Home Blog Self Innovation Βγες από την τρύπα σου – Δες το πρόβλημα σου απ’ έξω

Βγες από την τρύπα σου – Δες το πρόβλημα σου απ’ έξω

Πόσο δύσκολο σου είναι να δεις το πρόβλημα σου από άλλη οπτική;

Δεν νομίζω ότι έχω γνωρίσει ποτέ κάποιον ή κάποια που να μην μου έχει πει ότι έχει κάποιο πρόβλημα.

Είτε μικρό, είτε μεγάλο, όλοι θεωρούμε ότι το πρόβλημά μας είναι σημαντικό. Είναι κατανοητό αυτό γιατί οτιδήποτε μας αφορά και μας επηρεάζει άμεσα, θεωρούμε ότι είναι ύψιστης σημασίας.

Πολλές φορές, μιλώντας με άτομα που μου αναφέρουν το πρόβλημα τους, είτε για να το μοιραστούν και να το βγάλουν από μέσα τους, είτε γιατί θέλουν βοήθεια και λύση, αναρωτιέμαι γιατί δεν μπορούν να δουν τη λύση.

Όταν βιώνουμε κάποια κατάσταση που μας προβληματίζει, δυσκολευόμαστε να την δούμε σφαιρικά και αυτό γιατί είμαστε μέσα “στην τρύπα”. Εφόσον ζούμε το πρόβλημα, δεν μπορούμε να το δούμε από όλες τις πλευρές παρά μόνο από τη δική μας. Αυτό μπορεί να περιορίσει δραματικά τις αποφάσεις μας.

Είναι λογικό λοιπόν, εγώ να μπορώ να δω τη λύση σε ένα πρόβλημα αλλά το άτομο που το βιώνει να μην μπορεί ή να μην θέλει να την δει ακόμη.

Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την κρίση μας, όπως η έλλειψη αυτοπεποίθησης και προηγούμενες λάθος επιλογές (με το φόβο της επανάληψης του λάθους).

Η άρνηση της αναγνώρισης του μεριδίου της ευθύνης που έχουμε είναι άλλος ένας παράγοντας που μας επηρεάζει αρνητικά. Για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζεις, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ακόμη κι αν δεν το προκάλεσες εσύ, φέρεις ευθύνη γιατί του επιτρέπεις να εξακολουθεί να σε βασανίζει.

Ο τρόπος που το αναφέρω δεν είναι επιθετικός. Δεν θα ήταν καλύτερα όμως να αναλάβεις την ευθύνη και να ξυλώσεις το πρόβλημα μία και καλή από το να το αφήσεις να σε ταλαιπωρεί καθημερινά για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Μπορεί να μην είχες ποτέ βοήθεια. Μπορεί ποτέ να μην σε στήριξε κανείς και κοιτώντας πίσω να κατηγορείς ανθρώπους για το γεγονός ότι σε άφησαν να κάνεις το λάθος ενώ έβλεπαν ότι οδεύεις προς την καταστροφή. Είναι κατανοητό και λογικό. Αν όμως προσπάθησαν και δεν τους άκουσες;

Δεν έχει σημασία πόσο μικρό ή μεγάλο θεωρούμε ότι είναι ένα πρόβλημα. Σημασία έχει να έχουμε τη διάθεση να το λύσουμε. Να ξεκολλήσουμε από μία κατάσταση που μας κρατάει πίσω στη ζωή μας.

Τι μας εμποδίζει όμως από το να λύσουμε ένα πρόβλημα;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μας ‘φρενάρουν’. Πολλές φορές θεωρούμε ότι δεν είμαστε άξιοι για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Λόγω της πίεσης και της απελπισίας που συσσωρεύεται αδυνατούμε να δούμε αυτά που έχουμε ήδη πετύχει και κολλάμε σε αυτά που μας δυσκολεύουν μόνο.

Η απαισιοδοξία μπορεί να μας επηρεάσει αρκετά επίσης. Μπορεί να θεωρούμε ότι οτιδήποτε κι αν δοκιμάσουμε δεν θα έχει αποτέλεσμα. Αλήθεια όμως, πως μπορείς να ξέρεις κάτι τέτοιο όταν δεν έχεις καν δοκιμάσει;

Η υπερανάλυση είναι άλλο ένα στοιχείο που εμφανίζεται σε τέτοιες καταστάσεις. Η αδυναμία και ο φόβος της αλλαγής μας οδηγεί σε υπερανάλυση των καταστάσεων. Δημιουργούμε σενάρια επί σεναρίων στο μυαλό μας και αναλύουμε όλες τις πιθανές πτυχές των επιλογών μας ψάχνοντας να βρούμε την ιδανική που θα μας λύσει το πρόβλημα άμεσα και γρήγορα και πάνω από όλα ανώδυνα. Βέβαια τα προβλήματα δεν λύνονται έτσι ακριβώς…

Τέλος, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε όφελος από την κατάσταση που βιώνουμε και γι’ αυτό να αποφεύγουμε την λύση του προβλήματος. Πολλές φορές επιτρέπουμε την ύπαρξη μίας άβολης κατάστασης γιατί κάπου εκεί μέσα υπάρχει κάτι που μας βολεύει. Συνήθως αυτή είναι από τις χειρότερες καταστάσεις γιατί θα εξακολουθήσουμε να επιτρέπουμε την ύπαρξη του προβλήματος για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.

