Home Blog Life Transforming Habits Βάλε Φωτιά στον Μήνα: 30 Προκλήσεις σε 30 Ημέρες

Βάλε Φωτιά στον Μήνα: 30 Προκλήσεις σε 30 Ημέρες

προκλήσεις και επιτυχία.

Την μετριότητα δεν την θέλει κανείς. Ακόμα και όταν συμβιβαζόμαστε με τα λίγα, η αίσθηση πως μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μας κυνηγά σαν σκιά. Όμως, ήρθε η ώρα για νέες προκλήσεις και η στιγμή που ο μήνας σου θ’ αποκτήσει διαφορετικό νόημα.

Οι περισσότεροι θέλουν να τοποθετούν προκλήσεις στον εαυτό τους όπου είναι τόσο δύσκολες που στο τέλος τα παρατάνε στο μέσο της διαδρομής. Παρατηρώ συνεχώς ανθρώπους να θέτουν στόχους που απλά δεν μπορούν να πετύχουν.

Το να ελπίζεις πως ένας στόχος θα πραγματοποιηθεί απέχει τεράστια απόσταση απ’ τον να τον φέρεις απ’ την σφαίρα της φαντασίας στην πραγματικότητα. Όμως τι θα συνέβαινε αν ξεκινούσες ένα απίστευτο παιχνίδι με τον εαυτό σου;

Έχεις 30 ημέρες και 30 προκλήσεις για να φέρεις εις πέρας. Δεν χρειάζονται χρήματα, ατσάλινη θέληση ούτε να βάλεις μπρος ν’ αλλάξεις για πάντα την ζωή σου. Έτσι κι αλλιώς, έχει αποδειχθεί πως οι μεγαλύτερες υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας είναι αυτές που ξεφτίζουν πιο γρήγορα.

Το μόνο που χρειάζεται είναι η φαντασία σου και μια απόφαση. Μην ξεχνάς πως τα σημαντικότερα ταξίδια το μόνο που απαιτούν είναι έναν δρόμο και καλή παρέα.

Ας θυμάσαι αυτό τον μήνα για μια ζωή

Οι νέες προκλήσεις μας κρατούν ζωντανούς και ενεργοποιούν την δημιουργικότητα μας με φοβερό τρόπο. Η καθημερινότητα σου, παρόλο που γλιστρά μέσα απ’ τα χέρια σου χωρίς να το καταλάβεις, κρύβει κάποιες μυστικές πηγές που μπορούν να χρωματίσουν με ζωηράδα το ενδιαφέρον σου.

Οι προκλήσεις που πρόκειται να βάλεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Εύκολες, Μέτριες και Δύσκολες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εκτός του βασικού σου προγράμματος είναι να επιτυγχάνεις ανά μέρα σε μια από τις παρακάτω προκλήσεις. Αν δεν σου αρέσουν, δεν πειράζει. Μπορείς να βάλεις τις δικές σου προκλήσεις στην λίστα και να ξεκινήσεις.

Οι προκλήσεις

#1. Να μην αγγίξεις τίποτα που περιλαμβάνει ζάχαρη.(Μέτρια)

Η πρώτη απ’ τις προκλήσεις είναι να μην φας οτιδήποτε έχει ζάχαρη. Ξέχασε τα γενέθλια που πιθανώς να είσαι καλεσμένος ή την απίστευτη παρόρμηση που αισθάνεσαι τα μεσάνυχτα. Η πρώτη πρόκληση τέθηκε.

#2. Διάβασε ένα βιβλίο για 1 ώρα ασταμάτητα.(Εύκολη)

Ένα βιβλίο είναι μια απ’ τις καλύτερες παρέες που πρόκειται να έχεις. Υπάρχουν βιβλία που πραγματικά μπορούν να διευρύνουν τους ορίζοντες σου και αυτή είναι μια απ’ τις απολαυστικότερες προκλήσεις.

#3. Πιες 8-12 ποτήρια νερό.(Μέτρια)

Το μεγαλύτερο ποσοστό του σώματος μας αποτελείται από νερό. Βάλε στόχο να πιεις περίπου 10 ποτήρια νερό σε μια ημέρα.

#4. Προγραμμάτισε την επόμενη μέρα από το βράδυ(Εύκολη)

Το βράδυ, πριν πέσεις για ύπνο, κατέγραψε όλες τις δραστηριότητες που έχεις να πραγματοποιήσει την επόμενη ημέρα. Φτιάξε το πρόγραμμα σου με ακρίβεια ώρας και παρατήρησε πόσο ελεύθερος χρόνος σου απομένει. Τ’ αποτελέσματα θα σε εκπλήξουν ευχάριστα.

