Home Blog Life Transforming Habits Ζήσε ενα Αναπάντεχο Πείραμα στην Ψυχολογία Κινήτρου και Μάθε 4 Καθοριστικούς ...

Ζήσε ενα Αναπάντεχο Πείραμα στην Ψυχολογία Κινήτρου και Μάθε 4 Καθοριστικούς Τρόπους για να Καταφέρνεις τον Στόχο σου

Στόχοι

Στόχοι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πήγαινε πίσω, στο παρελθόν, όταν προσπαθούσες να πετύχεις έναν σημαντικό στόχο ή φιλοδοξία. Ίσως να χάσεις βάρος, να βρεις μια νέα δουλειά, να διαβάσεις για εξετάσεις ή να ετοιμαστείς για μια απαιτητική συνέντευξη. Τι τεχνικές χρησιμοποίησες για τον κάθε Στόχο?

Διάβασε προσεκτικά τις παρακάτω τεχνικές και απάντησε ειλικρινά στο ποια τεχνική χρησιμοποιείς περισσότερο:

1. Κάνω ένα βήμα – προς – βήμα σχέδιο. ΝΑΙ     ΌΧΙ

2. Δίνω κίνητρο στον εαυτό μου με το
να συγκεντρώνομαι σε κάποιον που
θαυμάζω.  ΝΑΙ    ΌΧΙ

3. Λέω σε άλλους ανθρώπους για τον                          
στόχο μου. ΝΑΙ   ΌΧΙ

4. Σκέφτομαι τις αρνητικές συνέπειες
που θα υπάρξουν αν δεν πετύχω. ΝΑΙ   ΌΧΙ

5. Σκέφτομαι για τα καλά πράγματα που
θα συμβούν αν πετύχω τον στόχο μου. ΝΑΙ   ΌΧΙ

6. Προσπαθώ να καταπιέσω σκέψεις που
δεν είναι χρήσιμες, γιατί αυτό με
ηρεμεί, έστω και για λίγο.  ΝΑΙ   ΌΧΙ

7. Επαινώ τον εαυτό μου για την
πρόοδο που κάνω.  ΝΑΙ    ΌΧΙ

8. Στηρίζομαι στην Θέληση μου. ΝΑΙ   ΌΧΙ

9. Καταγράφω την Πρόοδο μου.  ΝΑΙ   ΌΧΙ

10. Φαντάζομαι το πόσο ωραία θα
είναι η ζωή μου, όταν πετύχω τον
στόχο μου. ΝΑΙ   ΌΧΙ

Τώρα, χρειάζεται να δημιουργήσεις δύο είδη από σκορ. Το Α θα είναι αυτό που ανταμείβεις τον εαυτό σου με ένα πόντο, για κάθε φορά που απάντησες με ΝΑΙ σε κάποια απ’ο τις ερωτήσεις 1, 3, 5, 7, 9. Έπειτα, δημιούργησε το σκορ Β, στο οποίο θα παίρνεις ένα πόντο, για κάθε ΌΧΙ που απάντησες σε κάποια απ’ο τις ερωτήσεις 2, 4, 6, 8, 10. Τέλος, βγάλε μια συνολική βαθμολογία για το πόσα ΝΑΙ και πόσα ΌΧΙ απάντησες, στις ερωτήσεις που αντιστοιχούν για την κάθε απάντηση.

Πριν χρόνια, έγινε μια τεράστια έρευνα πάνω στην Ψυχολογία του Κινήτρου. Επιλέχθηκαν 5000 άτομα, από όλο τον κόσμο, όπου ο καθένας είχε και διαφορετικό στόχο ή φιλοδοξία. Άλλοι ήθελαν να χάσουν βάρος, άλλοι να ξεκινήσουν μια νέα σχέση, άλλοι να κόψουν το κάπνισμα και άλλοι να ξεκινήσουν μια νέα καριέρα. Το πρώτο γκρουπ ήταν κάτω απο επίβλεψη για 6 μήνες, και το δεύτερο για 1 χρόνο.
Στο τέλος της δεδομένης χρονικής περιόδου, τους ζητήθηκε να περιγράψουν τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν για να πετύχουν τους στόχους τους.

Τα άτομα από το πρώτο γκρουπ, πέτυχαν τους στόχους τους σε ποσοστό 10%!!!

Το ερωτηματολόγιο παραπάνω περιλαμβάνει τις τεχνικές όπου οι υποψήφιοι του πειράματος χρησιμοποίησαν για τη επίτευξη των στόχων τους.Κάποιες από αυτές τις τεχνικές είναι απλές και κοινής λογικής, ενώ άλλες εμφανίζονται σε πολλά βιβλία αυτοβοήθειας. Ωστόσο, παρόλο που κάποιες τεχνικές φαίνονται αξιόπιστες, μόνο οι μισές αύξησαν τις πιθανότητες των υποψηφίων να πετύχουν τους στόχους τους.

