Home Blog Business Development Total Makeover : Άλλαξε το πως σε βλέπουν στο γραφείο

Total Makeover : Άλλαξε το πως σε βλέπουν στο γραφείο

Σήμερα ξαναπαίρνεις την πορεία της καριέρας σου στα χέρια σου. Το πως σε βλέπουν στο γραφείο αλλάζει θετικά!

Η καριέρα σου έχει σημασία. Κυρίως για σένα. Η πορεία της και η εξέλιξή της, είναι στις πρώτες σκέψεις του μυαλού σου σχεδόν καθημερινά. Επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή σου και σε σημαντικό βαθμό τις ζωές των ανθρώπων που επιλέγεις δίπλα σου. Δεν μπορείς να την αφήνεις απροστάτευτη.

Σκέψου τον εαυτό σου ως έναν οδηγό, το γραφείο που εργάζεσαι ως έναν δρόμο και την καριέρα σου ως το όχημα που εσύ οδηγείς πάνω σε αυτό το δρόμο. Που και που βλέπεις κακοτεχνίες, λακούβες ή εμπόδια, λογικά θα κάνεις το όχημα να στρίψει ελαφρώς, ώστε να τα αποφύγεις και θα επανέλθεις στην πορεία. Αν δεν τα αποφύγεις το όχημα θα έχει φθορά. Αν στρίψεις πολύ χωρίς να το επαναφέρεις, αυτό θα βγει από το δρόμο του. Αν σε πάρει ο ύπνος στο τιμόνι θα γίνουν ένα από τα δύο προαναφερόμενα. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να είσαι έτοιμος.

 

Δεν φταις πάντα εσύ.

Καμιά φορά, στη καριέρα μας, συμβαίνουν καταστάσεις που αλλάζουν τα δεδομένα. Μπορεί να ξεκίνησες σε ένα νέο γραφείο, μια νέα δουλειά, με αισιοδοξία και βλέψεις αλλά βλέπεις ότι δεν σου βγαίνει. Μπορεί να φοβήθηκες κάτι κάποια στιγμή και να αντέδρασες αντανακλαστικά με τέτοιο τρόπο ώστε πλέον όλοι να σε κοιτούν κάπως περίεργα και το νιώθεις στον αέρα. Μπορεί να έχεις αφήσει να θεωρούν ότι δεν είσαι για αυτό που γίνεται εκεί μέσα ή ακόμα και ότι δεν έχεις τις αναγκαίες ικανότητες γιατί ενδεχομένως δεν δουλεύεις με τον ίδιο τρόπο ή με το ρυθμό των άλλων. Μπορεί να έκανες λάθη ή να μη χειρίστηκες ως έπρεπε ορισμένες καταστάσεις. Και όλα αυτά, μπορεί να μην είναι απολύτως δικιά σου ευθύνη. Ίσως πέρναγες μια δύσκολη περίοδο, ίσως ο προϊστάμενός σου είναι κακός ηγέτης, ίσως η δουλειά άλλαξε απίστευτα γρήγορα για εσένα και ίσως να φταίει η κακή εκπαίδευση ή το κακό timing. Κάποια, τα περισσότερα ή και όλα από αυτά που συνέβησαν δεν είναι δικιά σου ευθύνη και το καταλαβαίνω. Αυτό που πρέπει να καταλάβεις όμως είναι πως η ευθύνη της πορείας της καριέρας σου, είναι απολύτως δικιά σου – και κάποιες φορές αυτό είναι λυτρωτικό. Όμως όλα τα παραπάνω την επηρεάζουν αρνητικά. Γιατί κανείς δεν θα δώσει την ευκαιρία για κάτι παραπάνω στον άνθρωπο του γραφείου που δεν κάνει ή δεν μπορεί ή έτσι νομίζουν όλοι.

 

Αλλάζεις.

Από σήμερα κάποιες καταστάσεις αλλάζουν. Σταματάς να τους αφήνεις να σε θεωρούν το μαύρο πρόβατο στην εταιρεία και στο γραφείο. Σταματάς την πεποίθησή τους ότι δεν είσαι ικανός για το καλύτερο. Σταματάς αυτό το απίστευτα αρνητικό κλίμα που υπάρχει στον αέρα για σένα στη δουλειά. Σταματάς απλά να υπάρχεις. Σήμερα παίρνεις το τιμόνι στα χέρια σου και το κρατάς σφικτά. Σήμερα αποκτάς τον έλεγχο της καριέρας σου ξανά. Ξεκινάς να δουλεύεις μεθοδικά. Με στόχο. Με απόδοση. Με όρεξη. Με όνειρα. Και εγώ είμαι εδώ για να σου δώσω μερικά εργαλεία που θα σου φανούν χρήσιμα.