#5. Κάνε γυμναστική για μια ώρα(Δύσκολη)

Αυτή είναι μια απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες προκλήσεις. Δεν έχει σημασία αν είσαι γυμνασμένος ή όχι. Αν θεωρείς τον εαυτό σου αγύμναστο μπορείς να κάνεις έναν απλό περίπατο.

#6. Κέρδισε το παιχνίδι της ευγνωμοσύνης(Εύκολη)

Είναι εύκολο να σκέφτεσαι τι σου λείπει ή τι χρειάζεται ν’ αποκτήσεις ακόμα. Το επόμενο πρωί, κατέγραψε 10 πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων στην ζωή σου. Δεν έχει σημασία ποια είναι, σημασία έχει να τα καταγράψεις. Μπορούν να είναι παλιές επιτυχίες, άνθρωποι που έχεις ήδη δίπλα σου και το σημαντικότερο, η υγεία σου.

#7. Αφιέρωσε 15 λεπτά στον Διαλογισμό(Μέτρια)

Μπορεί να φαίνεται εύκολη σε σχέση με τις άλλες προκλήσεις όμως δεν είναι. Ψάξε στο διαδίκτυο για τα οφέλη του διαλογισμού στον εγκέφαλου και βρες 15 λεπτά μέσα στην ημέρα σου για να ξεκινήσεις.

#8. Φτιάξε την τέλεια δουλειά(Δύσκολη)

Ποια είναι τα όνειρα σου; Αν είχες την δυνατότητα να κάνεις τα πάντα ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό; Αφιέρωσε χρόνο, πάρε κόλλα και χαρτί, και περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια το πώς θα μπορούσες να κάνεις το όνειρο σου επάγγελμα. Μην ξεχνάς: Δεν υπάρχουν περιορισμοί, οπότε άφησε την φαντασία σου ν’ αναλάβει.

#9. Γίνε δάσκαλος του εαυτού σου(Δύσκολη)

Μια απ’ τις προκλήσεις που καλείσαι να φέρεις εις πέρας αυτή τη φορά είναι να καταγράψεις τι έμαθες την τελευταία 5ετια απ’ την ζωή σου. Η ζωή σου είναι εξαιρετικά σημαντική και μπορεί να σου προσφέρει εξαιρετικά μαθήματα και γνώσεις. Μην αφήνεις να γλιστρούν μέσα απ’ τα χέρια σου εμπειρίες που σε καθόρισαν.

#10. Για μια ημέρα κατέγραψε τις σκέψεις που σε απασχολούν(Δύσκολη)

Προσπάθησε να καταγράψεις τις σκέψεις σου σε χαρτί και ποια συναισθήματα σε απασχολούν περισσότερο. Το να γνωρίζεις τις σκέψεις σου είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς την διαχείριση τους.

#11. Εφάρμοσε την αρχή Pareto(Δύσκολη)

Η συγκεκριμένη αρχή μπορεί ν’ αλλάξει για πάντα τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι την καθημερινότητα σου. Είναι μια απ’ τις πιο καθοριστικές προκλήσεις. Διάβασε την αναλυτικά εδώ.

#12. Αφιέρωσε χρόνο για να δεις ένα ντοκιμαντέρ για το αγαπημένο σου θέμα(Εύκολη)

Ποια είναι η σημαντικότερη ασχολία σου ή χόμπι σου; Ψάξε στο διαδίκτυο και δες ένα ντοκιμαντέρ πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

#13. Εξάλειψε τον Αρνητισμό(Μέτρια)

Για μια ολόκληρη ημέρα μην κάνεις κανένα αρνητικό σχόλιο και μην μεταφέρεις κανένα αρνητικό νέο. Αυτή είναι μια απ’ τις προκλήσεις που θα σε βοηθήσουν να παρατηρήσεις την συχνότητα που ανακυκλώνεις αρνητικά ζητήματα.

#14. Αγαπημένα άρθρα(Εύκολη)

Ψάξε στο διαδίκτυο για Websites τα οποία έχουν ενδιαφέρον για εσένα και διάβασε 1 άρθρο απ’ το καθένα. Στόχος είναι να διαβάσεις σε μια ημέρα τουλάχιστον 5 άρθρα.

readability.com

wired.com

#15. Χαμογέλα(Μέτρια)

Όποτε βλέπεις έναν άνθρωπο χαμογέλα. Οι αντιδράσεις που πρόκειται να πάρεις μπορούν ν’ αλλάξουν πολλά.

#16. Όρκος σιωπής(Δύσκολη)

Για μια ολόκληρη ημέρα προσπάθησε να μιλάς όσο γίνεται λιγότερο. Οτιδήποτε περιττό στον λόγο σου απέβαλε το. Με το πέρασμα του χρόνου θα παρατηρήσεις την εσωτερικής σου ηρεμία ν’ αυξάνεται.

