Home Blog Life Transforming Habits Θέληση – Έχεις αυτό που χρειάζεται;

Θέληση – Έχεις αυτό που χρειάζεται;

Που βρίσκεις τη θέληση;

Κάθε πρωί που ξυπνάς, αρχίζει μία καινούρια ημέρα. Ορίζεις νέους στόχους για την ημέρα, σκέφτεσαι τί θες να κάνεις, τι θες να εκπληρώσεις μέσα σε αυτό το επόμενο 24ωρο, ετοιμάζεσαι και βγαίνεις έξω στον κόσμο για να τον κερδίσεις.

Το ίδιο βράδυ, μπαίνοντας στο σπίτι, αλλάζεις, κάθεσαι στον καναπέ, ανοίγεις την τηλεόραση και όσο παρακολουθείς την «αγαπημένη» σου σειρά, αναρωτιέσαι τί έγινε μέσα στην ημέρα και γιατί τελικά, δεν έκανες τίποτα από αυτά που σκόπευες το πρωί.

 

  • Που είναι η απαραίτητη θέληση για να κάνεις αυτό που σκέφτεσαι εδώ και τόσες ημέρες;
  • Που είναι η θέληση για να ολοκληρώσεις ένα σχέδιο που έχεις ξεκινήσει εδώ και τόσους μήνες;
  • Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που αισθάνεσαι σαν να ζεις την «Ημέρα της Μαρμότας» τα τελευταία χρόνια;

 

Ακούω από πολύ κόσμο, να εκφράζουν την απορία, πως πέρασαν δέκα χρόνια στην ίδια δουλειά χωρίς να το καταλάβουν; Ή πως γίνεται να έχω πέντε χρόνια σχέση και να μην το έχω καταλάβει;

Οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει πότε τελείωσαν το σχολείο, πότε έφτασαν 30 ή 40 και αναρωτιούνται τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια.

 

Εξ ορισμού, η θέληση είναι η πνευματική ενέργεια που πρέπει να καταβάλει κάποιος για να φέρει την αλλαγή και να πετύχει τους στόχους του. Είναι η διάθεση για αλλαγή και βελτίωση.

Που είναι η θέληση, λοιπόν, για να κάνεις όλα εκείνα που ήθελες από μικρός και που ακόμη δεν έχεις καταφέρει να κάνεις;

 

Τί σκοτώνει την επιθυμία;

Αυτό που σκοτώνει την επιθυμία και την θέληση για οτιδήποτε καινούριο, είναι η συνήθεια ή αλλιώς ρουτίνα. Τι είναι η ρουτίνα όμως και γιατί μας επηρεάζει κατά αυτό τον τρόπο;

Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι

Η ρουτίνα σε κρατάει πίσω

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί με ένα όμορφο, μοναδικό τρόπο. Λειτουργεί συμπερασματικά. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται δεδομένα για να τα συνδυάσει και να βγάλει ένα παραγωγικό αποτέλεσμα, όσο το δυνατόν πιο ικανοποιητικό για εσένα ή εμένα. Αυτή η διαδικασία είναι τόσο ισχυρή και αποτελεσματική που ο άνθρωπος είναι διατεθειμένος να αγνοήσει τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα τρίτων, μόνο και μόνο για να δοκιμάσει ο ίδιος και να βγάλει (πολύ πιθανά) το ίδιο ακριβώς συμπέρασμα.

Έτσι, ακόμη και όταν μας λένε ότι το μάτι της κουζίνας καίει και καλό θα ήταν να μην το ακουμπήσουμε, εμείς προκαλούμε το φαινόμενο για να βγάλουμε δικά μας, προσωπικά συμπεράσματα.

Από αυτή τη διαδικασία, το μυαλό βγάζει ένα συμπέρασμα και βάσει αυτού, δημιουργεί μία στρατηγική ή αλλιώς ρουτίνα και την εφαρμόζει. Αυτή η ρουτίνα είναι η πιο απλή, εύκολη και άνετη διαδικασία για να επιβιώσεις και να διατηρήσεις ενέργεια.

  • Σίγουρα, το να κάτσεις στον καναπέ είναι πιο εύκολο από το να πας στο γυμναστήριο.
  • Το να δεις τηλεόραση είναι πιο απλό από το να διαβάσεις ένα βιβλίο.
  • Το να κόψεις το τσιγάρο είναι πιο δύσκολο από το να ανάψεις άλλο ένα.

Σιγά σιγά, πιστεύω αντιλαμβάνεσαι που πάει η κατάσταση.

 

Πως μπορώ να αλλάξω την κατάσταση;

Για να βρεις τη θέληση να αλλάξεις κάποια πράγματα προς το καλύτερο, πρέπει να πας ενάντια στον ίδιο σου τον εαυτό. Να σπάσεις την άνεση της απλής επιβίωσης και να κυνηγήσεις κάτι καλύτερο.

Το μυαλό σου σε προστατεύει. Σχεδιασμένο με αυτό τον τρόπο εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια, θα κάνει ότι περνάει από το «χέρι» του για να σου εξοικονομήσει ενέργεια και να εξασφαλίσει την επιβίωση σου.

Το να ξεπεράσεις αυτή την κατάσταση δεν είναι εύκολη διαδικασία αλλά δεν είναι και ακατόρθωτη.

Θέληση είναι η ικανότητα να κάνεις συγκεκριμένες επιλογές, αγνοώντας τους παράγοντες που σε εμποδίζουν.

Αρχικά πρέπει να  βρεις αυτούς τους παράγοντες, δηλαδή τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις που έχουν διαμορφώσει την μέχρι τώρα κατάσταση σου. Τι σε οδήγησε εδώ και τι σε κρατάει σε αυτή την κατάσταση και έπειτα χρειάζεται να κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να αλλάξεις την κατάσταση.

Αλλαγή

Μπορείς να κάνεις την αλλαγή

 

Πολλοί λένε ότι δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω και έχουν δίκιο. Δεν μπορώ σημαίνει ότι δεν υπάρχει φυσικός τρόπος να καταφέρω κάτι. Για παράδειγμα, δεν μπορώ να σηκώσω 500 κιλά. Σε οτιδήποτε άλλο δεν υπάρχει φυσικός περιορισμός, το μόνο που μας εμποδίζει είναι η θέληση για αλλαγή.

Αν θες κάτι πάρα πολύ, το σύμπαν δεν θα συνωμοτήσει για να στο φέρει στα πόδια σου. Η αποφασιστικότητα, η θέληση και οι ενέργειές σου θα στο φέρουν στην αγκαλιά σου, έτσι όπως το αξίζεις.

Αποφάσισε λοιπόν, τι είναι αυτό που θες στη ζωή σου. Καναπέ και τηλεόραση με τη γνώση ότι κάθε μέρα θα είναι ίδια με την προηγούμενη; Θες να είσαι ένας παντοτινά εγκλωβισμένος Bill Murray ή θες να κάνεις την αλλαγή και να πετύχεις αυτά που πάντα ονειρευόσουνα;

Η επιλογή είναι δική σου.

Αν θέλεις να δημιουργείς και να υιοθετείς με γρήγορο και εύκολο τρόπο, συνήθειες συνεχούς βελτίωσης πάτα το κουμπί!