Home Blog Self Innovation Το Facebook στα Μπλε: Η Ψυχολογία του Χρώματος στην Διαφήμιση

Το Facebook στα Μπλε: Η Ψυχολογία του Χρώματος στην Διαφήμιση

ψυχολογία χρώματος.

Πιστεύεις πως τα χρώματα που επιλέγει η κάθε μάρκα είναι μια τυχαία επιλογή; Αν ναι, τότε χρειάζεται να διαβάσεις παρακάτω γιατί η ψυχολογία χρώματος έχει διαφορετική άποψη!

Μπορεί να μην το έχεις ακούσει ξανά αλλά σύμφωνα με τον The New Yorker, ο δημιουργός του Facebook, Mark Zucherberg, επέλεξε το χρώμα μπλε πολύ απλά γιατί δεν μπορεί να δει τα χρώματα κόκκινο και πράσινο.

Ακόμα και να είναι απλά μια φήμη, σίγουρα δεν είναι και η πιο επιστημονική εξήγηση που θα περίμενες. Όμως, θα εντυπωσιαστείς από το πως η ψυχολογία χρώματος επηρεάζει τις επιλογές που κάνουμε ως καταναλωτές.

Έτσι και αλλιώς, η οπτική αίσθηση είναι πανίσχυρη. Από την αρχή της Ιστορίας, τα χρώματα και τα σύμβολα ήταν πάντα δίπλα μας ακόμα και όταν δεν γίνονταν αισθητά από το αδύναμο συνειδητό μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το 90% των προσπαθειών για την δημιουργία μια νέας μάρκας, αφιερώνεται στην ψυχολογία χρώματος!

Ποιο Χρώμα δημιουργεί τα Κατάλληλα Συναισθήματα

Η ψυχολογία χρώματος στην διαφήμιση.

Το κάθε χρώμα έχει την δική του ομορφιά αλλά και χρησιμότητα. Το κόκκινο για παράδειγμα είναι ιδανικό για πωλήσεις. Το ξεχωριστό αυτού του χρώματος είναι πως ενισχύει την παρόρμηση να κινηθούμε άμεσα.

Από την άλλη, το μαύρο αντιστοιχεί σε διαφορετικού είδους συναισθήματα. Υποδηλώνει δύναμη γι’ αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται κατά κόρον σε πολυτελή προϊόντα.  Ακόμα, η ψυχολογία χρώματος έχει προχωρήσει αρκετά. Μελέτες, η μια μετά την άλλη, υποδεικνύουν πως διαφορετικά είδη χρώματος επηρεάζουν διαφορετικά τις γυναίκες απ’ ότι τους άνδρες.

Τα στατιστικά δείχνουν πως οι γυναίκες έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στο μπλε, το μωβ και το πράσινο. Αντιθέτως, δεν προτιμούν ιδιαίτερα το πορτοκαλί, το καφέ και το γκρι.

Οι άνδρες με την σειρά τους έχουν την δική τους γκάμα χρώματος. Προτιμούν το μπλε, το πράσινο και το μαύρο ενώ δεν δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε προϊόντα που έχουν χρώμα καφέ, πορτοκαλί και μωβ.

Η επιλογή του πράσινου χρώματος δεν είναι τυχαία και από τα δύο φύλλα. Ενεργοποιεί το νόημα στο μυαλό μας πως υπάρχει συσχετισμός μεταξύ προϊόντος και φύσης ή περιβάλλοντος. Ακόμα, είναι ένα χρώμα που βλέπουμε συνεχώς αφού το συναντάμε σε κάθε φανάρι!

Μια από τις μεγαλύτερες μάρκες Παγκοσμίως, η Lenovo, στο παρακάτω διαφημιστικό της Logo χρησιμοποιεί πανέξυπνα την δύναμη του χρώματος.

ψυχολογία χρώματος.

Η δύναμη του χρώματος

Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι πραγματικά καταπληκτική. Θα μπορούσαμε να πούμε πως συνδυάζει σχεδόν τα πάντα. Από την μια, απευθύνεται σε έναν άνθρωπο απλό, σαν εσένα. Μέσα σε έναν χώρο εργασίας όπου δεν είναι υπερσύγχρονος, αλλά ταυτόχρονα παραπέμπει σε κάποιο σχεδιαστήριο, υπάρχει ένας υπολογιστής! Το παλιό συναντά το σύγχρονο.