Η δύναμη της σιωπής

#17. Αύξησε τις επικοινωνιακές σου ικανότητες(Δύσκολη)

Διάβασε περιληπτικά ένα βιβλίο ή ένα άρθρο το οποίο θα σε βοηθήσει να είσαι καλύτερος στην επικοινωνία με τους άλλους. Αυτή η δραστηριότητα δεν ανήκει μόνο στην λίστα με τις προκλήσεις αλλά είναι και απαραίτητο συστατικό της καθημερινότητας σου.

#18. Κάνε τον ύπνο επιστήμη(Δύσκολη)

Διάβασε για τους κύκλους ύπνου που υπάρχουν και προσπάθησε να εντοπίσεις ποιος απ’ όλους σου ταιριάζει περισσότερο.

#19. Γράψε το όραμα σου(Μέτρια)

Ποιο είναι το όραμα σου για την ζωή σου; Γράψε το σε μια παράγραφο και διάβαζε το κάθε μια ώρα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

#20. Διέγραψε την τηλεόραση(Εύκολη)

Για μια ολόκληρη ημέρα μην παρακολουθήσεις καθόλου τηλεόραση.

#21. Η μοναδικότητα του κάθε ατόμου(Μέτρια)

Με κάθε άτομο που πρόκειται να συζητήσεις αντιμετώπισε το σαν να είναι ότι σημαντικότερο υπάρχει τη συγκεκριμένη στιγμή. Ανεξάρτητα αν είναι ξένος ή όχι, είναι η απόλυτη προτεραιότητα σου. Αυτή είναι μια απ’ τις προκλήσεις που θα σου μάθει πολλά.

#22. Σταμάτησε το multitasking(Δύσκολη)

Συγκεντρώσου απόλυτα σε μια δραστηριότητα και μην ξεκινήσεις άλλη αν πρώτα δεν την τελειώσεις.

Πως ν’ αποφύγεις το multitasking

Πως να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να σταματήσει το multitasking

#23. Έξυπνες αγορές(Μέτρια)

Κατέγραψε ποια είναι τα προϊόντα που αγοράζεις πιο συχνά και προσπάθησε να βρεις websites όπου μπορείς να τα παραγγείλεις πιο φθηνά.

#24.  Τι σε ευχαριστεί(Μέτρια)

Κατέγραψε όσα πράγματα σε ευχαριστούν περισσότερο στην καθημερινότητα σου και για πιο λόγο παίρνεις ευχαρίστηση από αυτά.

#25. Φρόντισε τον εαυτό σου(Εύκολη)

Για μια ημέρα γίνε ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου. Σταμάτησε την αυτοκριτική και αντιμετώπισε τον εαυτό σου ως ότι σημαντικότερο έχεις.

#26. Τι αναβάλεις;(Δύσκολη)

Γράψε σε μια κόλλα χαρτί όλες τις δραστηριότητες που αναβάλεις και φτιάξε ένα πλάνο για ξεκινήσεις άμεσα να τις βγάζεις απ’ την ατζέντα σου.

#26. Επέλεξε τις αντιδράσεις σου(Μέτρια)

Για μια ολόκληρη ημέρα προσπάθησε να συγκρατήσεις τις γρήγορες αντιδράσεις που έχεις.

#27. Δώσε τον καλύτερο σου εαυτό(Μέτρια)

Επέλεξε μια σημαντική δραστηριότητα και προσπάθησε να την κάνεις τέλεια. Η μετριότητα δεν είναι επιλογή γι’ αυτή την πρόκληση.

#28. Η διατροφή στην κορυφή(Μέτρια)

Για μια ολόκληρη ημέρα πρόσεξε απόλυτα την διατροφή σου. Απέφυγε οτιδήποτε τηγανητό ή μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων.

#29. Σταμάτησε την σύγκριση(Εύκολη)

Προσπάθησε να μην συγκρίνεσαι με τους άλλους για μια ολόκληρη ημέρα. Είσαι μοναδικός… αποδέξου το.

#30. Κάνε την διαφορά(Εύκολη)

Διάλεξε τρεις ανθρώπους απ’ την ζωή σου και κάνε τους να αισθανθούν ξεχωριστοί. Όταν το κάνεις, θα αισθανθείς και εσύ ξεχωριστός.

Ποιες απ’ τις προκλήσεις σου φαίνεται να έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον;

Υπάρχει κάποια που πιστεύεις πως αξίζει να βάλουμε στην λίστα; 

Η γνώμη σου μετράει για εμάς περισσότερο απ’ ότι φαντάζεσαι. Μοιράσου την μαζί μας…

 

Χρήστος Παπανίκας