Home Blog Emotional mastery Τι σκέφτεται αυτός που σου παίρνει συνέντευξη;

Τι σκέφτεται αυτός που σου παίρνει συνέντευξη;

Τι σκέφτεται αυτός που σου παίρνει συνέντευξη;

Αν και η συνέντευξη είναι το δυσκολότερο μέρος κάθε αναζήτησης εργασίας,  αντιμετωπίζεται συχνά ως η τέλεια ευκαιρία για να δείξεις τον καλύτερο εαυτό σου και τις ικανότητές σου. Και όντως είναι. Στην πραγματικότητα όμως συνήθως είναι και ο καιρός που παρατηρείς τον εαυτό σου να είναι περισσότερο νευρικός. Και όσο αρχίζεις να αγχώνεσαι, είναι εύκολο να αποσπασθείς από το στυλ και το ρυθμό αυτού που σου παίρνει συνέντευξη. Παρ’ όλα αυτά το μυστικό της επιτυχίας έγκειται σε περισσότερα από το να διατηρήσεις απλά την ψυχραιμία σου.

Προκειμένου να κάνεις την καλύτερη δυνατή εντύπωση,  είναι σημαντικό να κατανοήσεις τι αναζητάει αυτός που παίρνει τη συνέντευξη. Με αυτό κατά νου, ιδού οι τρεις πιο σημαντικές ερωτήσεις που θα θελήσει να απαντήσει ο συνεντευξιάζων μόλις καθίσεις απέναντί του.

 

Ταιριάζεις εδώ;

Ο άνθρωπος που σου παίρνει τη συνέντευξη θα προσπαθήσει να σε φανταστεί στον ρόλο που περιγράφεται στη θέση εργασίας, να δουλεύεις μαζί με την τρέχουσα ομάδα, σκεπτόμενος πόσο καλά θα μπορούσες να ταιριάξεις εκεί. Για αυτό το λόγο χρειάζεται να δείξεις πόσο πολύ θα ταίριαζε η προσωπικότητά σου εκεί.

Όπως μπορείς εύκολα να καταλάβεις, μία startup με πέντε εργαζόμενους είναι πολύ διαφορετική από μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση ή από μία κλασική επιχείρηση των 200 εργαζομένων, κάτι που με λίγη έρευνα για την εταιρία μπορείς να έχεις διαπιστώσει από πριν. Ωστόσο, ακόμα και με πρωτύτερη έρευνα, δεν είναι πάντα δυνατό να αποκτήσεις μια ακριβή ιδέα της κουλτούρας της επιχείρησης μέχρι την καθαυτό συνέντευξη.

Την ημέρα της συνέντευξης πέρνα ορισμένα λεπτά «εισπνέοντας» την εργασιακή ατμόσφαιρα. Είναι τα γραφεία ζωντανά με θόρυβο και ανθρώπους να μπαινοβγαίνουν μιλώντας ανεπίσημα και χαλαρά; Ή είναι πιο ήσυχα με μια πιο εστιασμένη και σιωπηλή ενέργεια; Έπειτα αξιολόγησε πως συνδιαλέγεται μαζί σου ο συνεντεξιάζων. Ακολουθεί ένα πιο επίσημο τρόπο συνέντευξης ή σου λέει ιστορίες για την εταιρία του και είναι πιο ομιλητικός; Μόλις το διαπιστώσεις, στόχευσε στο να καθρεφτίσεις τη συμπεριφορά του.

Ενώ πάντα πρέπει να είσαι επαγγελματικός στον τρόπο που παρουσιάζεσαι, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω θα έχεις μια καλή ιδέα για το ποιες πλευρές της προσωπικότητάς σου πρέπει να τονίσεις. Και φυσικά μην παραλείψεις να σκεφτείς κατά πόσο ο ρόλος σου ταιριάζει στην ομάδα. Αν, για παράδειγμα, είσαι ντροπαλός σε μια συνέντευξη για έναν ρόλο συντονιστή, τότε ο συνεντευξιάζων μπορεί να αρχίσει να αναρωτιέται για την ικανότητά σου να αναλάβεις ηγεσία.

