Home Blog Self Innovation Βάλε το “Πώς” και το “Τι” στη ζωή σου

Βάλε το “Πώς” και το “Τι” στη ζωή σου

Πεποιθήσεις

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο, κάθε άνθρωπος λειτουργεί με ένα σύστημα πεποιθήσεων το οποίο είναι μοναδικό. Χτίζεται μέρα με τη μέρα, από την στιγμή που γεννιόμαστε και δεν σταματάει να διαμορφώνεται ποτέ.

Μπορεί να επηρεαστεί από την παιδεία, την εκπαίδευση, το κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον που μας πλαισιώνει και τις εμπειρίες μας.

Καθώς είναι στη φύση του ανθρώπου να αμφισβητεί (θετικά ή αρνητικά), το σύστημα πεποιθήσεων ζητάει καθημερινά επιβεβαίωση για να μπορέσει να επιβεβαιωθεί και να συνεχίσει να λειτουργεί.

Βάσει του εσωτερικού διαλόγου που κάνουμε με τον εαυτό μας, το σύστημα πεποιθήσεων  ενισχύεται ή αποδυναμώνεται και εμείς αναπροσαρμόζουμε τη συμπεριφορά μας, βάσει αυτής της (νέας ή όχι) παραδοχής.

Συνεπώς, αυτή η διαδικασία γίνεται με μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι σε καθημερινή βάση κάνουμε coaching στον εαυτό μας. Οπότε θα μπορούσαμε να το δούμε ως μία νοητική προπόνηση.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι η σωστή προπόνηση. Όπως και με έναν άπειρο ή κακό προπονητή μπορείς να πάθεις ζημιά στη γυμναστική σου, έτσι κι εδώ μπορείς να κάνεις ζημιά στον εαυτό σου κάνοντας τις λάθος ερωτήσεις.

 

Έτσι, υπάρχουν δύο κατηγορίες ερωτήσεων που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας.

Η πρώτη κατηγορία είναι οι ερωτήσεις που ξεκινούν με Γιατί. Αυτές οι ερωτήσεις δεν είναι τόσο διερευνητικές όσο πιστεύουμε. Προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και μας βάζουν σε άμυνα. Προκαλούν την αμφισβήτηση στις ικανότητες μας και ξυπνούν μέσα μας το παιδί που αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί.

Τί μπορείς να κάνεις για να βελτιωθείς;

Τί μπορείς να κάνεις για να βελτιωθείς;

 

Η δεύτερη κατηγορία, είναι οι ερωτήσεις που ξεκινούν με “Τί” και “Πώς”

Αυτού του είδους οι ερωτήσεις δεν “κολλάνε” στο παρελθόν. Θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις την προοπτική σου και τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα. Έτσι θα μπορέσεις να ξεπεράσεις τα εμπόδια που σε σταματούν από το εκπληρώσεις τους στόχους σου.

Τυπικά αναφέρουμε μερικές από αυτές τις ερωτήσεις:

  • Πως μπορώ να το κάνω αυτό καλύτερα;
  • Τί υπάρχει σε αυτή την κατάσταση που θα μπορούσα να το εκμεταλλευτώ θετικά;
  • Πως μπορώ να ξεπεράσω αυτή την δυσκολία;
  • Τί μπορεί να με δυναμώσει σε αυτή την κατάσταση;

Είναι τέτοια η φύση αυτών των ερωτήσεων που σε καθοδηγούν στο να εστιάσεις στην επίλυση ενός προβλήματος και να αναπτύξεις στρατηγικές για να το πετύχεις.

Ένας καλός τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι να εστιάσεις στο Τί είναι αυτό που θες και να κάνεις τις κατάλληλες ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις.

 

Βοηθούν στο να αναπτύξεις την δημιουργικότητα σου

Η δημιουργικότητα είναι μία παραγωγική διαδικασία. Προκύπτει από εστιασμένες ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις την προοπτική σου. Έτσι θα οδηγηθείς ευκολότερα στην επίλυση των προβλημάτων σου.

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις, είναι να σκεφτείς έξω από την πεπατημένη. Βρες ανορθόδοξες λύσεις και μεθόδους που δεν είναι συνηθισμένες. Από τη στιγμή που θα έχεις μία σίγουρη ιδέα για το τι θες να πετύχεις, κάνε όσο περισσότερες Πώς και Τί ερωτήσεις μπορείς για να ανακαλύψεις το βάθος της ιδέας.

Αυτές οι ερωτήσεις σε βοηθούν να εστιάσεις στο αποτέλεσμα. Είναι αναμενόμενο λοιπόν,  το γεγονός ότι πυροδοτούν θετικές σκέψεις μέσα σου, κάτι που θα σου δώσει κίνητρο και θα σε εμπνεύσει για περισσότερη δράση. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να προσεγγίζεις θετικά την ημέρα σου, ξέροντας ότι οι κινήσεις που κάνεις σε οδηγούν προς την επιτυχία και την ευτυχία σου.

Για να ενισχύσεις αυτά τα συναισθήματα, κάθε φορά που πετυχαίνεις κάτι, μπορείς να κάνεις ερωτήσεις στον εαυτό σου που θα αφορούν το πώς αισθάνεσαι. Όσο πιο θετικά αισθάνεσαι, τόσο περισσότερη παρώθηση θα έχεις για να πας παρακάτω και να πετύχεις ακόμη περισσότερα.

Ποια είναι η ερώτηση που από την διατύπωση και μόνο θα ξεκινήσει η διαδικασία βελτίωσης σου;

Ποια είναι η ερώτηση που από την διατύπωση και μόνο θα ξεκινήσει η διαδικασία βελτίωσης σου;

 

Βοηθούν στην αλλαγή των περιοριστικών πεποιθήσεων

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις μας, συχνά υπονομεύουν τις αποφάσεις μας. Τις περισσότερες φορές, δεν αντιλαμβανόμαστε καν ότι έχουμε τέτοιου είδους πεποιθήσεις, έως ότου να μας το καταδείξει κάποιος ή να το συνειδητοποιήσουμε μόνοι μας.

 

Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσουμε τέτοιου είδους πεποιθήσεις είναι να αντιληφθούμε την ύπαρξή τους.

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις μπορεί να αφορούν την εμφάνιση μας, τις ικανότητες, τις γνώσεις και τις επιδόσεις μας. Ερωτήσεις που ξεκινούν με “Πώς” και “Τί” θα σου δείξουν τους πιθανούς τρόπου με τους οποίους μπορείς να ξεπεράσεις αυτές τις πεποιθήσεις.

Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάσαι, είναι ότι πάντα χρειάζεται να αναζητάς απαντήσεις. Απαντήσεις που θα σε βοηθήσουν να λύσεις τα προβλήματα σου, που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις δυσκολίες και που θα σε βοηθήσουν να πας παρακάτω στη ζωή σου.

Φύγε λοιπόν από τη συνήθεια του να κάνεις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις που δεν σε οδηγούν πουθενά. Απλά αναπαράγουν αρνητικά συναισθήματα για εσένα.

 

Πιστεύεις ότι χρειάζεσαι υποστήριξη για να το πετύχεις; Επικοινώνησε μαζί μας εδώ.