1) Αδιαφόρησε για τις προυπάρχουσες απόψεις. Προς Θεού, αυτό το άρθρο αλλά και αυτό το site δεν θα ήθελε να δίνεις σημασία στο τι κάνουν ή λένε οι υπόλοιποι. Αν η Apple έδινε σημασία στο τι κάνει η Samsung, δεν θα γινόταν Apple. Αν το HumanAdvanced.com έδινε σημασία στο τι κάνουν τα άλλα sites ίσως να μη το διάβαζες τώρα. Θα κάνεις τις αλλαγές για σένα και την καριέρα σου. Αν δίνεις σημασία τώρα και η κατάσταση είναι άσχημη μόνο αρνητικά μπορεί να σε επηρεάσει. Σταμάτα να το σκέφτεσαι. Έτσι και αλλιώς γρήγορα θα τους αλλάξεις την γνώμη.

2) Αλλάζεις Mindset. Αρχικά οφείλεις να το πιστέψεις εσύ. Αν το πιστέψεις εσύ θα το εκπέμπεις. Δεν χρειάζεται να το συζητάς. Αλλά μπορείς με μερικά πολύ απλά πράγματα να το κάνεις γνωστό. Αν αύριο Δευτέρα πας στο γραφείο με αέρα στελέχους και ντύσιμο και ματιά αντίστοιχη η αλλαγή θα είναι εμφανέστατη στην αύρα σου πίστεψέ με. «Μα καλά, αν πάω αύριο με πουκάμισο, ενώ πάω με φόρμα κάθε μέρα, δεν θα φανεί περίεργο στους άλλους;» Σε παραπέμπω στο ένα. Και αν τους φανεί περίεργο τι θα γίνει; Ποτέ δεν είσαι overdressed με ένα πουκάμισο ή ένα σακάκι. Και στο κάτω κάτω, δεν θα δεις ποτέ ένα σημαντικό στέλεχος με φόρμα. Οπότε άστην για το γυμναστήριο.

3) Ο προϊστάμενός σου, είναι σύμμαχός σου. Θα το λέμε συνέχεια σε αυτό το site. Ο προϊστάμενός σου θέλει να πηγαίνεις καλά. «Μα με χαντακώνει συνέχεια». Ακόμα και αν το κάνει τώρα, πρακτικά αν αλλάξεις και δουλεύεις καλύτερα ή με τον τρόπο που θέλει τότε θα καταλάβει από τους πρώτους ότι άλλαξες. Ακόμα και αν είναι μικρόψυχος, θα θέλει να δείξει στους ανώτερούς του ότι υπό την δικιά του επίβλεψη, εσύ έγινες καλύτερος. Ζήτα του νέα καθήκοντα, περισσότερα έργα, δείξε συμμετοχή και ενδιαφέρον για τη πορεία του τμήματος ή του γραφείου. Ζήτα να σε δοκιμάσει. Και αν δεν είσαι σίγουρος, προσποιήσου μέχρι να το πετύχεις. Τι έχεις να χάσεις;

4) Μίλα με τους συναδέλφους σου. Ο προϊστάμενος, να ξέρεις, παίρνει feedback από τους συνεργάτες του. Αν το κλίμα το δημιουργούν οι τελευταίοι, τότε μέσω του feedback τους θα το αλλάξεις. Μίλα μαζί τους, γίνε πιο κοινωνικός, άρχισε να ενδιαφέρεσαι για το πώς πάει το έργο τους. Άρχισε να προσφέρεσαι για βοήθεια και ακόμα και αν δεν θέλουν, πίεσε. Πες: «Έλα για μένα δεν είναι τίποτα αυτό γιατί το έχω ξανακάνει τότε» και ας μη ξέρεις τίποτα. Κάτσε 1-2 ώρες παραπάνω στο γραφείο να βοηθήσεις ένα νέο συνάδελφο ή στα δύσκολα έναν παλιό. Δημιούργησε σύνδεση μαζί τους βρίσκοντας με διακριτικό τρόπο κοινά στοιχεία και σε μερικούς μπορείς να πεις ότι, την έχεις δει διαφορετικά και ήρθε η ώρα να αποδώσεις στο βαθμό που μπορείς γιατί βλέπεις ότι σου αρέσει και πως γίνεται δουλειά που είναι χρήσιμη για τους πελάτες σας.

