Home Blog Life Transforming Habits Η Τέχνη της Θετικής Σκέψης – 6 Τρόποι για να την Τελειοποιήσεις

Η Τέχνη της Θετικής Σκέψης – 6 Τρόποι για να την Τελειοποιήσεις

Τι είναι η τέχνη της θετικής σκέψης;

Πολλές φορές μου αρέσει να χαλαρώνω με έναν ωραίο καφέ σε κάποια καφετέρια και να γράφω τα άρθρα μου από εκεί. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι μπορείς να ακούσεις φανταστικά σχόλια και νέα από τα διπλανά τραπέζια.

Δεν χρειάζεται να στήσεις αυτί για να το πετύχεις. Οι περισσότεροι συζητάνε δυνατά τα θέματα τους και ειδικά όταν έχουν προβλήματα. Αυτό είναι το δεύτερο που έχω παρατηρήσει σε αυτές τις καταστάσεις.

Ο κόσμος κάθεται με τις ώρες στις καφετέριες και συζητάει τα προβλήματα του. Ατελείωτες ώρες πεταμένες, ενώ θα μπορούσε να τις διοχετεύσει δημιουργικά για να λύσει αυτά τα προβλήματα.

Βέβαια, ακούς και θετικά σχόλια. Αν έχεις προσέξει ποτέ μία τέτοια κουβέντα όμως θα ακούσεις ότι αυτό γίνεται κυρίως για καταστάσεις του παρελθόντος. Οι περισσότεροι αναλώνονται σε συζητήσεις επί συζητήσεων απλά για να θυμηθούν και να αναπολήσουν προηγούμενες εμπειρίες και καταστάσεις. Λες και δεν υπάρχουν καινούρια πράγματα να κάνεις εκεί έξω.

Αν δεν το έχεις καταλάβει μέχρι τώρα, ο κόσμος έχει την τάση να αναπολεί και να θυμάται το παρελθόν όταν το παρόν του είναι παγιωμένο και αδιάφορο. Είναι αναμενόμενο να συμβαίνει αυτό γιατί αν δεν αισθάνεσαι όμορφα, θα ανατρέξεις σε παλαιότερες καταστάσεις για να βρεις καταφύγιο σε εκείνα τα συναισθήματα.

Πολλές φορές αναπολούμε το παρελθόν γιατί το παρόν δεν μας ικανοποιεί

Πολλές φορές αναπολούμε το παρελθόν γιατί το παρόν δεν μας ικανοποιεί

Πολλές φορές το συναντάς και μέσα στη σχέση σου αυτό. Όταν κάποια στιγμή ένας από τους δύο λέει “Θυμάσαι τι ωραία είχαμε περάσει τότε;” Κάπου εκεί πίσω κρύβεται και το “Γιατί τώρα δεν περνάμε καλά και θα ήθελα να έχουμε αυτό που είχαμε τότε.”

Μπορεί βέβαια σαν διαδικασία να είναι αναμενόμενη αλλά δεν είναι ότι καλύτερο, σαν λύση. Θα ήταν προτιμότερο να βγεις από το συναισθηματικό τέλμα και να αρχίσεις να σκέφτεσαι θετικά, έτσι ώστε να μπεις σε μια διαδικασία αλλαγής.

Για κάποιους ανθρώπους είναι μία έμφυτη διαδικασία που γίνεται ενστικτωδώς. Για άλλους χρειάζεται αρκετό χρόνο καθώς πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης πολλών δεκαετιών.

 

1. Αλλαγή στον τρόπο σκέψης

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να πετύχεις την αλλαγή είναι να αρχίσεις να κάνεις θετικές σκέψεις. Τώρα θα μου πεις “Αλήθεια; Μόνος σου το σκέφτηκες αυτό;”. Βασικά όχι. Είναι μία βασική αρχή σε πολλές σχολές σκέψεις και λέει ότι αν θες να πετύχει μία αλλαγή πρέπει πρώτα να αρχίσεις να την σκέφτεσαι.