Η κρίσιμη ερώτηση λοιπόν είναι ποιες?

Τι δουλεύει?

Τα άτομα του πειράματος που χρησιμοποίησαν κάποιο άλλο άτομο για να έχουν Κίνητρο ( Celebrity Role Model), την Θέληση, καταπίεση σκέψεων, συγκέντρωση στα αρνητικά ή DayDreaming, ανήκουν, δυστυχώς, στην κατηγορία που δεν πέτυχαν τους στόχους τους και δεν κατάφεραν τελικά να πάρουν τον έλεγχο της ζωής τους. Όμως τι γίνεται με τα άτομα την άλλης κατηγορίας?

Πως να χρησιμοποιήσεις τις Τεχνικές που Φέρνουν την Αλλαγή

Για να καταφέρουμε τις Φιλοδοξίες μας, χρειαζόμαστε 4 πολύ βασικά κλειδιά – Τεχνικές: να έχουμε ένα Πλάνο, να λέμε στους γύρω μας τι θέλουμε να πετύχουμε, να συγκεντρωνόμαστε στο τι θα κερδίσουμε και να ανταμοίβουμε τον εαυτό μας σε κάθε βήμα.

1. Ποιος είναι ο Τελικός σου στόχος?

Αν δεν ξέρεις που θέλεις να καταλήξεις τότε δεν γίνεται ξαφνικά να βρεθείς στην κορυφή του κόσμου. Αν δεν δημιουργήσεις μια ξεκάθαρη εικόνα του που θέλεις να φτάσεις, θα είσαι συνεχώς μπερδεμένος και οι στόχοι σου θα παρακινούνται από στιγμιαίο ενθουσιασμό και απ’ το τι σου τραβάει την προσοχή, κάθε φορά.

Ακόμα, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό, όταν θέτουμε έναν τελικό Στόχο μεγάλο και δύσκολο, υποσυνείδητα τεστάρουμε τον  εαυτό μας για το κατά πόσο πιστεύει ότι μπορεί να τον πετύχει. Βλέπουμε τα εσωτερικά μας Όρια, τα οποία καλούμαστε να αμφισβητήσουμε!
Και αυτό δεν είναι εύκολο…

2. Δημιούργησε ένα βήμα – προς – βήμα Σχέδιο

Σπάσε τον αρχικό Στόχο σε πέντε μικρότερους Στόχους. Κάθε Στόχος θα πρέπει να είναι προσβάσιμος, μετρήσιμος, ρεαλιστικός και με συγκεκριμένα χρονικά όρια. Σκέψου πως θα πετύχεις τον κάθε Στόχο και με ποιούς τρόπους θα ανταμοίψεις τον εαυτό σου όταν τον καταφέρεις. Η ανταμοιβή μπορεί να είναι οτιδήποτε.

Για κάθε ένα Στόχο, θα ακολουθήσεις την διαδικασία των 5 βημάτων:

Βήματα:

Α. Ο πρώτος μου Στόχος είναι…

B. Πιστεύω ότι μπορώ να καταφέρω αυτόν τον Στόχο επειδή…

C. Για να πετύχει ο συγκεκριμένος Στόχος θα κάνω…

D. Θα έχει επιτευχθεί μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία:

E. Η ανταμοιβή μου θα είναι…

3. Ποια θα είναι τα πλεονεκτήματα του να πετύχω αυτόν τον Στόχο?

Κάνε μια λίστα από τρεις θετικές επιπτώσεις που θα έχει η ζωή σου όταν θα επιτευχθεί ο Στόχος.

4. Δεσμεύσου Δημόσια

Σε ποιόν θα πεις για τον Στόχο σου και το τι θέλεις να πετύχεις? Συνιστώ να επιλέξεις κάποιο άτομο που σέβεσαι αλλά και που ξέρει πως είναι να καταφέρεις Στόχους. Δυστυχώς, οι άνθρωποι που δεν ξέρουν τι σημαίνει επιμονή, πειθαρχία και τίμημα, δεν θα μπορέσουν να δείξουν την ανάλογη κατανόηση!

Χρήστος Παπανίκας

Life Coach / HumanAdvanced.com Founder Με βαθιές γνώσεις πάνω στην ψυχολογία και την Ανθρώπινη Συμπεριφορά, στην Συμβουλευτική Σχέσεων αλλά και στην προσφορά υπηρεσιών Life Coaching, προσφέρει άρθρα πάνω σε θέματα νευραλγικά για την επίτευξη συναισθηματικής ισορροπίας. Με ειδικότητα στην Ψυχολογία Διαχείρισης Συναισθημάτων, Σχέσεων και Πώλησης, ο Χρήστος Παπανίκας προσφέρει υπηρεσίες Life Coaching σε όσους το έχουν ανάγκη. Περισσότερα εδώ : http://www.humanadvanced.com/meet-team/