 Και μη δανείζεσαι το γάλα τους, χωρίς την έγκρισή τους. Δεν βοηθάει.

5) Αξιοποίησε τους πελάτες σου. Κάνε κάτι εξαιρετικά καλό για έναν πελάτη σας – ειδικώς στον καλύτερό σας- και φρόντισε να το μάθουν όσοι πρέπει. Ανέβασε την ποιότητα εξυπηρέτησης και ενασχόλησης σε υψηλότερο βαθμό με όλους τους υπόλοιπους που τυχαίνει να μιλήσεις. Φρόντισε να το κάνεις γνωστό. Να σε ακούνε που εξυπηρετείς στο τηλέφωνο, να βλέπουν κάποια email σου ή να ζητάς από το τμήμα loyalty να στείλουν ένα δώρο στον πελάτη αυτόν γιατί έγινε αυτό το λάθος από το άλλο τμήμα και ίσως θα θέλαμε να φτιάξουμε την εμπειρία του πελάτη με την εταιρεία μας.

6) Φρόντισε να πουλάς την δουλειά σου. Για κάθε τι θετικό που γίνεται, βρες έναν έντεχνο τρόπο να το περνάς σε όσους πρέπει. Με την μεταμφίεση του ότι ζητάς feedback και την γνώμη τους, δείξε τους αυτό το θετικό που έγινε ή ετοιμάζεις. Σε κάποια emails κάνε κάποιους ανθρώπους κοινοποίηση ώστε να λαμβάνουν γνώση.

7) Κάνε καταγραφή στην αλλαγή. Κάθε τι που άλλαξε σε σένα πρέπει να το ξέρεις και να το θυμάσαι. Τα στατιστικά σου, τα νούμερα, την τυπικότητα στο ωράριο, τα μικρά και τα ασήμαντα. Ακόμα και αν δεν το δουν οι άλλοι, σε 6 μήνες από σήμερα, σίγουρα θα γίνει μια κουβέντα με τον προϊστάμενό σου. Είτε αφορά αξιολόγηση, είτε αύξηση, είτε μια κουβέντα απλή για να δούμε πως πάμε, ακόμα και αν δεν το έχει δει αυτός, θα φροντίσεις να του το αναδείξεις. Και πίστεψέ με. Θα είναι σημαντικό. Γιατί παραπέμπει άμεσα σε ανθρώπους που δουλεύουν σε υψηλό επίπεδο, καθώς οι μόνοι που συστηματικά παρακολουθούν τις προσωπικές τους επιδόσεις και δουλεύουν για αυτές είναι οι επαγγελματίες πρωταθλητές.

8) Να είσαι τυπικός. Η τυπολατρεία δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν και φυσικά κάποιες φορές δημιουργεί προβλήματα. Ενώ παραμένεις ευέλικτος, φρόντισε να τηρείς κάποιους κανόνες. Απλά πράγματα. Όπως η ώρα προσέλευσης, ένα καλημέρα σε όποιον συναντάς, τα deadlines, κάποιες ευχές σε γιορτές, το «καλή συνέχεια» σε όσους συνεχίζουν τη δουλειά όταν σχολάς. Τηρώντας τους κανόνες του παιχνιδιού, δείχνεις ότι θες να είσαι μέσα και να παίζεις. Αν δεν τους τηρείς, προφανώς δεν θέλεις να παίξεις. Και όταν ήμαστε παιδιά, κανείς δεν καλούσε για μπάλα, το παιδί της γειτονιάς που δεν ήθελε να παίξει.

Σίγουρα μετράει η πρώτη εικόνα και για να αλλάξεις την εντύπωση που έχει αποτυπωθεί σε κάποιους ανθρώπους, χρειάζεται χρόνος, επιμονή και μεθοδικότητα. Αλλά αν δεν το κάνεις εσύ, δεν θα το κάνει κανείς για σένα. Και φυσικά πάντα, υπάρχει περίπτωση, το «όχημα» να μη σου πάει. Αλλά ας το αποφασίσεις εσύ για σένα και όχι άλλοι εκ μέρους σου!

Αν είσαι στέλεχος και έχεις θέματα στο γραφείο, μπορείς να έρθεις σε επαφή μαζί μας.

Αν οι φήμες στο γραφείο δεν σε αφήνουν να κάνεις σωστά τα παραπάνω δες εδώ. Για το πως θα πάρεις προαγωγή ρίξε μια ματιά εδώ. Αν τελικά αποφασίσεις να αλλάξεις καριέρα η google σε περιμένει.