικά και να σε κινητοποιούν ευχάριστα.

Η Τύχη Ευνοεί το Προετοιμασμένο Μυαλό

Δεν χρειάζεται οι ιδέες σου να περιορίζονται σε ένα και μόνο πεδίο. Έχω παρατηρήσει πως όταν κάποιος σπρώχνει το μυαλό του να φτιάξει ιδέες σε ασφαλείς τομείς κάτι ξεχωριστό ξυπνά μέσα του. Τι εννοώ με αυτό;

Όταν δεν αισθάνεσαι την πίεση του χρόνου ή περιμένεις πιθανή κριτική της ιδέας σου, χαλαρώνεις και μπορείς να αποδώσεις καλύτερα.

Εφάρμοσε το:

  • Αρχικά, εντόπισε το πεδίο που θέλεις να παράγεις ιδέες.
  • Στην συνέχεια, βρες μια στιγμή της ημέρας που θα είσαι χαλαρός και προσπάθησε να δημιουργήσεις ιδέες σε τομείς εντελώς τρελούς.

Ποιους ανθρώπους θεωρείς σημαντικούς και δεν τους έχεις γνωρίσει ακόμα;

Αν το όνειρο σου μπορούσε να γίνει ένα υπαρκτό πλάνο ανάπτυξης τι μορφή θα είχε;

Ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσεις 50 ευρώ;

Ποια είναι η πιο όμορφη στιγμή της ημέρας σου και γιατί;

Υπάρχει κάτι τόσο σημαντικό στην ζωή σου που θα άξιζε να θυσιάσεις τον ύπνο σου;

Βάλε τα Ακουστικά σου και Ξεκίνα

Η επίδραση που έχει η μουσική στον εγκέφαλο είναι πραγματικά εκπληκτική. Μπορεί να μας ταξιδέψει σε μέρη απίστευτα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μπορεί να ξυπνήσει μνήμες και να αλλάξει άρδην την διάθεση μας.

Όταν ετοιμάζομαι να γράψω ένα άρθρο που ξέρω πως χρειάζεται πολλαπλούς συνδυασμούς(δημιουργικότητα, επιστημονική γνώση και σωστή δομή) ή να βρω ιδέες σε θέματα υψηλών απαιτήσεων το πρώτο που κάνω είναι να σοκάρω τον εγκέφαλο μου.

Αρχικά, μπορείς να μελετήσεις το γνωστό Mozart Effect. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως η επίδραση του Mozart στον εγκέφαλο και στην δημιουργικότητα είναι φοβερές. Τέσταρε το, αξίζει. Μετά από 20 λεπτά περίπου κλασσικής μουσικής ακούω rock. Κατά ένα περίεργο λόγο το συγκεκριμένο μοτίβο ερεθίζει με ξεχωριστό τρόπο το νευρικό μου σύστημα. Προφανώς έχει να κάνει με τα διαφορετικά Hz που εκπέμπει το κάθε είδος μουσικής.

Για να είμαστε ακριβείς, οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως το μέρος του εγκεφάλου που ερεθίζεται λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν εμφανιστεί μια ξεχωριστή ιδέα ονομάζεται anterior superior temporal gyrus, και βρίσκεται στην επιφάνεια του δεξιού ημισφαιρίου λίγο πιο πάνω από το αυτί.

Εφάρμοσε το:

Αν παρατηρήσεις ότι οι ιδέες σου τελειώνουν μην απογοητευτείς. Άδραξε την ευκαιρία, πάρε τα ακουστικά και βάλε το αγαπημένο  σου τραγούδι. Συνέδεσε τις νότες με τις ιδέες σου και μετέτρεψε τες σε ένα πανέμορφο κρεσέντο!

Ανακάλυψε τον Θεμελιώδη Παλμό της Ζωής

Δεν είναι όλες οι ώρες της ημέρας ίδιες. Υπάρχουν στιγμές που αισθάνεσαι κουρασμένος, καταπονημένος και υπάρχουν στιγμές που αισθάνεσαι πως οι ιδέες θα ξεπηδήσουν από το κεφάλι σου και σαν ζωντανοί οργανισμοί θα πάρουν τον δρόμο της έκφρασης.

Όμως στην εξίσωση των ιδεών δεν υπάρχει μόνο το μυαλό. Η δυαδικότητα του Descartes είναι πλέον παρελθόν και όλα δείχνουν πως το σώμα συμμετέχει ενεργά. Χρειάζεσαι περιόδους ξεκούρασης για να μπορέσεις να ανακάμψεις και να επανέλθεις δυναμικά.

Η διαδικασία της ανάκαμψης και της ξεκούρασης ονομάζεται compensation. Έπειτα από μια περίοδο έκθεσης σε παραγωγικό stress είναι απαραίτητο να έρθει μια περίοδος ενεργειακής ανάκαμψης. Η συγκεκριμένη διαδικασία ονομάζεται rhythmic wave oscillation και αντιστοιχεί στον προσωπικό σου κύκλο ανάκαμψης έπειτα από έναν κουραστικό εργασιακό μαραθώνιο.

Εφάρμοσε το:

Δεν χρειάζεται να έρθει ο Αύγουστος για να ξεκουραστείς. Οι διακοπές σου μπορεί να είναι κάθε μέρα! Όχι δεν είναι ουτοπικό αυτό που γράφω. Ο κάθε άνθρωπος αποδίδει καλύτερα σε διαφορετικούς κύκλους ύπνου. Μπορεί μια ώρα ξεκούρασης το μεσημέρι(μπορεί να είναι ένας απλός περίπατος) να κάνει την διαφορά.

Δέξου την Γνώση των Κορυφαίων

Οι κορυφαίοι προπονητές δημιουργικότητας παγκοσμίως διδάσκουν πως η νοητική κατάσταση είναι εξέχουσας σημασίας για την παραγωγή ιδεών.

Εφάρμοσε το:

  1. Ξέχνα την συνεχή και συνειδητή αξιολόγηση καταστάσεων. Οι καλύτερες ιδέες έρχονται όταν δεν σκέφτεσαι γι’ αυτές.
  2. Μείωσε την αρνητική σκέψη. Δεν χρειάζεται να το πιστεύεις για να δημιουργήσεις. Απλά να αφεθείς στην ατελείωτη φαντασία σου.
  3. Αμφισβήτησε παλιά μοτίβα. Το ότι έμαθες ότι κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο δεν σημαίνει ότι είναι και ο μοναδικός.

Μια ιδέα είναι ένα μονοπάτι μοναδικό και απόλυτα δικό σου. Κάθε σου σκέψη έχει την δική σου υπογραφή στην άσφαλτο του χρόνου.

 

Καμία ιδέα δεν είναι παράλογη. Εξαρτάται απόλυτα από το αντιληπτικό πρίσμα που θα την παρατηρήσεις

 

Χρήστος Παπανίκας