Τι σκέφτεται αυτός που σου παίρνει συνέντευξη;

 

Ταιριάζεις με το βιογραφικό που έστειλες;

Μέχρι αυτό το σημείο, ο συνεντευξιάζων ήδη αρχίζει να υποθέτει ότι θα ταίριαζες καλά στον ζητούμενο ρόλο, όμως πρέπει να τον βοηθήσεις να συνεχίσει να το σκέφτεται αυτό. Έχε υπόψη ότι αυτός που σου παίρνει τη συνέντευξη περιμένει από εσένα όχι μόνο να δείξεις ότι το Βιογραφικό σου είναι αληθινό, αλλά και να αναδείξεις περαιτέρω το δυναμικό που θα φέρεις στην εταιρία.

Πριν τη συνέντευξη, δες το βιογραφικό σου σημείο – σημείο και θυμήσου περιστατικά και γεγονότα που θα σε βοηθήσουν να αναδείξεις καλύτερα κάθε ισχυρισμό που περιέχει. Έχοντας αυτά τα λεπτομερή παραδείγματα κατά νου, θα είσαι σε καλύτερη θέση να εξηγήσεις πως οι εμπειρίες σου θα σε βοηθήσουν σε αυτό τον εργασιακό ρόλο.

 

Έχεις ότι χρειάζεται;

Αυτός που σου παίρνει τη συνέντευξη θα επιδιώξει να διαπιστώσει επιπλέον πόσο καλά κατανοείς τη φύση της θέσης και αυτά που θα αναμένει η διεύθυνση της εταιρίας από εσένα.

Ως μέρος της έρευνάς σου, παρακολούθησε συνεντεύξεις και άρθρα των ανθρώπων του κλάδου, σχετικά με την καθημερινότητά τους, και λάβε υπόψη σου προκλήσεις και καταστάσεις που αντιμετωπίζουν. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις μια καλή ιδέα για το τι μπορείς να περιμένεις σε αυτή τη θέση. Στη συνέντευξη, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να ταιριάξεις αυτά τα δεδομένα με συγκεκριμένα παραδείγματα από την εμπειρία σου.

Φυσικά δεν παίζει ρόλο μόνο αυτό που λες. Χρησιμοποίησε τη συνέντευξη σαν μια ευκαιρία να δείξεις από πρώτο χέρι ότι έχεις τις ζητούμενες ικανότητες.  Για παράδειγμα, αν η εργασία αφορά σχέσεις με μεγάλους πελάτες, φρόντισε να φανεί ότι έχεις αυτοπεποίθηση, αλλά και ότι είσαι προσηνής. Ή αν ο ρόλος απαιτεί από εσένα να ακούς τους πελάτες και να βοηθάς με τα αιτήματά τους, δείξε στον συνεντευξιάζοντα την προσοχή σου στη λεπτομέρεια, αναφέροντας ξανά κάτι που είπε κατά τη συνέντευξη. Είναι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

Επιπλέον, αυτός που σου παίρνει τη συνέντευξη θα χρησιμοποιήσει τον χρόνο της συνέντευξης για να αξιολογήσει το πόσο καιρό φαίνεται ότι θα μείνεις στην εταιρία. Δεν θα θέλει να επενδύσει χρόνο (και πόρους) σε κάποιον που δείχνει ότι θα θελήσει να φύγει μόλις λίγους μήνες πιο μετά, μόλις μια νέα ευκαιρία εμφανιστεί. Οπότε αν έχεις ιστορικό συχνών αλλαγών ή έχεις πολύ υψηλότερα προσόντα, μην αφήσεις τον συνεντευξιάζοντα να καταλήξει σε αρνητικά συμπεράσματα. Να είσαι έτοιμος από μόνος σου να απαντήσεις σε αυτούς τους ενδοιασμούς και να εξηγήσεις γιατί αυτή η δουλειά είναι διαφορετική.

Κάθε συνέντευξη είναι διαφορετική, αλλά αν δώσεις χρόνο για να δεις τα πράγματα μέσα από τα μάτια του συνεντεξιάζοντα και λάβεις υπόψη σου τι είναι αυτό που ζητάει και σκέφτεται, θα είσαι στο δρόμο για την επιτυχία. Εμείς, από την πλευρά μας, είμαστε στη διάθεσή σου για να σε βοηθήσουμε

 

 

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.