Home Blog Business Development Τι πρέπει να περιλαμβάνει το Βιογραφικό σου;

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το Βιογραφικό σου;

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το Βιογραφικό σου;

Οι περισσότερες επιχειρηματικές αποφάσεις στηρίζονται σε ψυχρά γεγονότα, οπότε και η απόφαση για πρόσληψη κάποιου, όπως καταλαβαίνεις, δεν διαφέρει και πολύ. Εάν μία επιχείρηση πρόκειται να επενδύσει χρόνο και πόρους για την απασχόλησή σου, θα χρειαστεί και κάποιες ενδείξεις για τις ικανότητές σου. Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό το Βιογραφικό σου να περιλαμβάνει αυτά που προσπαθεί να καταλάβει ο recruiter.

Άλλωστε όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι πολύ χρήσιμο να μπορείς να δεις την διαδικασία από την πλευρά αυτού που θα κάνει την πρόσληψη, ώστε να κατανοήσεις τι θέλει να μάθει διαβάζοντας το βιογραφικό σου. Αυτά που πρέπει να περιλαμβάνει το Βιογραφικό σου λοιπόν για να δώσεις σαφήνεια στην υποψηφιότητά σου και να προσληφθείς είναι τα ακόλουθα:

Τη θέση σου στην ιεραρχία


Προκειμένου ο υπεύθυνος προσλήψεων να σε συμπεριλάβει στο δυναμικό της επιχείρησης, είναι σημαντικό να καταλάβει που μπορεί να σε τοποθετήσει εντός της ομάδας του. Είτε βρίσκεσαι στην κορυφή ενός μεγάλου team και επιβλέπεις πολύπλοκες διαδικασίες, είτε κατευθύνεις μια μικρή ομάδα, είτε δουλεύεις μόνος και ανεξάρτητος, πρέπει να καταστήσεις τη θέση σου σαφή. Βεβαιώσου λοιπόν ότι περιγράφεις σε ποιον αναφέρεσαι, αν μανατζάρεις συναδέλφους και ποιοι άνθρωποι βασίζονται σε εσένα.

Με ποιους αλληλεπιδράς


Η ανθρώπινη αλληλεπίδραση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε κάθε επιχείρηση, όποτε θες να δείξεις ότι είσαι άνετος στην επαφή σου με τους άλλους ανθρώπους.

Άλλωστε οι περισσότερες θέσεις εργασίας απαιτούν να αλληλεπιδράς με ένα μεγάλο εύρος ανθρώπων, οπότε το βιογραφικό σου πρέπει να αναδεικνύει την ικανότητά σου αυτή. Περιέγραψε ακριβώς με ποιους αλληλεπιδρούσες σε προηγούμενες εργασίες σου (παραδείγματος χάριν, πελάτες, προμηθευτές, διευθυντές και διοίκηση, αρχές κλπ) για να επιδείξεις τις επαγγελματικές κοινωνικές δεξιότητές σου. Αυτός που σου παίρνει τη συνέντευξη θέλει να έχει ενδείξεις ότι μπορείς να χτίσεις ισχυρές εργασιακές σχέσεις και να τις χρησιμοποιήσεις για να προσφέρεις αξία στη νέα εταιρία.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το Βιογραφικό σου;

Εξειδικευμένη τεχνογνωσία που έχεις


Η τεχνολογία χρησιμοποιείται παντού πια, είτε πρόκειται για εξειδικευμένες εφαρμογές στον υπολογιστή (πχ γραφιστικές εφαρμογές, γλώσσες προγραμματισμού, λογιστικά προγράμματα κλπ), είτε για βιοτεχνικά και βιομηχανικά μηχανήματα και οχήματα. Οι περισσότερες εργασιακές θέσεις λοιπόν, απαιτούν κάποιου είδους γνώση σε κάποιο εργαλείο και οι εργοδότες ενδιαφέρονται να καταλάβουν για την ικανότητά σου να χρησιμοποιήσεις τα συστήματά και τον εξοπλισμό της επιχείρησης. Οπότε, είναι σημαντικό να περιγράψεις λεπτομερώς ποια εργαλεία μπορείς να χρησιμοποιήσεις και να αξιοποιήσεις στα ζητούμενα πλαίσια.

Ποιοι είναι οι ρόλοι που έχεις επιτελέσει


Η δουλειά που παράγεις θα διαφέρει δραματικά ανάλογα με τη φύση της εργασίας σου. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε από reports του Excel, ολόκληρες ιστοσελίδες, φυσικά προϊόντα, όπως κατασκευές, τρόφιμα κλπ. Οποιουδήποτε είδους δουλειά και να δημιουργείς, είτε είναι τελικό προϊόν/ υπηρεσία, είτε ενδιάμεσο προς αξιοποίηση από άλλους συναδέλφους, συμπεριλάβε το στο Βιογραφικό σου, αναδεικνύοντας κυρίως την αξία που προσφέρεις στην εταιρία.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί ο εργοδότης να αντιληφθεί τι ακριβώς έκανες στις προηγούμενες θέσεις σου. Για αυτό είναι καλό να περιγράψεις τις κύριες αρμοδιότητες που είχες ώστε να μπορεί αυτός που διαβάζει το βιογραφικό σου να αντιληφθεί γρήγορα με τι ασχολούσουν.

Σε τι είδους εταιρίες έχεις απασχοληθεί


Αν και θα έπρεπε να είναι προφανές, ελάχιστοι υποψήφιοι επεξηγούν ικανοποιητικά στο βιογραφικό τους σε τι είδους εταιρίες έχουν απασχοληθεί. Προτού εξηγήσεις τα του ρόλου που είχες, είναι σημαντικό να μπορεί αυτός που διαβάζει το βιογραφικό σου να καταλάβει για τι είδους εταιρία δούλεψες και τι ακριβώς κάνει.

Ασφαλώς ο βαθμός τις λεπτομέρειας που θα χρειαστεί εξαρτάται από το πόση γνωστή είναι ήδη η επιχείρηση. Αν έχεις προϋπηρεσία σε μια μεγάλη και γνωστή εταιρία τότε δεν χρειάζονται λεπτομέρειες για τον ίδιο τον εργοδότη, παρά μόνο για το τμήμα και τον ρόλο σου. Αν όμως πρόκειται για μια μικρότερη επιχείρηση, το να αναφέρεις απλά τον Διακριτικό της Τίτλο από μόνο του δεν αρκεί.

Επισημαίνοντας τα παραπάνω στο Βιογραφικό σου, θα αναδείξεις την αξία σου και θα αυξήσεις σημαντικά τις πιθανότητές σου να προκληθείς σε Interviews. Σε περίπτωση που θες να «σκανάρουμε» το Βιογραφικό σου μαζί ή να το συνθέσουμε εξαρχής, επικοινώνησε μαζί μας.

 

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.