Χρειάζεται να αρχίσεις να σκέφτεσαι θετικά έτσι ώστε το μυαλό σου να “ρυθμιστεί” προς αυτό τον τρόπο σκέψης.  Αυτή είναι μία βασική αρχή στο NLP (Νευρο-γλωσσικό Προγραμματισμό). Αν θες να πετύχει, ξεκίνα να σκέφτεσαι σαν πετυχημένος. Είναι βασικό να “ξεγελάσεις” το υποσυνείδητο σου, για να αρχίσει να λειτουργεί προς την κατεύθυνση που θες.

Βρες άτομα με θετική σκέψη

Βρες άτομα που να σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο

2. Συνδέσου με άλλους

Την εκάστοτε χρονική στιγμή, επιλέγουμε να κάνουμε παρέα με άτομα που σκέφτονται και θέλουν τα ίδια πράγματα με εμάς. Είναι μία βασική αρχή στην ανθρώπινη φύση. Γι’ αυτό, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από αυτή για να γνωρίσεις και να ξεκινήσεις να κάνεις παρέα με άτομα που θα σε βοηθήσουν σε αυτή την αλλαγή σκέψης. Ενστικτωδώς θα ψάξεις για κόσμο που σκέφτεται στο ίδιο μήκος κύματος με εσένα, οπότε και θα βρεις υποστήριξη.

 

3. Εξασκήσου στην οπτικοποίηση

Με απλά λόγια, ξεκίνα να δημιουργείς εικόνες και να βλέπεις το αποτέλεσμα που θες να πετύχεις. Είναι μία βασική τεχνική που χρησιμοποιούν όλοι όσοι θέλουν να πετύχουν κάτι. Όσο περισσότερες λεπτομέρειες προσθέτεις στην εικόνα, τόσο περισσότερο πείθεις το μυαλό σου ότι θες να το πετύχεις. Από ένα σημείο και έπειτα, θα σκέφτεσαι ότι το να μην πετύχεις είναι το απρόσμενο.

 

4. Κόψε φόρα για να πας μπροστά

Κάποιες φορές είναι καλό να κάνεις ένα βήμα πίσω και να αναθεωρείς την όλη κατάσταση. Να τσεκάρεις την πραγματικότητα γύρω από αυτό που θες να κάνεις για να δεις που βρίσκεσαι. Άλλες πάλι, είναι καλό να είσαι αφοσιωμένος στη στιγμή και να μην εστιάζεις στο τελικό αποτέλεσμα. Όταν εστιάζεις στη στιγμή, μπλοκάρεις από το μυαλό σου τις αντιξοότητες που σε περιμένουν μέχρι να ολοκληρώσεις αυτό που κάνεις και γλυτώνεις εσωτερική ενέργεια.

 

5. Διάβασε ή γράψε

Η έμπνευση μπορεί να σου έρθει από οπουδήποτε. Μπορεί να διαβάσεις κάτι εντελώς άσχετο αλλά να βρεις εκείνη την μία γραμμή που θα σου δώσει την απάντηση σε αυτό που σε προβλημάτιζε τόσο καιρό.

Το γράψιμο μπορεί να σε βοηθήσει στην οπτικοποίηση και στο να βάλεις σε μία σειρά τις σκέψεις σου και να οργανωθείς. Θα μπορέσεις να αποβάλεις όλα τα αρνητικά συναισθήματα που κουβαλάς μέσα σου και να βρεις έμπνευση από εκεί που νόμιζες ότι δεν σου έχει μείνει καθόλου.

 

6. Απέκτησε ελαστικότητα

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να ανοίγεις δρόμο με το κεφάλι σε κάθε εμπόδιο που συναντάς. Είναι φορές που δεν θα μπορέσεις να περάσεις από μέσα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλό να έχεις ελαστικότητα. Να δεχτείς την κατάσταση ως έχει και να βρεις τρόπους να την ξεπεράσεις από μέσα. Αυτό θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις αντοχή και καθαρή σκέψη μπροστά στις αντιξοότητες.

Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι, ότι κι αν κάνεις, το κάνεις για τον εαυτό σου. Για να γίνεις καλύτερος και να εμπνεύσεις κι άλλους στην πορεία σου.