Δες το πρόβλημα σου αλλιώς

Δες το πρόβλημα σου αλλιώς

 

Πως μπορούμε να δούμε το πρόβλημα με άλλη οπτική;

Είναι αρκετά δύσκολο να μπορέσεις να δεις το πρόβλημα σου αποστασιοποιημένα. Για να το καταφέρεις αυτό, πρέπει να το δεις από όλες τις οπτικές γωνίες. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις αυτό, είναι να αποστασιοποιηθείς από την κατάσταση για ένα χρονικό διάστημα. Μικρό ή μεγάλο, δεν έχει σημασία. Αυτό που χρειάζεται είναι να αλλάξεις παραστάσεις για λίγο καιρό για να μπορέσεις να σκεφτείς καθαρά.

 

Άλλαξε τις καθημερινές σου συνήθειες

Οτιδήποτε κάνεις μέσα στην ημέρα αποτελεί μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας. Άλλαξε συνήθειες για ένα διάστημα. Βρες ένα χόμπι να σε βοηθήσει να καθαρίσεις το μυαλό σου και να σκεφτείς διαφορετικά. Ακόμη καλύτερα, θα σε βοηθήσει να εκτονωθείς.

Ένα ταξίδι θα σε βοηθήσει να αλλάξεις παραστάσεις

Ένα ταξίδι θα σε βοηθήσει να αλλάξεις παραστάσεις

 

Κάνε ένα ταξίδι

Όσο πιο μακριά τόσο το καλύτερο. Πολλές φορές, η αλλαγή παραστάσεων ενεργεί ως καταλύτης στον τρόπο λειτουργίας του μυαλού μας. Ένα ταξίδι και ειδικά στο εξωτερικό, ακόμη και για δύο με τρεις ημέρες, είναι αρκετό για να αλλάξει τελείως τον τρόπο που σκέφτεσαι. Ειδικά αυτή την περίοδο όπου εντός χώρας υπάρχει μία συλλογική κατάθλιψη, το να βγεις παραέξω και να δεις και να βιώσεις πράγματα, είναι αρκετά σημαντικό.

 

Δες τις άλλες πλευρές

Αν το πρόβλημα δεν αφορά μόνο εσένα αλλά και τρίτους, δες το και από την δική τους οπτική. Τί έχουν να κερδίσουν; Τι έχουν να χάσουν; Πόσο το επιτρέπεις να σε επηρεάσει αυτό; Υπάρχει περίπτωση να υποχωρείς γιατί φοβάσαι ότι θα πληγώσεις άλλους, μην ξεχνάς όμως ότι στο ενδιάμεσο πληγώνεσαι περισσότερο εσύ.

 

Πάρε όση βοήθεια μπορείς να βρεις

Δεν υπάρχει ντροπή στο να ζητήσεις βοήθεια. Μας έχουν μάθει γενικά να αποσιωπούμε τα προβλήματα μας και να τα κρατάμε μέσα μας. Δεν υπάρχει όμως κάτι καλύτερο από το να ζητήσεις και να πάρεις βοήθεια από άτομα που είναι διατεθειμένα να σε στηρίξουν. Μπορεί να είναι άτομα του στενού σου κύκλου, συγγενείς και φίλοι. Μπορεί όμως να είναι και ειδικοί που έχουν την γνώση και τα εργαλεία για να σε στηρίξουν αποτελεσματικά. Ζήτα και δέξου βοήθεια, αρκεί να την χρησιμοποιήσεις συμπληρωματικά και όχι για να σου γίνει δεκανίκι.

Υπάρχει τρόπος να βοηθηθείς και είναι στο χέρι σου να το κάνεις.

Αν πιστεύεις ότι δυσκολεύεσαι μόνος σου μπορείς πάντα να επικοινωνήσεις μαζί μας.

Μάθε περισσότερα

Το Όραμα του HumanAdvanced.com είναι να λειτουργήσει σαν Φάρος βελτίωσης, εξέλιξης και πραγματοποίησης ονείρων. Έχει την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζει την αιχμή των γνώσεων από τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες Επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας - όπως Ψυχολογία, Επικοινωνία και Συναισθηματική Νοημοσύνη – και να τις μεταφέρει στον αναγνώστη με έναν τρόπο μεταδοτικό και κυρίως πρακτικό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστούν άμεσα, αυτές τις γνώσεις και να βιώσει την βελτίωση που θέλει σε όποιον τομέα τον απασχολεί περισσότερο, αλλά και εν τέλει να καταφέρει την Αλλαγή που πάντα ήθελε στην ζωή του.