Παρακολούθησε την εικόνα και κάνε ένα πείραμα με τον εαυτό σου. Ποια σημεία της τραβούν περισσότερο την προσοχή σου;

Ενώ ο σχεδιαστής κρατά στα χέρια του κάποια κομμάτια υφάσματος(το μυαλό μας εμπλέκεται περισσότερο με την εικόνα μιας διαφήμισης όταν τα άτομα σε αυτήν εργάζονται) τα οποία όλως τυχαίως είναι χρώματος μωβ, μπλε, μαύρο, σου αφήνει το μήνυμα:

Κάνε κάτι με τα γυμνά, ψηφιακά σου χέρια!

Εντελώς τυχαία, η Lenovo το διάστημα 2012-13 είχε έσοδα 33, 87 δισεκατομμύρια. Το διάστημα 2013-14 είχε αύξηση στα 38, 71 δις!

Το Πείραμα με το Κόκκινο Κουμπί

Για να καταλάβεις στην πράξη την δύναμη του χρώματος στην διαφήμιση, απλά παρατήρησε τα αποτελέσματα του παρακάτω πειράματος.

Σε ένα από τα διασημότερα sites πωλήσεων online προϊόντων έκαναν το εξής πείραμα. Για ένα διάστημα, ενώ παρουσίαζαν το προϊόν τους, είχαν ακριβώς από κάτω ένα κουμπί που έγραφε Get Started Now! Στην πρώτη περίπτωση το κουμπί ήταν πράσινο και στην δεύτερη κόκκινο.

Φαντάζεσαι τα αποτελέσματα; 21% περισσότεροι άνθρωποι πάτησαν το κουμπί με το χρώμα κόκκινο. Μπορεί να ακούγεται παράξενο πως μια απλή αλλαγή χρώματος έκανε τόσο μεγάλη διαφορά, αλλά τελικά όλα καταλήγουν στα συναισθήματα.

Το κόκκινο επικοινωνεί ενθουσιασμό, πάθος και προειδοποίηση. Από μεριάς εξελικτικής ψυχολογίας το χρώμα κόκκινο επικοινωνεί δύναμη, επιθετικότητα και ισχύ.

Σίγουρα η ψυχολογία χρώματος από μόνη της δεν φέρνει πωλήσεις ούτε επηρεάζει τον καταναλωτή. Όμως, σε μια κοινωνία όπου τα ερεθίσματα δεν σταματούν, το μυαλό μας κάποια στιγμή θα σπάσει και θα υποκύψει.

Το 75% των μολυβιών που πωλήθηκαν το 2014 στην Αμερική είναι κίτρινα! Το χρώμα κίτρινο είναι ψυχολογικά το πιο χαρούμενο χρώμα.

Ο σύγχρονος καταναλωτής δεν θέλει δέσμευση, θέλει ποσότητα και απλότητα. Όταν το κάθε δευτερόλεπτο πραγματοποιείται ένας αγώνας για το ποια μάρκα θα τραβήξει πιο γρήγορα την προσοχή σου, όλα παίζουν ρόλο. Με ένα κλικ έχουμε στα πόδια μας ολόκληρα πολυκαταστήματα και η απόσταση που μας χωρίζει τώρα πια από το επόμενο προϊόν δεν μετριέται σε χιλιόμετρα αλλά σε δευτερόλεπτα φόρτωσης μιας σελίδας.

Αν περιμένεις παραπάνω από 3,5 δευτερόλεπτα να φορτώσει ένα site, οι πιθανότητες να το παρατήσεις αυξάνονται στο 20%. Αν η αναμονή παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, τότε η ψυχολογία χρώματος δεν περνά απαρατήρητη. Ο νέος χωροχρόνος που στήσαμε απαιτεί τα πάντα να κινούνται γρήγορα. Ακόμα και οι επιθυμίες μας.

Η οθόνη του υπολογιστή σου είναι ένας μικρόκοσμος όπου όλα είναι πιθανά. Και τα χρώματα δεν θα μπορούσαν να λείψουν από αυτόν.

Η νέα γενιά έχει κυβερνοκουλτούρα. Ακόμα και αν δεν ξέρει πότε και γιατί την απέκτησε.

 

Χρήστος Παπανίκας